Χαλέπι: Συνεχίζεται η εκκένωση από τα ερείπια –Εχουν φύγει ήδη χιλιάδες

Η εκκένωση αμάχων κι ανταρτών απ’ το ανατολικό Χαλέπι συνεχίζεται καθώς φαίνεται να αντέχει η εκεχειρία.

Σχεδόν 8.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τη ρημαγμένη πόλη με έξι αυτοκινητοπομπές που αυτή τη στιγμή «κατευθύνονται προς ασφαλές σημείο», όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Toύρκος υπ Εξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι ξεκίνησε χθες βάσει συμφωνίας για εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσαν παρατηρητές και ένας αξιωματούχος των ανταρτών, η επιχείρηση της εκκένωσης του Χαλεπιού προχωρά ομαλά.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των αμάχων από δύο χωριά που πολιορκούν οι αντάρτες στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, κάτι που έχει περιληφθεί στη συμφωνία.

«Η απομάκρυνση (…) θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται για να μπορέσουν να φύγουν οι άνθρωποι που το επιθυμούν», δήλωσε από την πλευρά της η Ίνγκι Σέντκι, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι μέχρι στιγμής, αλλά θα υπάρξει μια εκτίμηση μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση», πρόσθεσε.

Εκτός από τα οχήματα που έχει διαθέσει η συριακή κυβέρνηση και τα ασθενοφόρα, κάποιοι κάτοικοι φεύγουν από το Χαλέπι με τα δικά τους αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον Άχμαντ αλ Ντμπις επικεφαλής μιας μονάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζει την απομάκρυνση των τραυματιών.

«Πολλές οικογένειες φτάνουν στα λεωφορεία με τα υπάρχοντά τους», εξήγησε ο ίδιος από το δυτικό Χαλέπι όπου οδηγούνται οι εκτοπισμένοι. «Συγκεντρώνονται και από εκεί μεταφέρονται σε καταυλισμούς ή στα σπίτια φίλων και συγγενών που ζουν στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπάρχουν κάπου 50.000 εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν ανακαταλάβει σχεδόν όλες τις περιοχές που ήλεγχαν οι αντικαθεστωτικοί.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι «μακελεύει» την πόλη.
«Το μόνο ζήτημα που απομένει είναι κατά πόσον το συριακό καθεστώς με την υποστήριξη της Ρωσίας είναι πρόθυμο να πάει στη Γενέυη έτοιμο να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά και κατά πόσον είναι έτοιμοι ή όχι να σταματήσουν τη σφαγή του λαού τους», είπε ο αμερικανός υπ Εξ Τζον Κέρι.
Δαμασκός και Μόσχα έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι βάζουν αμάχους στο στόχαστρό τους.


Ο Μπασάρ αλ Άσαντ χαιρέτισε χθες την «απελευθέρωση» του Χαλεπίου μετά από τέσσερα χρόνια σφοδρών μαχών, λέγοντας ότι γράφτηκε ιστορία.
Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΣ) Πάβελ Κρύζιεκ δήλωσε σήμερα ότι «η εκκένωση συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή καθώς η κατάσταση είναι απελπιστική για τους ανθρώπους εκεί.»


H ΔΕΣ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι κάπου 3.000 άμαχοι και πάνω από 40 τραυματίες -ανάμεσά τους και παιδιά- είχαν απομακρυνθεί από το ανατολικό Χαλέπι με δύο αυτοκινητοπομπές.


Βαριές κατηγορίες κατά της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. - αλλά «χωρίς δόντια» λέει ο Spiegel

Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι η κατάσταση στο Χαλέπι «ραγίζει καρδιές» εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την αποτυχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Και προειδοποίησε τον Άσαντ και τους συμμάχους του: «καταστήσαμε υπεύθυνους τη Ρωσία και το Ιράν, δίπλα φυσικά στο συριακό καθεστώς, για το ότι έγιναν επιθέσιες με στόχο άμαχο πληθυσμό, με στόχο νοσοκομεία, εγκλήματα για τα οποία πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και o γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ειδικά την ευθύνη της Ρωσίας. «Η Ρωσία και το Ιράν έχουν ταυτοποιηθεί ως μέρη με σημαντικό ρόλο στην κατάπνιξη της εξέγερσης στο Χαλέπι, η οποία σε μεγάλο τμήμα της ήταν εξέγερση της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» τόνισε ο Ολάντ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τασκ ζήτησε να ανοίξουν αμέσως ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να φθάσει βοήθεια στο Χαλέπι.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου υπογραμμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει έντονα τη συνεχιζόμενη επίθεση στο Χαλέπι από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, ειδικά τη Ρωσία και το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των σκόπιμων πληγμάτων σε αμάχους και νοσοκομεία».

Ωστόσο, όπως σημειώνει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό der Spiegel: «το δράμα στο Χαλέπι αναδεικνύει την αδυναμία της Ε.Ε. Όπως φάνηκε στη σύνοδο των Βρυξέλλών η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο απ' το να υπογράφει τσεκ βοήθειας και επιστολές διαμαρτυρίας...»

Εν τω μεταξύ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε χθες την πρόθεσή του να δημιουργήσει στη Συρία ζώνες ασφαλείας εν μέρει χρηματοδοτούμενες από χώρες του Περσικού Κόλπου...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ