Νέο «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ -Θα φανεί στις συντάξεις Ιανουαρίου - iefimerida.gr

Νέο «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ -Θα φανεί στις συντάξεις Ιανουαρίου

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ιδιο αριθμό δικαιούχων αλλά πολύ μικρότερο επίδομα, προβλέπει ο σχεδιασμός για το ΕΚΑΣ της επόμενης χρονιάς, κάτι που θα φανεί στις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Μετά από σύσκεψη με τους δανειστές, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις ως προς την έκδοση των αναγκαίων αποφάσεων και εγκυκλίων για την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών νόμων. Μια από αυτές θα αφορά στο ΕΚΑΣ. Τι θα προβλέπει η υπό έκδοση κοινή υπουργική απόφαση; Ότι δεν θα αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αλλά θα μειωθούν τα ποσά που θα καταβληθούν σε αυτούς καθώς στον Προϋπολογισμό που μόλις ψηφίστηκε προβλέπεται περικοπή άνω των 400 εκατ. ευρώ έναντι των ποσών που καταβλήθηκαν το 2016. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; περικοπές ΕΚΑΣ έως και κατά 50% στους 250.000 δικαιούχους του επιδόματος και η μείωση θα φανεί με τις συντάξεις Ιανουαρίου που θα καταβληθούν στις 20-22 Δεκέμβρη.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις όσον αφορά στον επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η σχετική εγκύκλιος πάει για τον επόμενο χρόνο, καθώς αργεί ακόμα από την Εθνική Στατιστική Αρχή η έκδοση του αναγκαίου μαθηματικού τύπου με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται το μέσο εισόδημα από το 2002 και μετά.

Το τετ-α-τετ με τους δανειστές δεν είχε, πάντως, δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν συζητήθηκε ούτε το θέμα της έκτακτης παροχής προς του συνταξιούχους, ούτε ζητήθηκαν στοιχεία για το κόστος της εξαγγελίας και τους δικαιούχους ενώ δεν έγινε η παραμικρή νύξη για τα θέματα πιέζει συνήθως το ΔΝΤ ήτοι το «ψαλίδισμα» των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΑΣ ψαλίδι ασφαλιστικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ