Μοσκοβισί, Σουλτς, Σαπέν, Πιτέλα: Κοινό μέτωπο υπέρ παροχών Τσίπρα - iefimerida.gr

Μοσκοβισί, Σουλτς, Σαπέν, Πιτέλα: Κοινό μέτωπο υπέρ παροχών Τσίπρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κοινό μέτωπο υπέρ των ελληνικών θέσεων μετά τη νέα κρίση που ξέσπασε με τον μποναμά Τσίπρα και τις αποφάσεις για προσωρινή αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έχουν κάνει οι ευρω-σοσιαλιστές Μοσκοβισί, Σουλτς, Σαπέν και Πιτέλα.

Με δηλώσεις τους αποδοκιμάζουν τη στάση των θεσμών μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για τις κοινωνικές παροχές και διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζουν. Μάλιστα ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα σε όσους θεωρούν υπερβολικά τις παροχές Τσίπρα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πιερ Μοσκοβισί
Η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και αυτά δεν πρέπει να θεωρηθούν υπερβολικά, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζοντας, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι όσοι έχουν μια τέτοια άποψη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι, η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είναι συμπαγής στη βάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται: «Ο παράμετροι αυτοί παραμένουν σε ισχύ» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να αντιτάσσαμε την ελάφρυνση του χρέους, που είναι απαραίτητη, με την κοινωνική συνοχή.

Ερωτηθείς εάν η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι έγκυρη, ανέφερε ότι στο Eurogroup μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, η Επιτροπή από την πλευρά της όμως, ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον και έχει διαφορετική άποψη.

Μάρτιν Σούλτς

Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρόεδρος του Ε.Κ. κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί. Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως είπε. Σχετικά με τα πλεονάσματα ο κ. Σούλτς- σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές- συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Μισέλ Σαπέν

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν αμφισβήτησε την απόφαση της προεδρίας του Eurogroup να αναστείλει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είχαν υιοθετηθεί «χωρίς κανέναν όρο». «Οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μία έμμεση αναφορά στη Γερμανία, τη χώρα που ζήτησε την αναστολή των μέτρων.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν», επέμεινε ο Μισέλ Σαπέν, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι «το πρώτο βήμα εκ μέρους των χωρών του Eurogroup προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα». Ο γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι παρανοήσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» όσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τζιάνι Πιτέλα

Ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. «Στηρίζουμε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τις ελληνικές αρχές» τόνισε ο κ. Πιτέλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ