Η χρονιά που... στερέψαμε από πάγο - Γιατί το 2016 ήταν καταστροφικό για την Αρκτική - iefimerida.gr

Η χρονιά που... στερέψαμε από πάγο - Γιατί το 2016 ήταν καταστροφικό για την Αρκτική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που το 2016 κοντεύει προς το τέλος του, τα θερμόμετρα στην Αρκτική στέλνουν ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα. Φέτος καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες από κάθε άλλη χρονιά στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Η.Π.Α, η περιοχή που βρίσκεται γύρω από τον βόρειο πόλο θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο τον υπόλοιπο πλανήτη. Γεγονός καταστροφικό, αφού η άνοδος της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, παίζουν καθοριστικότερο ρόλο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Γη.

Η Αρκτική έχει έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο στην παγκόσμια θερμοκρασία, αφού αποτελεί έναν θερμικό ρυθμιστή του πλανήτη. Οι παγωμένες περιοχές της μπορούν να ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, μειώνοντας τις ενδείξεις τον θερμομέτρων σε παγκόσμια κλίμακα. Από την στιγμή που αυτή η ισορροπία έχει «σπάσει», το έργο της Αρκτικής είναι πλέον πολύ δυσκολότερο, αφού οι ωκεανοί θερμαίνονται ολοένα και περισσότερο, κάνοντας τους πάγους να λιώνουν με ολοένα και γρηγορότερο ρυθμό.

Τα νέα δεδομένα είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστα, αφού συγκεκριμένα η Αρκτική τα τελευταία τρία χρόνια κατάφερνε να διατηρεί μια σχετική ισορροπία. Η χρονιά που βαδίζει προς το τέλος της ωστόσο, ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα πίσω για την παγωμένη έκταση της Αρκτικής, αλλά και για το κλίμα του πλανήτη συνολικότερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ