Guardian: Ο Τσίπρας εκνεύρισε τους δανειστές με τις εξαγγελίες του - iefimerida.gr

Guardian: Ο Τσίπρας εκνεύρισε τους δανειστές με τις εξαγγελίες του

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγα λεπτά μετά από την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της ευρωζώνης, που «παγώνει» τα μέτρα για το χρέος μετά από τις εξαγγελίες Τσίπρα, η είδηση άρχισε να κάνει τον γύρο του κόσμου.

«Φαίνεται ότι το σχέδιο του Ελληνα πρωθυπουργού να δώσει χριστουγεννιάτικο δώρο στους συνταξιούχους που πασχίζουν εκνεύρισε τους δανειστές της χώρας, που δεν είχαν συμφωνήσει σε αυτό», έγραψε ο Guardian, δημοσιεύοντας την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, ότι «παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Η ευρωζώνη αναστέλλει την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων Τσίπρα» έγραψε στο Twitter το Γαλλικό Πρακτορείο.

#BREAKING Eurozone suspends Greece debt relief over Tsipras measures: spokesman

«Αυτό ήταν απρόσμενο», σχολίασε ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.

Well, that was unexpected #Greece https://t.co/YUZIVq5wdi

Η αντίδραση της ευρωζώνης ήρθε μέσω Twitter. Η ανακοίνωση που δημοσίευσε ο Ρέινς ανέφερε: «Οι θεσμοί κατέληξαν ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν συμβαδίζουν με τις συμφωνίες μας. Κάποιες χώρες μέλη το βλέπουν επίσης με τον ίδιο τρόπο και έτσι δεν υπάρχει τώρα ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Περιμένουμε την πλήρη αναφορά των Θεσμών τον Ιανουάριο».

Telegraph: Μεγαλύτερο μπέρδεμα για το ελληνικό πρόγραμμα

Αυτό το πισωγύρισμα, όπως χαρακτηρίζει η Telegraph την αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκαλεί μεγαλύτερο μπέρδεμα για το ελληνικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, τις τελευταίες εβδομάδες επέλεξε να υιοθετήσει μαχητική στάση απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως μεγαλύτερη λιτότητα, την οποία προωθούν οι δανειστές. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα για το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά έρχονται σε αντίθεση με τους αυστηρούς όρους των δανειστών.

«Αυτό το πισωγύρισμα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο μπέρδεμα για το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς η ευρωζώνη και το ΔΝΤ μάχονται για το πόσο θα πιέσουν την Αθήνα προκειμένου να εφαρμόσει περαιτέρω πολιτικές λιτότητας. Τη Δευτέρα, το ΔΝΤ θύμωσε τους Ευρωπαίους υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερο λιτότητα αυτή τη στιγμή και ότι οι περικοπές δαπανών ήδη έχουν προχωρήσει πολύ. Ομως, οι Ευρωπαίοι κρατούν σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα, οδηγούμενοι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς πλησιάζουν σημαντικές εκλογές την επόμενη χρονιά, στη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου η κόπωση από τη διάσωση αναζωπυρώνει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων», τονίζει ακόμη η Telegraph.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ