Πολ και Λόρα: Ο δρόμος προς την Ουτοπία - iefimerida.gr

Πολ και Λόρα: Ο δρόμος προς την Ουτοπία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το νέο μυθιστόρημα του Άρη Μαραγκόπουλου είναι αφιερωμένο σε δύο θρυλικές μορφές της γαλλικής Μπελ Επόκ, τον Πολ Λαφάργκ και την Λόρα Μαρξ. Η γεμάτη περιπέτειες ζωή τους, η επαναστατική τους δράση και ο προμελετημένος θάνατός τους σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή.

Ο Πολ και η Λόρα είναι δυο νέα παιδιά που γνωρίζονται στο Λονδίνο ένα ανοιξιάτικο πρωινό του 1866. Εκείνος είναι φοιτητής ιατρικής με ενεργή συμμετοχή στα φοιτητικά επαναστατικά κινήματα της εποχής. Εξαιτίας της δράσης του έχει αποβληθεί από τα γαλλικά πανεπιστήμια και έχει μετακομίσει στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του. Εκείνη είναι η δευτερότοκη κόρη του Καρλ Μαρξ, μια χειραφετημένη γυναίκα, άξια μαθήτρια του πατέρα της, που γοητεύεται αμέσως από τον ατίθασο νεαρό που επισκέπτεται το σπίτι τους. Ο Πολ και η Λόρα θα παντρευτούν το 1868 και θα ζήσουν μαζί για σαράντα πέντε χρόνιαμια σπάνια και αξιοζήλευτη συντροφικότητα, πολεμώντας για τις ιδέες και τα οράματά τους. Θα βάλουν τέλος στη ζωή τους, προμελετημένο από χρόνια, μια μέρα του Νοεμβρίου του 1911 υπογράφοντας για πάντα το δικαίωμα στην Ουτοπία.

«Πεθαίνω με την υπέρτατη χαρά που μου δίνει η βεβαιότητα ότι στο κοντινό μέλλον η υπόθεση στην οποία αφοσιώθηκα εδώ και σαράντα πέντε χρόνια θα θριαμβεύσει. Vive le communisme, vive le socialisme international!» γράφει ο Γάλλος διανοούμενος στο σημείωμα που αφήνει λίγο πριν αναχωρήσει για την πολυπόθητη Ουτοπία του. Λίγες στιγμές αργότερα τον ακολουθεί στο μακρινό ταξίδι και η σύντροφός του Λόρα.

Πολ και Λόρα: Ο δρόμος προς την Ουτοπία | iefimerida.gr 0

Η γοητευτική Belle Epoque

Στο πολυσέλιδο μυθιστόρημα «Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού» ο Άρης Μαραγκόπουλος ξεναγεί τον αναγνώστη σε μια καθοριστική στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας. Στα χρόνια της περίφημης Belle Epoque (Όμορφη Εποχή) επικρατεί η αισιοδοξία, η ανεμελιά, η χαρά και η πίστη ότι ο κόσμος αυτός μπορεί να γίνει καλύτερος. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι η εποχή μιας τεράστιας εξέλιξης σε όλους τους τομείς: ηλεκτρισμός, σιδηρόδρομος, φωτογραφία, κινηματογράφος –η ζωή των ανθρώπων γίνεται ξαφνικά πιο εύκολη και πιο συναρπαστική. Ο κόσμος προχωράει με απίστευτη ταχύτητα και οι επιστημονικές ανακαλύψεις θα αφήσουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στον αιώνα έρχεται καλπάζοντας: Ο Πιερ και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο και τη ραδιενέργεια, ο Αϊνστάιν διατυπώνει τη θεωρία της σχετικότητας, ο Φρόυντ διατυπώνει τις πρώτες ψυχαναλυτικές θεωρίες του.

Η Μπελ Επόκ είναι επίσης η εποχή που οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις, η εποχή του Μαρξ και του Ένγκελς. Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» αλλάζει για πάντα τη σκέψη των ανθρώπων. Στη Γαλλία εμφανίζεται ο ρεαλισμός στην Τέχνη, με πρωτοπόρους τον Manet και τον Courbet, ενώ στη λογοτεχνία ξεχωρίζουν αξεπέραστοι συγγραφείς, όπως ο Hugo, ο Flaubert και ο Zola. Η Μπελ Επόκ είναι, σύμφωνα με τον συγγραφέα, «η μήτρα της σημερινής Ευρώπης, η εποχή που γέννησε τις πρώτες θανάσιμες συγκρούσεις ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, στη βαρβαρότητα και στον ανθρωπισμό».

Πολ και Λόρα: Ο δρόμος προς την Ουτοπία | iefimerida.gr 1

Ιστορία-Μυθιστορία

Ο Άρης Μαραγκόπουλος χειρίζεται όλο αυτό το υλικό με την χαρακτηριστική άνεση που μόνο η βαθιά γνώση της εποχής μπορεί να προσφέρει. Εξάλλου όπως παραδέχεται και ο ίδιος: «Ο Πολ και η Λόρα με στοιχειώνουν από τα νεανικά μου χρόνια. Δεν υπάρχει βιβλίο μου όπου να μην υπάρχει κάποια, μικρή έστω, αναφορά στον Πολ και στη Λόρα Λαφάργκ».

Δεν είναι ένα εύκολο ανάγνωσμα το μυθιστόρημα του Μαραγκόπουλου. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι. Η εποχή που πραγματεύεται είναι ιδιαίτερα πλούσια, γεμάτη γεγονότα και αντιφάσεις. Από τη μια η αισιοδοξία και ο πλουτισμός, από την άλλη οι κοινωνικοί αγώνες και οι επαναστάσεις. Ο συγγραφέας χτίζει έναν ολόκληρο κόσμο αντλώντας έμπνευσή από ιστορικά πρόσωπα και χαρακτηριστικά γεγονότα του 19ου αιώνα, τα οποία ταυτόχρονα συνοδεύει από εκτενή ιστορικά σχόλια.

Το «Πολ και Λόρα» είναι ένα πυκνό μυθιστόρημα που συνδυάζει την ιστορία με τη μυθιστορία, το ιδιωτικό με το δημόσιο, το γνωστό με το άγνωστο. Ο συγγραφέας εμπνέεται από διασταυρωμένα τεκμήρια της εποχής και ταυτόχρονα κρατάει την απόσταση που πρέπει ώστε να αφήσει χώρο στον αναγνώστη να σκεφτεί και να κρίνει. Ο προσεκτικός αναγνώστης έχει μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψει σε μιαν άλλη εποχή, ιδιαίτερα γοητευτική, να γνωρίσει καλύτερα πρόσωπα και καταστάσεις, να αναλογιστεί και στο τέλος να βγει από τον κόσμο του βιβλίου πιο πλούσιος σε σκέψεις, σε γνώσεις, σε συναισθήματα.

Το «Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος. Τo μυθιστόρημα συνοδεύει εκτενές Επίμετρο του συγγραφέα με όλες τις πληροφορίες για την περίοδο, τα πρόσωπα και τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα ανάμεσα στο 1864 και το 1911.

Ο Αρης Μαραγκόπουλος θα παρουσιάσει το μυθιστόρημα «Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού» ως αλληλοδιδακτικό μάθημα αναγνωστών-συγγραφέα.
Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 19:30 στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Στοά του Βιβλίου, Αθήνα)

Πολ και Λόρα: Ο δρόμος προς την Ουτοπία | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ