Για ευχάριστες πτήσεις με μικρά παιδιά - iefimerida.gr
KID

Για ευχάριστες πτήσεις με μικρά παιδιά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι μια εμπειρία ιδιαίτερη και ευχάριστη για τα μικρά παιδιά. Το γεγονός αυτό διαψεύδεται όμως συχνά από την γνώριμη σε όλους μας εικόνα -δυστυχώς και τον ήχο- παιδιών που απαρηγόρητα γκρινιάζουν ή κλαίνε την ώρα της πτήσης σε κάποιο διπλανό κάθισμα. Μετά από μερικά ταξίδια με τις δύο κόρες μου, γεμάτα με γέλια αλλά και παθήματα, και έχοντας κατά νου πως τα ταξίδια με μικρά παιδιά είναι συχνότερα τις ημέρες των γιορτών, μοιράζομαι όσα διαπίστωσα πως μπορούν να κάνουν τις ώρες μας στον αέρα ευκολότερες και πιο διασκεδαστικές.

Πριν την πτήση

  • Προετοιμάστε τα παιδιά σας για το ταξίδι. Μιλήστε τους για όλα τα ωραία που τα περιμένουν εκεί, αλλά και για τις πρακτικές διαδικασίες όπως οι έλεγχοι ασφαλείας, η επιβίβαση, η απογείωση/προσγείωση, η αναμονή.
  • Σκεφτείτε προσεχτικά τι θα χρειαστείτε, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, κατά την πτήση (γάλα, πάνες, παιδική τροφή, επιπλέον ρούχα, το αγαπημένο του αρκουδάκι). Οι περιορισμοί ασφαλείας για τη μεταφορά υγρών στην καμπίνα του αεροπλάνου δεν ισχύουν για το γάλα και το νερό των παιδιών. Επίσης, πάρτε μαζί πράγματα που θα το απασχολήσουν και θα το βοηθήσουν να περάσει ευκολότερα τις ώρες της πτήσης (μπλοκ ζωγραφικής, βιβλία, ηλεκτρονικά παιχνίδια, φορητό DVD player κτλ.). Τέλος, πάρτε μαζί κάποια βασικά φάρμακα που μπορεί να χρειαστείτε στην πτήση, αλλά και κατά την παραμονή σας μακριά από το σπίτι. Τοποθετήστε τα όλα σε μια χειραποσκευή που θα προετοιμάσετε αποκλειστικά για τα παιδιά και την οποία θα έχετε κοντά σας σε όλη την πτήση.
  • Εάν είναι δυνατόν κλείστε τις θέσεις σας στο αεροπλάνο μέσω διαδικτύου νωρίτερα από την ημέρα της πτήσης σας, ώστε να εξασφαλίσετε συνεχόμενες θέσεις για όλα τα μέλη της οικογένειας (συνήθως το ηλεκτρονικό check-in ξεκινά 48 ώρες πριν την πτήση). Μην ξεχνάτε πως ακόμη και εάν οι θέσεις στις εξόδους κινδύνου είναι πιο άνετες, δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας να κάθονται εκεί παιδιά κάτω των 15 χρονών.
  • Εάν σερβίρεται γεύμα στην πτήση σας, ζητήστε κατά την κράτηση σας παιδικό γεύμα.
  • Αφήστε το παιδί να φτιάξει τη δική του ελαφριά "χειραποσκευή" (ένα μικρό σακίδιο, παιδική βαλιτσούλα ή τσάντα). Είναι κάτι που θα του δώσει μεγάλη χαρά και θα το κάνει να αισθανθεί πως συμμετέχει στην προετοιμασία.

Την ημέρα της πτήσης

  • Φτάστε νωρίτερα από ότι συνήθως στο αεροδρόμιο. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε τις πιθανότητες απρόοπτες καθυστερήσεις λόγω των παιδιών να δημιουργήσουν σε όλους σας εκνευρισμό και άσχημη διάθεση στην αρχή του ταξιδιού.
  • Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε θέσεις στα παράθυρα για τα παιδιά. Η ώρα θα περάσει πιο ευχάριστα, κοιτάζοντας τον κόσμο από ψηλά.
  • Θυμηθείτε ότι πρέπει να τσεκάρετε το παιδικό καρότσι μαζί με τις υπόλοιπες αποσκευές, αλλά ότι μπορείτε να το παραδώσετε (και αντίστοιχα να το παραλάβετε) αργότερα στην είσοδο του αεροπλάνου.
  • Επωφεληθείτε από την προτεραιότητα που έχουν οι οικογένειες με μικρά παιδιά κατά την επιβίβαση. Θα έχετε με τον τρόπο αυτό περισσότερη άνεση και χώρο για να τακτοποιηθείτε στις θέσεις σας.

Κατά την πτήση

  • Για να αποφύγετε τους πόνους που προκαλούν στα αυτιά οι γρήγορες αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης στην καμπίνα, δώστε στα παιδιά να μασάνε μια τσίχλα ή ένα σνάκ, ιδιαίτερα κατά την απογείωση και προσγείωση. Τα βρέφη θα τα βοηθήσει η πιπίλα, το μπιμπερό, καθώς και μερικές ρινικές σταγόνες για παιδιά μερικά λεπτά πριν την απογείωση.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να κυκλοφορούν χωρίς λόγο στο διάδρομο του αεροπλάνου. Εάν τους επιτρέψετε μια φορά να το κάνουν, είναι δύσκολο να τους το απαγορέψετε στη συνέχεια.
  • Θυμηθείτε ότι σε όλες οι τουαλέτες των αεροπλάνων θα βρείτε ειδικό τραπεζάκι- αλλαξιέρα.
  • Να είστε ευγενικοί με το προσωπικό και τους συνεπιβάτες σας. Υπάρχει πάντα η περίπτωση να χρειαστείτε τη βοήθεια ή την κατανόηση τους!
  • Προσπαθήστε να είστε χαλαροί, αφού τα παιδιά θα "συντονιστούν" μαζί σας. Εάν έχετε φοβία για τις πτήσεις, μην τη μεταφέρετε σε καμία περίπτωση στα παιδιά σας.

Στο τέλος της πτήσης

  • Περιμένετε να αποβιβαστούν οι υπόλοιποι επιβάτες πριν ξεκινήσετε να μαζεύετε τα πράγματα σας για την αποβίβαση.
  • Ζητήστε εάν είναι δυνατόν να επισκεφτείτε με το παιδί κατά την αποβίβαση σας το πιλοτήριο. Οι περισσότεροι κυβερνήτες αεροσκαφών κάνουν με χαρά μια σύντομη ξενάγηση στους μικρούς επιβάτες.

Χαρούμενες γιορτές και καλές μας πτήσεις!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ