Τι αγοράζουν οι Ελληνες από το διαδίκτυο- Προτιμούν ελληνικές επιχειρήσεις - iefimerida.gr

Τι αγοράζουν οι Ελληνες από το διαδίκτυο- Προτιμούν ελληνικές επιχειρήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εγχώριες επιχειρήσεις προτιμούν να κάνουν τις διαδικτυακές αγορές τους οι έλληνες καταναλωτές όπως προκύπτει από έρευνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το 85,0% των καταναλωτών επιλέγει να κάνει ηλεκτρονικές αγορές από εγχώριες επιχειρήσεις, ποσοστό που σε σχέση με το 2015 παρουσιάζει αύξηση 13,0%. Το 28,0% κάνει ηλεκτρονικές αγορές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 12,8% από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα παρατηρείται μείωση στις ηλεκτρονικές αγορές το 2016. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, 3 στα 10 άτομα (32,8%), ηλικίας 16-74 ετών, που έχουν οποτεδήποτε χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο έκαναν κατά το α΄ τρίμηνο του 2016 κάποια ηλεκτρονική αγορά ή παραγγελία αγαθών ή υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου. Σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2015, το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές παρουσίασε μείωση 3%.

Οι δημοφιλέστερες αγορές

  • Το 50,7% αφορά σε είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και αθλητικά είδη.
  • Οι δεύτερες δημοφιλέστερες αγορές σε ποσοστό 29,4%, αφορούν σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως βιντεοκάμαρες, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, τηλεόραςις, DVDs κλπ.
  • Το 19,1% των διαδικτυακών αγορών αφορούν σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες, όπως εισιτήρια, ενοικιάση αυτοκινήτου κλπ.
  • Οικιακά είδη, έπιπλα, παιχνίδια, είδη τέχνης και ηλεκτρικές αγορές αγοράστηκαν σε ποσοστό 17,5%.
  • Η διαμονή σε καταλύματα (ξενοδοχεία, δωμάτια, διαμερίσματα) αποτελεί το 15,7%.
  • Το 13,2% των διαδικτυακών αγορών κατευθύνθηκε σε αγορά εισιτηρίων για εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφο κ.α.)
  • Το 12,6% αφορά αγορές φαρμάκων συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών.
  • Το 11,9% είναι αγορές εξαρτημάτων και περιφερειακού εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Το 10,4% των online αγορών αφορά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες.

Σε σχέση με το 2015, αύξηση καταγράφεται για τα πρώτα επτά από τα παραπάνω είδη και υπηρεσίες, με μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στην αγορά φαρμάκων(+29,9%) και σε αυτήν των υπηρεσιών διαμονής σε κατάλυμα(+26,6%).

Για την αγορά εξαρτημάτων και περιφερειακού εξοπλισμού (hardware) ηλεκτρονικού υπολογιστή και βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων καταγράφεται μείωση 20,7% και 15,5%, αντίστοιχα.

Το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τη χώρα προέλευσης των πωλητών ανέρχεται στο 1,7%.
Συνολικά 1 έως 2 αγορές/παραγγελίες ειδών μέσω του διαδικτύου πραγματοποίησε 1 στους 2 (51,7%), ηλικίας 16 – 74 ετών, που το Α ́ τρίμηνο του 2016 πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές και, αντίστοιχα, 1 στους 2 (50,6%) πλήρωσε αντίτιμο έως 99 ευρώ για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που αγόρασε/παρήγγειλε.

Την ίδια ώρα 7 στους 10 που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές κατά τη χρονική περίοδο Απριλίου 2015 – Μαρτίου 2016, πριν την αγορά ή παραγγελία, έλαβαν πληροφορίες από την ιστοσελίδα του πωλητή, του παραγωγού ή του παρόχου της υπηρεσίας. Η ίδια αναλογία ισχύει και για όσους χρησιμοποίησαν ιστοσελίδες ή εφαρμογές που κάνουν σύγκριση των χαρακτηριστικών ή των τιμών προϊόντων, ενώ 6 στους 10 διάβασαν κριτικές άλλων πελατών που αναρτώνται σε ιστοσελίδες ή blogs.

Η εμπιστοσύνη που οι καταναλωτές δείχνουν σε διαφημιζόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες αξιολογείται από το αν κάνουν τις ηλεκτρονικές αγορές ή τις παραγγελίες τους απευθείας από διαφημίσεις που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόλις 1 στους 10 αγοράζει/παραγγέλνει προϊόντα ή υπηρεσίες «κλικάροντας» απευθείας στη διαφήμιση που εμφανίζεται.

Τραπεζικές συναλλαγές

Η πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών (ενημέρωση για λογαριασμό, μεταφορά, πληρωμή λογαριασμών κλπ.), μέσω διαδικτύου είναι δραστηριότητα η οποία πραγματοποιείται από το 27,7% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κατά το Α’ τρίμηνο του 2016 και η οποία καταγράφει τα τελευταία χρόνια αύξηση (+33,2% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2015).
Με την έρευνα καταγράφεται, επίσης, η πραγματοποίηση χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων μέσω διαδικτύου, οι οποίες περιλαμβάνουν:
1. Αγορά ή πώληση μετοχών, ομολόγων, κεφαλαίων ή άλλων επενδυτικών προϊόντων.
2. Αγορά ασφαλιστηρίων συμβολαίων ή ανανέωση υπαρχόντων ασφαλιστηρίων κάθε είδους, όπως,
για παράδειγμα, η ταξιδιωτική ασφάλεια που πληρώνεται μαζί με την αγορά αεροπορικού εισιτηρίου.

3. Λήψη δανείων και ρύθμιση οφειλών σε οποιαδήποτε τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΛΣΤΑΤ online αγορές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ