ΕΕ: Δεν θα ανοίξουμε νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας -«Πάγωμα» ήθελε η Αυστρία - iefimerida.gr

ΕΕ: Δεν θα ανοίξουμε νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας -«Πάγωμα» ήθελε η Αυστρία

Φωτογραφία: AP/ Virginia Mayo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Αυτό ανακοίνωσε η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 28 στις Βρυξέλλες.

«Υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, δεν εξετάζεται το άνοιγμα νέων κεφαλαίων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με αυτόν τον τρόπο «απάντησαν» οι Βρυξέλλες τις διώξεις των τουρκικών αρχών μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος. Ομως, η ανακοίνωση δεν εγκρίθηκε ομόφωνα. Η Αυστρία άσκησε βέτο, ζητώντας το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Μία χώρα δεν προσέφερε την υποστήριξή της στον συμβιβασμό που υποστήριξαν οι υπόλοιπες 27», ανέφερε σε επικριτικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, αναφερόμενος στη Βιέννη που υιοθέτησε πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αγκυρα.

Κι άλλες χώρες ήθελαν να σταλεί έναπολύ αυστηρό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν—όπως το Βέλγιο ή η Ολλανδία— αλλά τελικά τάχθηκαν υπέρ του συμβιβασμού που προτάθηκε.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά η πρόοδος είναι πολύ αργή. Στη συμφωνία του Μαρτίου για το προσφυγικό η ΕΕ δεσμεύθηκε να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, με αντάλλαγμα τη συνεργασία της Αγκυρας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ