Μήνυμα Τσίπρα προς τη νεολαία: «Οι νέοι ωθούν την κοινωνία στην πρόοδο και την ευημερία» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Μήνυμα Τσίπρα προς τη νεολαία: «Οι νέοι ωθούν την κοινωνία στην πρόοδο και την ευημερία»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μήνυμα προς τη νεολαία και τους μαθητές για αλλαγή της κουλτούρας τους στον τομέα της διαφθοράς, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το μήνυμα αναγνώστηκε μέσω εκδήλωσης της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ανακοίνωσε τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας, για εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διαφθοράς.

Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, με θέμα «Παίζω τίμια. Οι νέοι αλλάζουν το παιχνίδι».
Η εκδήλωση απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ την παρακολούθησαν μαθητές του Β' και Δ' Γυμνασίου Χαλανδρίου.

Κατά την εκδήλωση αναγνώστηκε μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω της επίσκεψής του στη Νίσυρο, στο οποίο εξέφρασε την στήριξή του «σε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν τους μαθητές και τη νεολαία, με στόχο την αλλαγή της κουλτούρας και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση.
Δυστυχώς όμως, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και της επίσκεψής μου στην ακριτική Νίσυρο, δεν είναι δυνατόν να παρευρεθώ σε αυτή.

Ωστόσο, θέλω έστω και εξ αποστάσεως, να εκφράσω την προσωπική μου στήριξη σε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν τους μαθητές και τη νεολαία, με στόχο την αλλαγή της κουλτούρας και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς.

Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Διότι οι νέοι και οι νέες αυτής της χώρας είναι εκείνη η δύναμη που μπορεί να ωθήσει την κοινωνία στην πρόοδο και την ευημερία.

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πλούσιο έργο της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή ενισχύουν σημαντικά τη συνολικότερη μάχη που δίνει η κυβέρνηση και η κοινωνία κατά της διαφθοράς».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, τόνισε ότι «η διαφθορά είναι σαν τη Λερναία Ύδρα και ο μόνος τρόπος για να θανατώσεις το θηρίο αυτό, που απομυζά τον ελληνικό λαό, είναι να καυτηριάσεις κάθε κομμένο κεφάλι, όπως ο μυθικός Ηρακλής».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
«Χαιρετίζω τη σημερινή σημαντική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Οι άνθρωποι της Γενικής Γραμματείας πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι για το έργο σας. Όσα σχεδιάσατε και υλοποιήσατε στην προηγούμενη διετία, είναι πρωτόγνωρα για την ελληνική πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες 10ετίες, με αποκλειστική ευθύνη του πολιτικού συστήματος και του οικονομικού κατεστημένου.

Όμως η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, οι άοκνες προσπάθειές σας και το μεράκι σας, έκαναν το θαύμα τους. Εδώ πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε τη συμβολή του προηγούμενου γενικού γραμματέα, του Γιώργου Βασιλειάδη. Ξέρω ότι σας λείπει.
Όμως όσες επιτυχίες κι αν σημειωθούν σε βάρος της διαφθοράς, αυτή δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθεί ολοσχερώς. Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη και στη Βουλή, σε ομιλίες μου, η διαφθορά είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Ο μόνος τρόπος για να θανατώσεις το θηρίο αυτό που απομυζά τον ελληνικό λαό, είναι να καυτηριάσεις κάθε κομμένο κεφάλι, όπως ο μυθικός Ηρακλής.

Στην προκειμένη περίπτωση καυτηριασμός είναι η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να μην υπάρχει έδαφος πρόσφορο για τη διαφθορά και τη σήψη. Ποιος μπορεί όμως καλύτερα να αλλάξει το παιχνίδι εκτός από τους νέους; Τους νέους που σήμερα πληρώνουν βαρύ τίμημα εξαιτίας σφαλμάτων, ή καλύτερα εγκληματικών ενεργειών άλλων.

Τους νέους, που είναι αγνοί, αυθόρμητοι και ρομαντικοί, τους νέους που οφείλουν στους εαυτούς τους ένα καλύτερο παρόν και μέλλον από αυτό που τους φτιάξαμε εμείς. Τους νέους, που απαλλαγμένοι από την κακή νοοτροπία και τις κακές συνήθειες του παρελθόντος, μπορούν και πρέπει να αλλάξουν ολοσχερώς το παιχνίδι.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανέφερε ότι το υπουργείο σκοπεύει να προχωρήσει «σε σύμφωνο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ώστε από τις πολύ νεαρές ηλικίες οι μαθήτριες και οι μαθητές μας του Δημοτικού ακόμη, να εκπαιδεύονται στην ακεραιότητα, στην ηθική απαξίωση της διαφθοράς και κυρίως στην πρόταξη του καλού και της ευημερίας του συνόλου έναντι οφέλους σε βάρος του συνόλου».
Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου, ανέφερε, ότι «δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, αναφορικά με τη διαφθορά», ενώ μεταξύ των λύσεων προς επίλυση του προβλήματος, είναι η πρόληψη και η εκπαίδευση των πολιτών, να αποκτήσουν την ανάλογη κοινωνική και πολιτική συνείδηση. Και εδώ, προσέθεσε, «πιστεύουμε και δεσμευόμαστε ότι το υπουργείο Παιδείας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά» και προσέθεσε:

«Να εκπαιδευτούν δηλαδή οι αυριανοί πολίτες στο να οραματίζονται την ευτυχία και την ευημερία τους, όχι ανεξάρτητα ή σε βάρος των συμπολιτών τους, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής ευημερίας, δηλαδή της ενίσχυσης των δημοκρατικών αξιών στον τόπο μας».

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε: «Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι μόνο ένα ζήτημα θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών, με έντονο το ιδεολογικό στοιχείο. Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι πρακτικές που στερούνται ηθικής υπόστασης, είναι ένας ανήθικος τρόπος ζωής και η Αριστερά δεν πρέπει να φοβάται να μιλήσει και με όρους ηθικής».

Ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Κώστας Χρήστου ανέφερε: «Το σύνθημα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια “φέρτε πίσω τα κλεμμένα” είναι απολύτως σωστό, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Διότι το πρόβλημα είναι το σύστημα και οι θεσμοί που καθιερώσαμε. Θεσμοί που παράγουν βία και βαρβαρότητα».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Χρήστου ανέφερε:
«Όσες και αν χτίσουμε φυλακές, όσους κακούς κι αν κλείσουμε μέσα, το πρόβλημα της διαφθοράς δεν λύνεται μόνο μέσα από το ποινικο - κατασταλτικό σύστημα. Σαν κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε στο επίπεδο της πρόληψης και αυτό τολμάμε με μια σειρά δράσεων όπως η σημερινή».
Χαιρετισμό απεύθυναν η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, κ.λπ.

Τέλος, ο κ. Παπαγγελόπουλος απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και σήμερα υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη για την προσφορά του στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ