Σαουδική Αραβία: Φόρεσαν χειροπέδες στην κοπέλα που φωτογραφήθηκε χωρίς μπούρκα [εικόνες] - iefimerida.gr

Σαουδική Αραβία: Φόρεσαν χειροπέδες στην κοπέλα που φωτογραφήθηκε χωρίς μπούρκα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η σαουδαραβική αστυνομία συνέλαβε μια νεαρή γυναίκα που είχε αναρτήσει τον περασμένο μήνα στο twitter μια φωτογραφία της σε κεντρικό δρόμο του Ριάντ χωρίς να φορά την παραδοσιακή μπούρκα, αλλά αντίθετα μια ζακέτα κι ένα πολύχρωμο φόρεμα.


Η κοπέλα, ονόματι Μαλάκ αλ Σέχρι, είχε προαναγγείλει στο twitter ότι θα βγει απ' το σπίτι της αψηφώντας τον ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.

A Saudi woman went out yesterday without an Abaya or a hijab in Riyadh Saudi Arabia and many Saudis are now demanding her execution. pic.twitter.com/gPMOz5bRAr


Το tweet προκάλεσε την έντονη οργή συντηρητικών κύκλων: πολλοί ζήτησαν να συλληφθεί η Μαλάκ (το όνομά της σημαίνει Άγγελος), ενώ ορισμένοι πρότειναν να εκτελεστεί η κοπέλα και να πετάξουν το άψυχο κορμί της στα σκυλιά...
Κάποιος, πάντως, δεν έμεινε στα λόγια, αλλά υπέβαλε μήνυση εναντίον της στη θρησκευτική αστυνομία, η οποία συνέλαβε τη νεαρή γυναίκα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Αl-Sharq.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στην εφημερίδα ότι η Μαλάκ αλ Σέχρι, που είναι γύρω στα 20, μεταφέρθηκε στη φυλακή. Την κατηγόρησε, μάλιστα, ότι «μιλά ανοικτά για απαγορευμένες σχέσεις με άνδρες».
«Αστυνομικοί συνέλαβαν ένα κορίτσι που έβγαλε την αμπάγια της (ενδυμασία που καλύπτει ολόκληρο το σώμα, αφήνοντας μόνον μια σχισμή για τα μάτια) στην οδό αλ Ταχλίγια, όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δηλωσε ο αστυνόμος Φαουάζ αλ Μαϊμάν.


Στη Σαουδική Αραβία ισχύει ένας πολύ αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας για τις γυναίκες σε δημόσιους χώρους. Επίσης απαγορεύεται να οδηγούν και να κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς τη συνοδεία άρρενος συγγενούς τους.
Η θρησκευτική αστυνομία λέει ότι ενήργησε όπως επιτάσσει το καθήκον της για την «προστασία των ηθών».

Μετά την οργισμένη φραστική επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον της υπερσυντηρητικοί κύκλοι η Μαλάκ απέσυρε τη φωτογραφία της και έκλεισε τον λογαριασμό της στο Twitter. Ωστόσο, άλλοι χρήστες βγήκαν να την υπερασπιστούν, ένας μάλιστα την συνέκρινε με την Ρόζα Παρκς (την αφροαμερικάνα σύμβολο στον αγώνα κατά του ρατσισμού).

Χιλιάδες Σαουδάραβες υπέγραψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα αίτημα προς την κυβέρνηση της χώρας, καλώντας την να καταργήσει το σύστημα εποπτείας, που εμποδίζει τις γυναίκες να κάνουν βασικά πράγματα χωρίς την άδεια άρρενος συγγενούς.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ σε μια ρηξικέλευθη για τα δεδομένα του βασιλείου κίνηση απηύθυνε έκκληση για την άρση της απαγόρευσης της οδήγησης στις γυναίκες.

كفى نقاش:

حان وقت قيادة المرأة للسيارةhttps://t.co/BBgyF8i1Gs

Stop the debate:

Time for women to drivehttps://t.co/6KAniFa4BT

«Σταματήστε τη συζήτηση», έγραψε στο Twitter. «Ήρθε η ώρα για τις γυναίκες να οδηγήσουν.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ