Στο Μαξίμου καίγονται για συμβιβασμό: Ξορκίζουν μέτρα και κάλπες -Ετοιμοι να κάνουν πίσω - iefimerida.gr

Στο Μαξίμου καίγονται για συμβιβασμό: Ξορκίζουν μέτρα και κάλπες -Ετοιμοι να κάνουν πίσω

Ολα τα σενάρια για την έκβαση των διαπραγματεύσεων επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει ακόμα κι αν χρειαστεί ένας επώδυνος συμβιβασμός.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να νομοθετήσουμε μέτρα για το 2019 και 2020», επιμένοντας στην ανάγκη για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεύτερον, πως «ούτε εκλογές υπάρχουν και με τις ημερομηνίες που ακούγονται γελάμε».

«Να κλείσουμε το συντομότερο»
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που κάνουν παράγοντες που έχουν γνώση της κατάστασης και των συνομιλιών με τους θεσμούς, αφήνουν από τα λεγόμενά τους να εννοηθεί ότι είναι μείζονος σημασίας « να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο και να μην τραβήξει η διαδικασία». Πράγμα. που θα οδηγούσε σε παρατεταμένη αβεβαιότητα με άγνωστη κατάληξη για την κυβέρνηση.

Πολιτική λύση ψάχνει ο Τσίπρας
Με στόχο επομένως να μην μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά, ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί τους πολιτικούς διαύλους επικοινωνίας με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια.

Την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντά τους Μ. Σουλτς, Ζ.Κ Γιούνκερ, Φρ. Ολάντ και την Παρασκευή μεταβαίνει στο Βερολίνο για να μεταφέρει στην Καγκελάριο Μέρκελ τις ελληνικές θέσεις. Με αιχμή την άποψη ότι σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2018.

Έτοιμοι να βάλουν νερό στο κρασί τους
Σε αυτή την περίπτωση, η αξιολόγηση ολοκληρώνεται με ένα συμβιβασμό, χωρίς νομοθέτηση μέτρων. Ως ενδεδειγμένη λύση για την Αθήνα,προκρίνεται η ύπαρξη ενός μηχανισμού, τύπου «κόφτης» που θα ενεργοποιείται τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων. Πρόκειται για μία...λύση η οποία δεν ηχεί εντελώς αρνητικά στα αυτιά των κυβερνητικών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πανηγυρίζουν. Ωστόσο, φαίνεται πως είναι το βασικό χαρτί που θα ρίξουν στο τραπέζι, αφού έτσι κι αλλιώς εμφανίζονται έτοιμοι να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ