Παραμονή Πρωτοχρονιάς ξεκινάει η παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό Δημόσιο - iefimerida.gr

Παραμονή Πρωτοχρονιάς ξεκινάει η παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό Δημόσιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παραμονή πρωτοχρονιάς θα ξεκινήσει η επίσημη μεταβίβαση του Κέντρου Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προς το ελληνικό δημόσιο.

Η τελετή παράδοσης πρόκειται να διοργανωθεί στις 23 Φεβρουαρίου του 2017, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στην 68η συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής του ελληνικού Δημοσίου με το Ιδρυμα Νιάρχος.

Μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου, το ίδρυμα θα απευθύνει πρόσκληση προς το ελληνικό Δημόσιο να πιστοποιήσει την παράδοση του έργου και να παραλάβει τη μετοχή της ΑΕ. Μετά την παράδοση του έργου, το Ιδρυμα Νιάρχος θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά το Κέντρο Πολιτισμού, προσφέροντας το ποσό των 50 εκατομμυρίων σε διάστημα πέντε χρόνων. Αυτό το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και πρωτίστως τη μισθοδοσία, αλλά και για την υποστήριξη των μελλοντικών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα οι διοργανώσεις επταήμερων δωρεάν δράσεων κάθε Ιούνιο.

Οσον αφορά τη στελέχωση της Ανώνυμης Εταιρείας του Κέντρου Πολιτισμού, η αξιολόγηση των τελευταίων υποψηφίων για τις 17 θέσεις εργασίας (για τις οποίες κατατέθηκαν 2.900 αιτήσεις) είναι έτοιμη να ολοκληρωθεί. Πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες αξιολογήσεις, με στόχο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 το προσωπικό να ανέλθει στα 40 άτομα.

Μια ακόμη δωρεά του ιδρύματος αφορά την κάλυψη του 50% του κόστους για τις νέες εγγραφές μελών, που θα πραγματοποιηθούν από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 30.000. Τα έσοδα από το πρόγραμμα μελών θα παραδοθούν ως αποθεματικό για τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού, με την παράδοση του έργου στο Δημόσιο, όπως ανακοινώθηκε.

Το πρόγραμμα μέλους περιλαμβάνει μια σειρά από ιδιαίτερα προνόμια. Μεταξύ άλλων, έκπτωση στο πωλητήριο, στα σημεία εστίασης και στις υπηρεσίες στάθμευσης, προπώληση εισιτηρίων μία ημέρα νωρίτερα, προσκλήσεις σε εκδηλώσεις αποκλειστικά για μέλη, συμμετοχή σε ανοιχτές δοκιμές της Λυρικής Σκηνής και σε ειδικές ξεναγήσεις, αλλά και προτεραιότητα στην κράτηση ειδικών χώρων του δημόσιου τμήματος της Βιβλιοθήκης. Ολα αυτά θα ισχύουν με την πλήρη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού το 2017. Τα εγγεγραμμένα μέλη ωστόσο θα μπορούν από τώρα να απολαύσουν κάποια από τα προνόμια, όπως οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται ειδικά για μέλη.

Παράλληλα, η Εθνική Βιβλιοθήκη πρόκειται να ολοκληρώσει τον καθαρισμό των βιβλίων της μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, προκειμένου να είναι έτοιμη για τη μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν καθαριστεί περισσότερα από 700.000 βιβλία και έχει τοποθετηθεί ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης σε 250.000 βιβλία. Επίσης, οργανώθηκε το ιστορικό υπηρεσιακό αρχείο της Βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει στοιχεία για τη λειτουργία της από το 1834 ως το 1974. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως η Βιβλιοθήκη προγραμματίζει να εκθέσει 400 από τα κειμήλια της στους χώρους κοινού του νέου κτιρίου της.

Οσον αφορά την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο οργανισμός είναι «οργανωτικά και καλλιτεχνικά πανέτοιμος για την επόμενη μέρα», όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Μύρων Μιχαηλίδης. Οι ακουστικές δοκιμές στις νέες αίθουσες ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, έκανε έκκληση προς το υπουργείο Οικονομικών, για κάλυψη λειτουργικών δαπανών ύψους 5.6 εκατομμυρίων ευρώ, για το 2017.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ