Η Λυδία Κονιόρδου «ανοίγει» το Μέγαρο σε δοκιμαζόμενους από την κρίση καλλιτέχνες - iefimerida.gr

Η Λυδία Κονιόρδου «ανοίγει» το Μέγαρο σε δοκιμαζόμενους από την κρίση καλλιτέχνες

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλούσιο και πρωτότυπο το φετινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής για τις γιορτές που βαδίζει βάση της παράδοσης του.

Το Μέγαρο θα φιλοξενήσει σπουδαίες δράσεις και παράλληλα θα ανοίξει προς πολίτες, ευπαθείς ομάδες και δοκιμαζόμενους καλλιτέχνες, που αναζητούν χώρο, τόσο να παρουσιάσουν όσο και να προετοιμάσουν μία δουλειά, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση του προγράμματος για τα φετινά Χριστούγεννα η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

«Το Μέγαρο θα δώσει στίγμα και παράδειγμα, ώστε να τονωθεί η δημιουργία και να θεραπεύσει τον κίνδυνο να χάσουμε μία πολύτιμη γενιά καλλιτεχνών, λόγω κρίσης» τόνισε αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της, η Λυδία Κονιόρδου.


Το Μέγαρο στο Δημόσιο

Το Μέγαρο αυτή τη χρονιά επιθυμεί να έχει διαφορετική λογική και να μην αντιμετωπίζεται ως προνομιούχος χώρος κάποιων ελίτ.
Βασικό πλέον στοιχείο του προγράμματός του οι συνεργασίες με άλλους δημόσιους φορείς και οι μειωμένες τιμές εισιτηρίων.
Παράλληλα το Μέγαρο «ανοίγει» προς όλες τις τέχνες. Φιλοξενεί, χορό, θέατρο, εικαστικά, λογοτεχνία, «μία ζωντανή εστία πολιτισμού» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Νίκος Θεοχαράκης.

Με την υπαγωγή του Μεγάρου στο δημόσιο προβλέφθηκε το οσό των 14.360.000 ευρώ που ήδη έχει πάρει, ενώ εντός των ημερών θα πάρει ακόμα 1 εκατ. από τον ταχτικό προϋπολογισμό.


«Χρειαζόμαστε 8 εκατ. για το 2017»

«52 εκατ. μας εμποδίζουν να αποκτήσουμε φορολογική ενημερότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του.
Ο κόσμος ψηφίζει σταθερά τις παραστάσεις του Μεγάρου και το σύνολο των εσόδων για το 2016 έφτασε τα 5,5 εκατ ευρώ. Ωστόσο οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού αγγίζουν τα 6,5 εκατ.
«Η σχέση μας με το χρήμα του δημοσίου μας αφαιρεί ευελιξία, αλλά αυτός είναι ο κανόνας του παιχνιδιού πλέον». «Θεωρούμε ότι είμαστε υπόλογοι στην κοινωνία» κατέληξε ο Νίκος Θεοχαράκης.


Από μπαλέτο και Καραγκιόζη σε εκκλησιαστικό όργανο και παγοδρόμιο

Το Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής είναι πλούσιο, για όλη την οικογένεια και ξεκινάει στις 17 Δεκεμβρίου.


«Ο Καραγκιόζης στο Εργαστήρι του Αϊ Βασίλη»

Η Λυδία Κονιόρδου «ανοίγει» το Μέγαρο σε δοκιμαζόμενους από την κρίση καλλιτέχνες  | iefimerida.gr 0

Ο σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μια νέα χριστουγεννιάτικη κωμωδία θεάτρου σκιών, στην οποία η παράδοση συναντά το σήμερα. Η φετινή πρωτότυπη παράσταση (με ζωντανή μουσική επί σκηνής) έχει τίτλο «Ο Καραγκιόζης στο Εργαστήρι του Αϊ Βασίλη» και φιλοξενείται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος από το Σάββατο 17/12 έως την Παρασκευή 30/12.

Στο νέο έργο του Ηλία Καρελλά, που αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Θιάσου Σκιών Ηλία Καρελλά, ο Χρήστος Θηβαίος ερμηνεύει τον Βασιλιά των Καλικαντζάρων ενώ οι String Demons υποδύονται τα Ξωτικά.

«Βασίλισσα του Χιονιού»

Η Λυδία Κονιόρδου «ανοίγει» το Μέγαρο σε δοκιμαζόμενους από την κρίση καλλιτέχνες  | iefimerida.gr 1

Οι σολίστ και το corps de ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας του Κιέβου θα παρουσιάσουν σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα από τις 17 έως τις 28 Δεκεμβρίου μια παραγωγή διεθνούς ακτινοβολίας, τη νέα χορογραφία της Βασίλισσας του Χιονιού, που βασίζεται στο πασίγνωστο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Τον μουσικό καμβά της παράστασης με εξαίσιες συνθέσεις των Τσαϊκόφσκι, Λιάντοφ, Ρουμπινστάιν, Γκρηγκ και Μασνέ έπλεξε ο Αλεξέι Μπάκλαν.

Η Ανικό Ρεχβιασβίλι δημιούργησε μια ευφάνταστη νέα χορογραφία, με τα πλούσια σκηνικά του Στανισλάβ Πετρόφσκι, τα φαντασμαγορικά κοστούμια της Νατάλια Κουτσέρια και τα εντυπωσιακά φωτιστικά εφέ του Ίγκορ Σάμαρετς. Τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφουν ο μαέστρος Αλεξέι Μπάκλαν και η Ανικό Ρεχβιασβίλι.

«Κάθε ευχή και ένα τραγούδι»

Η Λυδία Κονιόρδου «ανοίγει» το Μέγαρο σε δοκιμαζόμενους από την κρίση καλλιτέχνες  | iefimerida.gr 2


Με αγαπημένα κάλαντα, γιορτινά τραγούδια και μουσικές ευχές από όλο τον κόσμο υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα η Παιδική και Νεανική Χορωδία ROSARTE την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Τη μουσική διεύθυνση έχει η Ρόζη Μαστροσάββα. Με τους 230 χορωδούς του συνόλου συμπράττουν η ροκ μπάντα γονέων της Rosarte 40 something και οι μουσικοί Λίλιαν Εσίποβα (άρπα) και Ολυμπία Ζαφειροπούλου (νταούλι). Στο πιάνο συνοδεύουν η Τζένη Σουλκούκη και η Μυρτώ Ακρίβου.

«Ο Πέτρος και ο Λύκος» & «Η πρώτη συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον»

Η Λυδία Κονιόρδου «ανοίγει» το Μέγαρο σε δοκιμαζόμενους από την κρίση καλλιτέχνες  | iefimerida.gr 3

«Ο Πέτρος και ο Λύκος» και «Η πρώτη συναυλία του Αρκούδου Πάντινγκτον» είναι ένα χριστουγεννιάτικο παραμυθένιο ταξίδι για μικρούς και μεγάλους
με τους Μουσικούς της Καμεράτα και με αφηγητή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη από 26 έως 30 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

H μαγεία της κλασικής μουσικής θα συναντήσει τις ατμοσφαιρικές εικόνες του σουηδού εικαστικού Daniel Egneus και της ελληνίδας σκηνοθέτιδας-animator Έφης Παππά, οι οποίοι θα ζωντανέψουν επί σκηνής τις περιπέτειες αγαπημένων ηρώων της παιδικής μας ηλικίας.

Ο «Μεσσίας» του Χαίντελ

Η Λυδία Κονιόρδου «ανοίγει» το Μέγαρο σε δοκιμαζόμενους από την κρίση καλλιτέχνες  | iefimerida.gr 4

Ο Μεσσίας, απόλυτο δρώμενο του εορταστικού προγράμματος πολλών ορχηστρικών συνόλων ανά τον κόσμο, δεσπόζει εδώ και σχεδόν τρεις αιώνες στο ρεπερτόριο της εκκλησιαστικής μουσικής για τα Χριστούγεννα. Έτσι, την Παρασκευή 23 και την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, οι Μουσικοί της Καμεράτα–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, τηρώντας τη διεθνή παράδοση των ημερών, παρουσιάζουν σε όργανα εποχής στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης το δημοφιλέστατο ορατόριο του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (1685-1759).

Στο πόντιουμ της Ορχήστρας θα βρεθεί ο Μύρων Μιχαληλίδης, αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ.

Τις έξοχες άριες του έργου θα ερμηνεύσουν η σοπράνο Μαρία Παλάσκα, ο κόντρα τενόρος Ξαβιέ Σαμπάτα, ο τενόρος Γιάννης Φίλιας και ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης. Τα αριστουργηματικά πολυφωνικά μέρη του Μεσσία, που άλλοτε ηχούν σαν δοξαστικοί ύμνοι και άλλοτε σαν θρηνητικά εγκώμια, θα αποδώσει η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, την οποία δίδαξε και διηύθυνε ο Σταύρος Μπερής.


Συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου

Η Λυδία Κονιόρδου «ανοίγει» το Μέγαρο σε δοκιμαζόμενους από την κρίση καλλιτέχνες  | iefimerida.gr 5


Το σπουδαίο εκκλησιαστικό όργανο που βρίσκεται στο Μεγαρο Μουσικής θα «ζωντανέψει» και πάλι η Ουρανία Γκατσιου.
Το εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου Μουσικής είναι κατασκευασμένο από τον φημισμένο γερμανικό οίκο Johannes Klais Orgelbau και συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνική κατασκευής (που έχει τις ρίζες της στον 13ο αιώνα) με σπουδαία σύγχρονη τεχνολογία, έτσι ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις όλων των μουσικών εποχών. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Δεκεμβρίου.

Tutto Verdi

Η Λυδία Κονιόρδου «ανοίγει» το Μέγαρο σε δοκιμαζόμενους από την κρίση καλλιτέχνες  | iefimerida.gr 6


Πρωτοχρονιάτικο γκαλά όπερας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη θα πραγματοποιηθεί στις 30 Δεκεμβρίου. Ενα αφιέρωμα στα 40 χρόνια απο τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας.

Παγοδρόμιο
Πιστό στις παραδόσεις το Μέγαρο στήνει και αυτή τη χρονιά ένα παγοδρόμιο στο Αίθριο των Μουσών για όσους θέλουν να επιδοθούν σε φιγούρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ