Πάολο Τζεντιλόνι: Για πόσο θα μείνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας και τι θα αλλάξει στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Πάολο Τζεντιλόνι: Για πόσο θα μείνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας και τι θα αλλάξει στην κυβέρνηση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ίσως τελικά να καταλήξει απλώς να ζεσταίνει τη θέση για το πρώην αφεντικό του, τον Ματέο Ρέντσι.

Ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στον 62χρονο μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών της χώρας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την επίσημη παραίτηση του Ρέντσι κι εντός της ημέρας ο Τζεντιλόνι αναμένεται να τον ενημερώσει για την πορεία των διαβουλεύσεων, ίσως και να του παρουσιάσει τη λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης. Τίποτε απ' όλα αυτά, ωστόσο, δεν εμποδίζει τον Ρέντσι να σχεδιάζει την επιστροφή του...
Αν και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ο βασικός υποστηρικτής του Τζεντιλόνι, ο τελευταίος αναμένεται, όπως εκτιμά ο ιταλικός Τύπος, να δεχθεί πιέσεις να παραιτηθεί μέσα στο πρώτο ήμισυ του νέου χρόνου, καθώς ο Ρέντσι θέλει πρόωρες εκλογές. Λόγος για τον οποίο ο Λουϊτζι ντι Μάιο, ηγετικό στέλεχος του Κινήματος 5 Αστέρια, αποκαλεί τον Τζεντιλόνι «άβαταρ του Ρέντσι».

«Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θα είναι διφορούμενη», λέει ο Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss-Guido Carli της Ρώμης. «Γεννήθηκε ως μεταβατική κυβέρνηση, αφού ο Ρέντσι θέλει πρόωρες εκλογές του χρόνου. Ο Τζεντιλόνι είναι πιστός συνεργάτης του Ρέντι, αλλά ποιος ξέρει τι επίδραση μπορεί να έχει πάνω του η εξουσία; Ίσως ο Τζεντιλόνι θελήσει να μείνει στο τιμόνι έως το 2018» (στις αρχές του οποίου είναι προγραμματισμένες οι επόμενες βουλευτικές εκλογές).
Αν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ο Τζεντιλόνι θα είναι -μετά τον Μάριο Μόντι, τον Ενρίκο Λέτα και τον Ματέο Ρέντσι- ο τέταρτος μη εκλεγμένος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Και θα κάνει το ντεμπούτο του ως ο ηγέτης της 64ης μεταπολεμικής κυβέρνησης της χώρας στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Οι βασικές προτεραιότητες του Τζεντιλόνι
Οι προτεραιότητες του Τζεντιλόνι θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η προσπάθεια τόνωσης της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης κι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλυδωνιζόμενου τραπεζικού κλάδου της χώρας. «Ο Τζεντιλόνι θα είναι ένας ικανός πρωθυπουργός. Μπορεί να μην είναι τόσο φανταχτερός όσο ο Ρέντσι, αλλά διαθέτει μεγάλη πολιτική εμπειρία», λέει ο Ορσίνα.

O Τζεντιλόνι αναμένεται να κρατήσει αρκετούς υπουργούς στα πόστα τους, περιλαμβανομένου του Πιερ Κάρλο Παντοάν στο υπουργείο Οικονομικών. Προτεραιότητα του τελευταίου τώρα είναι η Banca Monte dei Paschi di Siena SpA μετά την απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Παρασκευή να μην επιτρέψει στην ιταλική τράπεζα να παρατείνει την προθεσμία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, πυροδοτώντας φόβους ότι η κυβερνητική κρίση μπορεί να βλάψει τον ταλαντευόμενο τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και η κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλουν αλλαγή του εκλογικού νόμου, γιατί δίνει αυτόματη πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα στη βουλή και τα δύο αυτά κόμματα φοβούνται μήπως επικρατήσει στις επόμενες εκλογές το Κίνημα 5 Αστέρια, που θελει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Το Κίνημα 5 Αστέρια προηγείται σε νέα δημοσκόπηση
Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IPSOS που δημοσιεύτηκε χθες στην Corriere della Sera το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 31,5% έναντι 29,8% του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του Ρέντσι και του Τζεντιλόνι.

Πάολο Τζεντιλόνι: Για πόσο θα μείνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας και τι θα αλλάξει στην κυβέρνηση  | iefimerida.gr 0


Πρώην υπουργός Τηλεπικοινωνιών και δημοσιογράφος ο Τζεντιλόνι ήταν η κορυφαία επιλογή του Ρέντσι για διάδοχος του και μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του PD, που διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Τζεντιλόνι είπε ότι «δεδομένης της αρνητικής στάσης των μεγαλύτερων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ως προς την παροχή στήριξης στη νέα κυβέρνηση», με αίσθημα ευθύνης θα κινηθεί «εντός του χώρου της μέχρι τώρα κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Ο Ρέντσι σχεδιάζει να συγκαλέσει στις αρχές του νέου χρόνου συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που θα επιβεβαιώσει το ρόλο του ως επικεφαλής προτού κατεβεί ως υποψήφιος πρωθυπουργός σε πρώιμες εκλογές.

Ακόμη και πριν λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Τζεντιλόνι, το κόμμα του Ρέντσι είχε θέσει σε κίνηση το μηχανισμό της πολιτικής του επιβίωσης και επιστροφής. «Για μας αυτή η κυβέρνηση έχει έναν στόχο: να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να πάει το συντομότερο δυνατόν σε εκλογές», δήλωσε στην Corriere della Sera ο Ετόρε Ροζάτο, επικεφαλής της KO του PD στη βουλή. «Δεν θα είναι μακρόβια...»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ