Ετοιμη για τη διάσωση της Monte dei Paschi η Ιταλία - iefimerida.gr

Ετοιμη για τη διάσωση της Monte dei Paschi η Ιταλία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ιταλία είναι έτοιμη να διοχετεύσει κεφάλαια στην Monte dei Paschi di Siena αν η τράπεζα δεν καταφέρει να αντλήσει από τους επενδυτές τα κεφάλαια που χρειάζεται για την διάσωσή της, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Reuters.

Το διεθνές πρακτορείο επικαλούμενο πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών σημειωνει ότι σε κάθε περίπτωση θα διασφαλιστεί η ύπαρξη της τράπεζας και οι καταθέσεις των πελατών της.

«Υπάρχει αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών πως η έκκληση της Monte dei Paschi για ρευστότητα θα πετύχει. Αν, ωστόσο, η διαδικασία αποτύχει τότε το κράτος θα προχωρήσει σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε η ίδια πηγή, ενώ πρόσθεσε «η ύπαρξη της τράπεζας και οι καταθέσεις των πελατών της εξασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε το αίτημα της τράπεζας της Τοσκάνης για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου οδηγώντας την ιταλική τράπεζα ένα «βήμα» πιο κοντά στην κρατική διάσωση. Η Monte dei Paschi είχε ζητήσει παράταση πέντε εβδομάδων, προκειμένου να προχωρήσει μια κεφαλαιακή ένεση 5 δισ. ευρώ και να αποφύγει την επιβολή ζημιών σε ομολογιούχους (bail in), όπως επιβάλλουν οι νέοι κανόνες διάσωσης της ΕΕ. Η αρχική προθεσμία ολοκληρωνόταν στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Νέα προσφορά

Η τράπεζα ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι θα ανοίξει εκ νέου την προσφορά για ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές της, στο πλαίσιο της τελικής προσπάθειας που καταβάλλει για να επιτύχει μία ανακεφαλαιοποίησή της ύψους 5 δις. ευρώ , αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η τράπεζα έχει προσφέρει ήδη στους κατόχους ομολόγων της να ανταλλάξουν τίτλους χαμηλής εξασφάλισης, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, με μετοχές. Ωστόσο, συγκέντρωσε μόνο 1 δισ. ευρώ από την προηγούμενη προσφορά της. Στη χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα ανοίξει εκ νέου την προσφορά, αφού έλαβε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές, στοχεύοντας σε επενδυτές «που έχουν δείξει ενδιαφέρον».

Τα σχέδια της MPS έχουν γίνει πιο περίπλοκα μετά την κυβερνητική κρίση - και την εκ του λόγου αυτή αβεβαιότητα - που προκλήθηκε από το «όχι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Χθες, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι σε μία προσπάθεια να σταματήσει γρήγορα την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Monte Dei Paschi ανακεφαιοποίηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ