Στο προσκήνιο και πάλι το σενάριο για χαράτσι στις τραπεζικές συναλλαγές - iefimerida.gr

Στο προσκήνιο και πάλι το σενάριο για χαράτσι στις τραπεζικές συναλλαγές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το τοπίο να παραμένει ακόμη θολό τόσο για την αξιολόγηση όσο και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν οι διαφορές από τα πλεονάσματα, ξαναμπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», στα σενάρια για τα πρόσθετα μέτρα δεν αποκλείεται να επανέλθει η επιβολή ενός φόρου-τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές ή εναλλακτικά να εξεταστεί η φορολόγηση των αναλήψεων μετρητών ως δραστικό μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μάλιστα την πρόταση της φορολόγησης των αναλήψεων μετρητών έχουν επεξεργαστεί και προτείνουν οι τράπεζες με στόχο να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να καταστεί ακριβότερη η χρήση μετρητών.

Με βάση το σχέδιο που είχε συζητηθεί και πριν από μερικούς μήνες, θα μπορούσε να επιβληθεί ένα τέλος της τάξης του 0,1% με 0,2% σε όλες τις συναλλαγές, όμως, θα πρέπει να υπάρξουν και εξαιρέσεις (π.χ. οι συντάξεις).

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ καθώς οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ. Αγνωστο είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση επιβολής ενός τέτοιου φόρου, στις κινήσεις που γίνονται στα ATM, μέσω e-banking, στις κάρτες κ.λπ.ον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Μάλιστα την πρόταση της φορολόγησης των αναλήψεων μετρητών έχουν επεξεργαστεί και προτείνουν οι τράπεζες με στόχο να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να καταστεί ακριβότερη η χρήση μετρητών. Μεταξύ αυτών που προτείνονται είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή με επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.
  • Υποχρεωτικη χρήση καρτών ή ηλεκτρονικών δικτύων για συναλλαγές από κάποιο ποσό και πάνω.
  • Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση συστήματος εσόδων-εξόδων. Τα νοικοκυριά ή οι επαγγελματίες θα φορολογούνται μόνο για το ποσό του εισοδήματος που δεν καταναλώθηκε. Ετσι επαγγελματίες και νοικοκυριά θα έχουν ισχυρό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις για την παραμικρή δαπάνη προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους και να περιορίσουν τον τελικό φόρο.
  • Υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, να καταβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μισθοδοσία.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τραπεζικές συναλλαγές χαράτσι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ