Πεπόνης και Μουζακίτης δίνουν ονόματα που θα προκαλέσουν σεισμό - iefimerida.gr

Πεπόνης και Μουζακίτης δίνουν ονόματα που θα προκαλέσουν σεισμό

Πεπόνης και Μουζακίτης δίνουν ονόματα που θα προκαλέσουν σεισμό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις πολλές και ποικίλες πιέσεις που δέχθηκαν αποκάλυψαν χθες στους προϊσταμένους τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης κατά τη διάρκεια της προφορικής ενημέρωσης που τους έκαναν για τους λόγους που τους οδήγησαν στην παραίτησή.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να καταθέσουν, όπως τους ζητήθηκε, γραπτό υπόμνημα στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα αυτών που τους «υπέδειξαν» τι θα πρέπει να... ξεχάσουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πεπόνης και ο αναπληρωτής του κ. Μουζακίτης αναφέρθηκαν, μιλώντας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και στον προϊστάμενό τους αντιεσαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, σε τουλάχιστον τέσσερις συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, δέχθηκαν πιέσεις -σε ορισμένες περιπτώσεις δε ασφυκτικές. Πρόκειται, για τις υποθέσεις:

  • Των δανείων μαϊμού που φέρεται να έχει δώσει η Proton Bank στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης της) προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πωλήσεις εταιρειών του σε τρίτους, φίλους και συνεργάτες του.
  • Των δανείων που έχουν λάβει τα πολιτικά κόμματα, κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, από τράπεζες, προεξοφλώντας την κρατική επιχορήγηση των επόμενων ετών, αλλά και επιπλέον αυτής.
  • Των καταγγελιών για το φούσκωμα του ελλείμματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή προκειμένου να «διευκολυνθεί» η έλευση της Τρόικα στη χώρα και η σύναψη του μνημονίου.
  • Των καταγγελιών για τις υποθέσεις λαθρεμπορίου καυσίμων τις οποίες έκανε ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης.

Επίσης, οι ίδιοι οι εισαγγελείς μίλησαν και για άλλες μικρότερου βεληνεκούς παρεμβάσεις και παραινέσεις με αφορμή το κύμα των συλλήψεων γνωστών επιχειρηματιών για χρέη στο δημόσιο.

Οπως είπαν προφορικά και αναμένεται να καταθέσουν και γραπτώς οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης οι παρεμβάσεις ήταν άλλοτε διακριτικές και άλλοτε πιο ευθείες προκειμένου άλλοτε να ξεχάσουν και άλλοτε να καθυστερήσουν έρευνες και εκτελέσεις παραγγελιών για συγκεκριμένα πρόσωπα και υποθέσεις.

Εφόσον οι δύο παραιτηθέντες εισαγγελείς καταγράψουν αυτά τα οποία είπαν προφορικά αναμένεται να προκληθεί σάλος που θα επιφέρει σημαντικές αναταράξεις και στο πολιτικό σύστημα.

Αλλωστε, οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης στην επιστολή παραίτησής τους είχαν σημειώσει με νόημα: «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ