Τραμπ: Δεν θα μου λέει η Κίνα με ποιον θα μιλάω - iefimerida.gr

Τραμπ: Δεν θα μου λέει η Κίνα με ποιον θα μιλάω

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέχεια στην κόντρα με το Πεκίνο δίνει ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητώντας την πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον έναντι της Κίνας από το 1979.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News o νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι αντιλαμβάνεται μεν την πολιτική, αλλά δεν καταλαβαίνει γιατί θα πρέπει να επιμείνει κανείς σ' αυτή χωρίς να επιδιώξει συμφωνίες εν είδει ανταλλαγμάτων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Τραμπ: Δεν θα μου λέει η Κίνα με ποιον θα μιλάω | iefimerida.gr 0

Οι ΗΠΑ έχουν συνάψει εδώ και τέσσερις δεκαετίες διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα κι έκτοτε πρεσβεύουν επισήμως την άποψη ότι η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας. Για την ηγεσία στο Πεκίνο πρόκειται ένα απ' τα πιο ευαίσθητα ζητήματα καθώς θεωρεί την Ταϊβάν παράνομα αποσχισθείσα κινεζική επαρχία και κάθε επίσημη επαφή ενός άλλου κράτους με την κυβέρνηση στην Ταϊπέι αντιμετωπίζεται με σκληρή κριτική απ' τους κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας.

Τραμπ:«δεν θα μου λέει το Πεκίνο με ποιον θα μιλάω...»

Όταν ο Τραμπ συνομίλησε πρόσφατα από τηλεφώνου με την πρόεδρο της Ταϊβαν, φάνηκε ότι είναι αποφασισμένος να εγκαταλείψει την μέχρι τώρα επίσημη αμερικανική γραμμή. Η κίνησή του είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση του Πεκίνου, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, όμως ο Τραμπ είχε δείξει τις προθέσεις του, όπως έκανε άλλωστε και στη χθεσινή του συνέντευξη: «αντιλαμβάνομαι πλήρως την "πολιτική της Μίας Κίνας", αλλά δεν ξέρω γιατί πρέπει να δεσμευόμαστε στην "πολιτική της Μίας Κίνας" αν δεν κάνουμε συμφωνία με την Κίνα που αφορά άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είπε ότι η Κίνα δεν συνεργάζεται με τις ΗΠΑ ούτε στο θέμα της ισοτιμίας του νομίσματός της, ούτε στο θέμα των δασμών, αλλ' ούτε και στα ζητήματα της Βόρειας Κορέας και των εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

.@realDonaldTrump: "Why should some other nation be able to say I can't take a call?" pic.twitter.com/WY5PaOIKud

Ουδείς αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει προσωπικά με Ταϊβανέζο ηγέτη εδώ και δεκαετίες. Αλλά στην ίδια συνέντευξη ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι δεν θα αποφασίζει το Πεκίνο αν εκείνος θα δέχεται ένα τηλεφώνημα απ' την Ταϊπέι.

« Δεν θέλω να μου υπαγορεύει η Κίνα τι να κάνω και επρόκειτο για ένα τηλεφώνημα που δέχθηκα. Ένα πολύ ευγενικό τηλεφώνημα.»

«Παιδικά αφελής ο Τραμπ» σχολιάζει το φερέφωνο του Πεκίνου

Αν και το Πεκίνο απέφυγε επισήμως να σχολιάσει τις δηλώσεις Τραμπ, το έργο αυτό ανέλαβαν οι κινεζικοί Global Times, φερέφωνο του κυβερνώντος κόμματος. Σε κύριο άρθρο της με τίτλο : «κύριε Τραμπ ακούστε το: η πολιτική της Μιας Κίνας δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανταλλάγματος» η εφημερίδα χαρακτήρισε «πολύ παιδιάστικη, παρορμητική» την κίνηση του Τραμπ λέγοντας πώς ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος «θα πρέπει να διδαχθεί ταπεινά μαθήματα διπλωματίας».

Κάλεσε δε την ηγεσία της χώρας να δώσει σκληρή απάντηση λέγοντας: «η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τον κ. Τραμπ. Μόνον μετά από μια σειρά απορρίψεων θα καταλάβει πραγματικά ότι η Κίνα κι άλλες μεγάλες δυνάμεις δεν εκφοβίζονται.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Κίνα Ταϊβάν FOX news Global Times
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ