Τρία εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές - iefimerida.gr

Τρία εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυξημένος κατά 3 εκατ.ευρώ θα είναι φέτος ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Mάλιστα, το κονδύλι να διατεθεί για την βελτίωση των συνθηκών των φυλακών όπως προανήγγειλε ο υπουργός Σταύρος Κοντονής.

Την ίδια ώρα, το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ενετάχθη στο ΕΣΥ. Ενα διαχρονικά πάγιο αίτημα των φυλακών ώστε το νοσοκομείο να μην λειτουργεί ως φυλακή αλλά ως ψυχιατρείο βελτιώνοντας την λειτουργία του.

Την αύξηση στον προϋπολογισμό προανήγγειλε ο Σταύρος Κοντονής, μιλώντας χθες, κατά την έναρξη του διήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: Διοίκηση Καταστημάτων Κράτησης, που διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το κονδύλι αυτό θα διατεθεί για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές. Σήμερα, αποδεικνύεται έμπρακτα η αγωνία της κυβέρνησης να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις συνθήκες κράτησης και στις δομές επανένταξης των κρατουμένων. Οι συνθήκες δεν είναι οι πλέον ευνοϊκές αλλά έχουμε καθήκον ως κυβέρνηση της Αριστεράς να κάνουμε πολλά ακόμη σε βασικούς τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως είναι η σωφρονιστική πολιτική, που στα χρόνια των πολιτικών λιτότητας υποβαθμίστηκαν», επεσήμανε ο Υπουργός. «Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση το γεγονός ότι εξειδικευμένα στελέχη μάς παρέχουν την τεχνογνωσία ώστε να απαλλαγούμε από παθογένειες», τόνισε ο κ. Κοντονής χαιρετίζοντας τη συνεργασία του Υπουργείου με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης, υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παράσχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα κενά που υπάρχουν και να επιτύχουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση για το Ψυχιατρείο:

«ΕΝΤΑΞΗ του ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ετέθη χθες (7.12.2016) σε δημόσια διαβούλευση, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο υλοποιείται η δέσμευση της Κυβέρνησης για την ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού (Ψ.Κ.Κ.) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Το Διάταγμα αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας (Υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός), είχε προαναγγελθεί με κοινό δελτίο Τύπου (8.12.2015) ενώ σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και στη Βουλή (3 και 10.3.2016).

Το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΨΚΚ) ιδρύθηκε το 1940 και λειτουργεί κυρίως ως φυλακή, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και θεραπευτική ταυτότητα, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί αρνητικά σε εκθέσεις ευρωπαϊκών και εθνικών επιτροπών ελέγχου. Ήδη από το 2009 έχει προβλεφθεί η ένταξη του Ψ.Κ.Κ. στο Ε.Σ.Υ. (άρ. 13 ν. 3772/2009), χωρίς ωστόσο αυτή μέχρι τώρα να έχει υλοποιηθεί.

Με το υπό διαβούλευση Π.Δ. το Ψυχιατρείο Κρατουμένων γίνεται κανονική Μονάδα Ψυχικής Υγείας, συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική / Μονάδα Ψυχιατροδικαστικής) και αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες θεραπευτικές υπηρεσίες του. Ειδικότερα:

Το νοσοκομείο «Αττικόν» αναλαμβάνει πλήρως το επιστημονικό και θεραπευτικό έργο του Ψ.Κ.Κ., ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατηρεί την ευθύνη για τη διοίκηση και την ασφάλεια του καταστήματος.

Οργανώνεται το θεραπευτικό έργο, συγκροτείται επιστημονική ομάδα, ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ενώ ρυθμίζονται ζητήματα εκπαίδευσης σε θέματα ψυχικής υγείας.

Η παροχή υπηρεσιών βασίζεται στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής, με την πρόβλεψη οργανικών θέσεων ειδικευμένου προσωπικού. Η θεραπευτική λειτουργία του Ψ.Κ.Κ. διαρθρώνεται σε τμήματα Αυξημένης φροντίδας, Βραχείας/Μέσης νοσηλείας και Μακράς νοσηλείας.

Δημιουργούνται ειδικά τμήματα για γυναίκες και νεαρούς κρατουμένους καθώς και Παρατηρητήριο Μεταθεραπευτικής Παρακολούθησης για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζόμενων ατόμων.

Το υπάρχον διοικητικό προσωπικό, οι κοινωνικοί λειτουργοί, το προσωπικό φύλαξης και το βοηθητικό προσωπικό παραμένουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό (φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές) υπάγεται εφεξής στο Υπουργείο Υγείας. Δεν θίγονται εργασιακά δικαιώματα του ήδη υπηρετούντος προσωπικού.

Δίδεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τηλεψυχιατρικής σε άλλα καταστήματα κράτησης.

Καθορίζονται διαδικασίες ελέγχου, εποπτείας και αξιολόγησης του ψυχιατρείου από όργανα των δύο Υπουργείων καθώς και του Υπουργείου Παιδείας.

Η προσπάθεια δημιουργίας ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων, από κοινού με το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζεται. Η ένταξη του Ψυχιατρείου Κρατουμένων στο Ε.Σ.Υ. αποτελεί ένα βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ φυλακές ψυχιατρείο κονδύλι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ