Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] - iefimerida.gr

Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του Λονδίνου, στην δεξιά όχθη του Τάμεση, κοντά στην γέφυρα Vauxhall Bridge.


Με πολύ χιούμορ, οι Βρετανοί αποκαλούν αυτό το δαιδαλώδες κτίριο Legoland ή Babylon-on-Thames (Βαβυλώνα στον Τάμεση) γιατί μοιάζει με τα αποκαλούμενα «ζιγκουράτ» της αρχαίας Βαβυλώνας, όπως ο Πύργος της Βαβέλ.
(Ας σημειωθεί ότι οι Βαβυλώνιοι επηρεασμένοι από τον Σουμεριακό πολιτισμό προόδευσαν ιδιαίτερα στην αστρονομία και τα μαθηματικά. Στην αστρονομία μάλιστα προόδευσαν σημαντικά καθώς ήταν αυτοί που έχτισαν τα πρώτα αστεροσκοπεία γνωστά μας ως ζιγκουράτ):

Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Αυτό το κτίριο έγινε παγκόσμια διάσημο όταν καταστράφηκε (εικονικά) στην ταινία « Skyfall » (2012), από τους κακούς της υπόθεσης, γεγονός που ανάγκασε τον Τζέημς Μποντ να αλλάξει ντεκόρ και να φτιάξει τα κεντρικά των μυστικών υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας στα υπόγεια του Λονδίνου.

Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Το SIS Building, γνωστό ευρύτερα ως MI6 Building είναι τα κεντρικά της Secret Intelligence Service (Μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας, MI6 -Military Intelligence, section 6). Ρόλος των υπηρεσιών είναι να λαμβάνει πληροφορίες για θέματα που αφορούν τα ζωτικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και θέματα ασφαλείας, άμυνας, εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τρεις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας:

  • Το Security Service (MI5), εσωτερικές μυστικές υπηρεσίες
  • Το Secret Intelligence Service, εξωτερικές μυστικές υπηρεσίες
  • Τα Government Communications Headquarters (GCHQ), υπηρεσία υπεύθυνη για πληροφορίες ηλεκτρομαγνητικής φύσης, ασφάλειας των επικοινωνιών και συστημάτων πληροφορικής της κυβέρνησης και του στρατού.

Η υπηρεσία MI6, όπως και η MI5, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1909 κατά την ίδρυση του Secret Intelligence Service, της οποίας αποτελεί μια από τις διευθύνσεις της. Ο πρώτος διευθυντής της ήταν ο Sir Mansfield Smith-Cumming (1859-1923, KCMG, CB), ο οποίος δεν χρησιμοποιούσε τόσο το « Smith », όσο το αρχικό γράμμα του επωνύμου του « C » σαν κωδικό. Αυτή η συνήθεια συνεχίστηκε σε όλους τους υπόλοιπους διευθυντές του SIS που τον διαδέχτηκαν.
Σύμφωνα με τον The Guardian, η Secret Intelligence Service είχε 2479 πράκτορες το 2016, και το προσωπικό αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο μετά την τρομοκρατική απειλή.

Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 7


Τα αρχεία της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6, από το 1909, οπότε και δημιουργήθηκε η υπηρεσία, έως τις αρχές του Ψυχρού Πολέμου το 1949, στα οποία είχε αποκλειστική πρόσβαση, παρουσιάζει στο βιβλίο του με τίτλο «MI6» ο ιστορικός Κιθ Τζέφρι.
Σε 800 σελίδες, ξετυλίγεται ένας κόσμος με ριψοκίνδυνους πράκτορες, ικανούς να πηδήξουν από πλοία, να διεισδύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονταν υπό την κατοχή των Ναζί, ενώ ταυτόχρονα έβρισκαν το χρόνο να απολαύσουν ένα μπουκάλι σαμπάνια μαζί με όμορφες γυναίκες.

Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 8


Ο Τζέφρι είναι ιστορικός στο Queen’s University του Μπέλφαστ και είχε πρόσβαση σε µέχρι τώρα απόρρητους φακέλους του αρχείου της ΜΙ6, µιας υπηρεσίας την ύπαρξη της οποίας η Βρετανία παραδέχθηκε επισήµως µόλις στη δεκαετία του 1990. Τη συγγραφή του βιβλίου είχε παραγγείλει στον ιστορικό ο πρώην αρχηγός της ΜΙ6 Τζον Σκάρλετ.

Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 9


Ένας από τους πράκτορες που αναφέρεται στο βιβλίο, ο Μπιλ «Μπίφι» Ντάντερντειλ, ήταν στενός φίλος του συγγραφέα του Τζέιμς Μποντ Ίαν Φλέμινγκ, και θεωρείται ότι μπορεί να αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του διάσημου πράκτορα 007. «Οι πραγµατικοί Τζέιµς Μποντ είναι πιο ενδιαφέροντες από τον φανταστικό Τζέιµς Μποντ», λέει ο συγγραφέας του βιβλίου.
Ακόμα αναφέρεται στον βρετανό πράκτορα Ντάντλι Κλαρκ, ο οποίος συνελήφθη το 1941 στη Μαδρίτη «ντυµένος γυναίκα σε µια µπρασερί». Οι ισπανικές αρχές µπερδεύτηκαν, δεν ήξεραν αν πρόκειται για κατάσκοπο, και στο τέλος τον απελευθέρωσαν.
Ο Τζέφρι χαρακτηρίζει, ωστόσο, «μύθο» τη λεγόμενη «άδεια να σκοτώνουν» που λέγεται ότι είχαν οι πράκτορες, διαβεβαιώνοντας ότι οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είχαν εμπλακεί μόνο σε δύο δολοφονίες εκτός νομικού πλαισίου.
Εξάλλου ο ιστορικός ρίχνει φως σε εξαιρετικά ευαίσθητες επιχειρήσεις της ΜΙ6, όπως την ανατίναξη 5 πλοίων ώστε να μην μπορέσουν να φτάσουν στην Παλαιστίνη, που τότε βρισκόταν υπό Βρετανική εντολή, εβραίοι πρόσφυγες, ενώ αποκαλύπτει ότι η ΜΙ6 κατασκόπευε ακόμα και συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Το μυθικό κτίριο των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας που «έκαψε» ο Τζέιμς Μποντ [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΙ6 κτίριο Μυστικές υπηρεσίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ