Συνάντηση Κουτσούμπα με ναυτεργατικά σωματεία και απεργούς ναυτεργάτες - iefimerida.gr

Συνάντηση Κουτσούμπα με ναυτεργατικά σωματεία και απεργούς ναυτεργάτες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντησή σήμερα το πρωί με ναυτεργατικά σωματεία και απεργούς ναυτεργάτες στο πλοίο «Έλυρος» στον Πειραιά.

Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα και τα αιτήματα των ναυτεργατών για ανάκτηση των απωλειών, για την κατάργηση του νόμου 4387/2016, που -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «ξεζουμίζει το εισόδημα των ναυτεργατών την ώρα που οι εφοπλιστές έχουν 56 φοροαπαλλαγές», για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, για ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, για υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων και για προστασία των ανέργων στην προοπτική για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε την σημασία του αγώνα των ναυτεργατών, υπογραμμίζοντας ότι είναι αγώνας που θα αφήσει παρακαταθήκη και προσθέτοντας ότι ο αγώνας της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχής και διαρκής, γιατί «τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι διαρκείας».

Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ματώνει τον λαό, υλοποιεί το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και το τρίτο δικό της μνημόνιο που ψήφισε μαζί με τους άλλους, ενώ έχει περάσει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων εν ονόματι της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που κάνει.

Ανέφερε ότι η δεύτερη αξιολόγηση σημαίνει αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, σε συνδικαλιστικά-εργατικά δικαιώματα, ευέλικτες μορφές εργασίας, κατάργηση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και μια σειρά άλλα μέτρα, ενώ ετοιμάζονται ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, «που στην ουσία σημαίνει κατάργηση της απεργίας και όλων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που έχει κατακτήσει με αίμα το εργατικό κίνημα».

«Θα περάσουν αυτά τα μέτρα και βεβαίως αυτοί οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας (5 Δεκεμβρίου) για δήθεν απομείωση του χρέους σας λέμε καθαρά: Είμαστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε απομείωση του χρέους μέχρι το 2060 -και δεν λέμε ποιος ζει ποιος πεθαίνει μέχρι τότε- για αυτά τα χρόνια 2017, 2018,2019, οποιαδήποτε απομείωση ή επιμήκυνση του χρέους σημαίνει νέα αντιλαϊκά προγράμματα, νέα μνημόνια, όπως κι αν το ονομάσουν. Θα κερδίζουν οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και το μεγάλο κεφάλαιο, ο λαός συνέχεια θα χάνει» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «η δήθεν κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς», όπως και οι προηγούμενες, χρησιμοποίησε τον κοινωνικό αυτοματισμό, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ στέλνει το μήνυμα της ταξικής αλληλεγγύης σε όλη την χώρα, καλώντας τους εργαζόμενους να σταθούν ο ένας πλάι στον άλλον στους αγώνες τους.

Έκανε λόγο για «κατάντια» της κυβέρνηση, που επιχείρησε στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού να χρησιμοποιήσει μαθητές κατά της απεργίας των ναυτεργατών, προσθέτοντας ότι «η επιχείρηση έπεσε στο κενό».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθυνόμενος στους φτωχούς αγρότες και τους βιοπαλαιστές της Κρήτης, υπενθύμισε ότι ο κοινωνικός αυτοματισμός χρησιμοποιήθηκε και στις δικές τους κινητοποιήσεις και τόνισε ότι πρέπει να αγωνιστούν μαζί με τους ναυτεργάτες και την εργατική τάξη, «γιατί κοινός είναι ο αντίπαλος, τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν».

Πρόσθεσε ότι αφού ο κοινωνικός αυτοματισμός έπεσε στο κενό, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλής «άρχισε χθες να δίνει κάποιες υποσχέσεις μόνο και μόνο για να σπάσει την ενότητα, τον αγώνα και την ετοιμότητα που πρέπει να έχουν οι ναυτεργάτες και η εργατική τάξη και να έλθει μετά να περνάει νόμους».

«Δεν είναι ένας ο δρόμος της ανάπτυξης, αυτόν που λέει ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και τα άλλα αστικά κόμματα. Υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία και την πρόταση διεξόδου για το συμφέρον του λαού και της εργατικής τάξης, αυτόν τον δρόμο πρέπει να βαδίσουμε. Η πάλη η σημερινή για το άμεσο πρόβλημα πρέπει να είναι ενταγμένη στον αγώνα ενάντια σε αυτό το σύστημα της βαρβαρότητας για να φτιάξουμε μια νέα κοινωνία, όπου η εργατική τάξη θα βρίσκεται στην εξουσία. Αυτή να έχει την ιδιοκτησία και της βιομηχανίας και του ορυκτού πλούτου και των πλοίων, των πάντων για να δημιουργήσει τις υποδομές, ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει επιστημονικά κεντρικά την οικονομία σε όφελος του λαού. Αυτή είναι η εργατική εξουσία για την οποία μιλά το ΚΚΕ και εκεί πρέπει να κατευθύνεται η πάλη μας» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ