Ποτάμι: Να συγκροτηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας -Κατέθεσε πρόταση νόμου - iefimerida.gr

Ποτάμι: Να συγκροτηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας -Κατέθεσε πρόταση νόμου

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ζητά, με πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ποταμιού, κύριο έργο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα είναι να να συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, στην συνδιαμόρφωση σε ανώτατο επίπεδο ενός συγκεκριμένου αλλά για κάθε ενδεχόμενο.

Μάλιστα, το Ποτάμι συμπληρώνει πως πολλές είναι οι δυτικές χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική εδώ και χρόνια και υπό διάφορες μορφές τη θέσπιση αντίστοιχου οργάνου.

Στην αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Ποτάμι εντάσσονται, μεταξύ άλλων, θέματα εξωτερικής πολιτικής, διπλωματικής και αμυντικής αντιμετώπισης απειλών κατά της χώρας, στρατηγικής άμυνας, συντονισμού πληροφοριών και ασφάλειας πολιτών και πόρων.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με βάση την πρόταση νόμου, θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα το συγκαλεί, θα το συντονίζει και θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις του. Θα μετέχουν μόνιμα οι πρώην πρωθυπουργοί, οι αρχηγοί των κομμάτων της Βουλής, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ενέργειας και ένας Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος με ειδική αρμοδιότητα για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και οι μόνιμοι υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας (μέχρι τον ορισμό τους μετέχουν οι εκάστοτε Υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας).

Μόνιμα θα συμμετέχουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Επίσης, κατά περίπτωση θα προσκαλούνται και άλλοι υπουργοί κατά την κρίση των μονίμων μελών του ΣΕΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ποτάμι ΣΕΑ πρόταση νόμου Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ