Morgan Stanley: Στενεύουν τα περιθώρια για ένταξη της Ελλάδας στο QE - iefimerida.gr

Morgan Stanley: Στενεύουν τα περιθώρια για ένταξη της Ελλάδας στο QE

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στενεύει το χρονικό περιθώριο για ένταξη της Ελλάδας στο QE με δεδομένο ότι η ουσιαστική διευθέτηση του χρέους μεταφέρεται για αργότερα, σημειώνει η Morgan Stanley, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν ακόμη προοπτικές μιας βιώσιμης ανάκαμψης παρά το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα απ' ότι προβλέπεται.

Η Morgan Stanley σε πρόσφατο report της για τις παγκόσμιες προοπτικές το επόμενο έτος τονίζει ότι στα θετικά είναι πως η οικονομία έχει αρχίσει να αφήνει την ύφεση πίσω της με το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο το τρέχον έτος σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της για 1% ύφεση.

Επίσης, το 2017 η ανάπτυξη θα βρεθεί στο 1,8%, δηλαδή 0,7% περισσότερο από ό,τι προέβλεπε πριν, ενώ το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, και αυτή η ομαλοποίηση της οικονομίας φαίνεται ήδη στις αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων.

Ωστόσο, η λιτότητα, αν και όλο και λιγότερη, και η πολιτική αστάθεια εξακολουθούν να βαραίνουν τον τραυματισμένο οικονομικό ιστό και η βιώσιμη ανάπτυξη, ή ένας αξιοπρεπής ρυθμό ανάπτυξης και όχι βραχύβια ανάκαμψη, συνεχίζει να μην φαίνεται στον ορίζοντα και θα χρειαστεί πολύ χρόνο για υλοποιηθεί.

Στο μείζον ζήτημα της ένταξης στο QE η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει, πιθανώς μέχρι μετά τις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους, για επιπλέον επεκτάσεις των λήξεων, δηλαδή, μια ακόμα δόση στο re-profiling του χρέους.

Παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος χωρίς σημαντικά μεγαλύτερες παρατάσεις των λήξεων και των περιόδων χάριτος, ο ρόλος του ΔΝΤ πιθανότατα θα παραμείνει αβέβαιος και το σπουδαιότερο, η τροχιά του χρέους μπορεί να μην είναι διαχειρίσιμη, διακινδυνεύοντας έτσι την αναβολή της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2017 ή ακόμη και στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018.

Αλλά, επειδή νωρίτερα η ΕΚΤ θα έχει ήδη αρχίσει να κλείνει τη στρόφιγγα της ποσοτικής χαλάρωσης, μπορεί να υπάρχει λίγος μόνο χρόνος για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή, το QE θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», προβλέπει η αμερικανική τράπεζα.

Αναφορικά με την πολιτική αστάθεια τονίζεται ότι η έλλειψη αποφασιστικής τροχιάς σταθεροποίησης για την Ελλάδα και η εφαρμογή διαδοχικών γύρων λιτότητας, συμβάλλουν στην πτώση της δημοτικότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι τώρα πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πραγματικά αρνητικό κατά την άποψη της αγοράς, καθώς η κεντροδεξιά παράταξη της Ν.Δ. είναι πιο φιλοευρωπαϊκή, υπέρ της αγοράς και υπέρ της επιχειρηματικότητας, καταλήγει ο οικονομολόγος της Morgan Stanley.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Morgan Stanley QE
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ