Monte dei Paschi: Ετοιμο το κρατικό σχέδιο διάσωσης - iefimerida.gr

Monte dei Paschi: Ετοιμο το κρατικό σχέδιο διάσωσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα μέτρα που θα επιτρέψουν την παροχή κρατικής βοήθειας στην Monte Dei Paschi είναι έτοιμα, καθώς οι ελπίδες της ιταλικής τράπεζας να βρει χρηματοδότηση από την αγορά εξανεμίζονται.

Αυτό επισημαίνουν τρεις πηγές- γνώστες του θέματος, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας πως η τράπεζα της Τοσκάνης προσπαθεί να αντλήσει 5 δισ. ευρώ αυτό το μήνα για να αποφύγει να εκκαθαριστεί, αλλά οι επενδυτές είναι απρόθυμοι να δεσμεύσουν κεφάλαια μετά από την ήττα του Renzi στο δημοψήφισμα, προκαλώντας πολιτική αβεβαιότητα.

Μια πηγή δήλωσε πως η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο της λεγόμενης προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα περιλαμβάνει την διοχέτευση ρευστότητας από την κυβέρνηση.

Δύο άλλες πηγές τόνισε πως ένα κυβερνητικό διάταγμα που εγκρίνει την ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος ήταν έτοιμο, με την εφαρμογή του να εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στις επόμενες ημέρες.

Μια διοχέτευση ρευστού από το δημόσιο θα συνεπάγεται ζημιές για τους θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν junior ομόλογα της τράπεζας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες τραπεζικής κρίσης.

Ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Francesco Mele, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι εάν το σχέδιο ιδιωτικής χρηματοδότησης αποτύχει, το δημόσιο πιθανώς θα πρέπει να ξεκινήσει μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση υπό τους όρους που έθεσε η Κομισιόν για κρατική βοήθεια.

Πηγές δήλωσαν χθες ότι οι τράπεζες που εργάζονται να στηρίξουν το προγραμματισμένο σχέδιο αύξησης κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ, είχαν αποφασίσει να περιμένουν 3-4 ημέρες μέχρι η πολιτική κατάσταση να γίνει πιο ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με τους όρους της συμμετοχής τους, μπορούν να εγκαταλείψουν την συναλλαγών λόγω δυσμενών συνθηκών της αγοράς. Επίσης, πηγές αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Monte Dei Paschi κρατική διάσωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ