Αναταράξεις στις αγορές από το «Οχι» στην Ιταλία -Στο επίκεντρο οι τράπεζες - iefimerida.gr

Αναταράξεις στις αγορές από το «Οχι» στην Ιταλία -Στο επίκεντρο οι τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναταράξεις στις αγορές και ντόμινο εξελίξεων όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να επιφέρει η επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ηδη η πτώση που καταγράφει ο προσυνεδριακός δείκτης των τραπεζικών μετοχών στην Ιταλία προιωνίζει τη συνέχεια. Σύμφωνα με trader που μίλησε στο πρακτορείο Reuters αναμένεται υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών κατά 5-6%. Ήδη το ευρώ έναντι του δολαρίου βρίσκεται σε χαμηλά 20 μηνών λόγω του δημοψηφίσματος και οι αναλυτές εκτιμούν πως το ΧΑ θα ανοίξει χαμηλότερα λόγω των αναμενόμενων πιέσεων στις αγορές μετοχών.

Πριν το δημοψήφισμα η Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει ότι οι άμεσες πιέσεις από την απόρριψη του ιταλικού δημοψηφίσματος θα γίνουν ορατές στις τραπεζικές μετοχές και ειδικά σε αυτές των ιταλικών τραπεζών, και όχι τόσο στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με την τράπεζα, το «νοικοκύρεμα» των τραπεζών της χώρας οι οποίες είναι αντιμέτωπες με το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη ύψος κόκκινων δανείων - στα 360 εκατ. ευρώ- να καθυστερήσει επικίνδυνα.

Την περασμένη εβδομάδα και η εφημερίδα Financial Times είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης οκτώ ιταλικών τραπεζών, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Έως και οκτώ προβληματικές ιταλικές τράπεζες κινδυνεύουν με κατάρρευση αν ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χάσει την Κυριακή το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που θα δημιουργήσει αναταραχή στην αγορά επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο νέος μηχανισμός, που αναδιαρθρώνει και αν χρειάζεται, εκκαθαρίζει τις τράπεζες επιβάλλοντας ζημιές τόσο στους μετόχους, όσο και στους κατόχους χρέους, είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος στην Ιταλία όπου εκατομμύρια επενδυτές έχουν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από ειδικούς στην Ευρωζώνη και όχι μόνο, καθώς υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι το ενδεχόμενο κατάρρευσης ιταλικών τραπεζών θα προκαλέσει πανικό στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας τους αυτή τη χρονιά λόγω των «κόκκινων» δανείων.

Η Ιταλία έχει οκτώ τράπεζες σε διάφορα στάδια «distress»: την τρίτη μεγαλύτερη βάση ενεργητικού Monte dei Paschi di Siena, τις μεσαίες τράπεζες Popolare di Vicenza, Veneto Banca and Carige και τέσσερις μικρές τράπεζες που διασώθηκαν πέρυσι: Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche και CariFerrara.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιταλία τραπεζικές μετοχές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ