Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου: «Οι πολίτες δεν αντέχουν νέα μέτρα -Σε λάθος κατεύθυνση η οικονομική πολιτική» - iefimerida.gr

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου: «Οι πολίτες δεν αντέχουν νέα μέτρα -Σε λάθος κατεύθυνση η οικονομική πολιτική»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου μίλησε στο iefimeirda.gr για τη φορολογία, τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και το νέο Ασφαλιστικό.

Προβληματισμένος και ανήσυχος εν όψει της πιο κρίσιμης φάσης των διαπραγματεύσεων, εμφανίζεται ο πρώην Ειδικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Επιμελητηρίου στις 11 του μήνα, σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομία και οι πολίτες δεν αντέχουν νέα μέτρα.

Οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο γίνονται σε μια συγκυρία όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Πόσο αισιόδοξος είστε; Τι πρέπει να περιμένουμε;
Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, διότι στην εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό έχει επιστρέψει η αναξιοπιστία. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι - παρά τις δηλώσεις καλών προθέσεων, που ενίοτε καταγράφονται από τους δανειστές - σε καθετί, που μας τίθεται στο τραπέζι, ζητούνται διπλές και τριπλές διασφαλίσεις εφαρμογής και υλοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν στελέχη της κυβέρνησης, που έχουν ψηφίσει και νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, να εξακολουθούν να αποποιούνται την ιδιοκτησία τους και να αρνούνται την εφαρμογή τους.
Δεύτερον, διότι είναι προφανές ότι η κατεύθυνση οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι στον απόλυτα λάθος δρόμο. Κι αυτό, γιατί φτάσαμε στο σημείο, μετά από όλα αυτά τα μέτρα περιοριστικής πολιτικής, με αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων και αποδοχών, που συνεχίζονται να επιβάλλονται, να μας ζητάνε ακόμα περισσότερα.

Αντέχει η οικονομία νέα μέτρα;
Σε καμία περίπτωση. Έχουμε μπει σε μια περίοδο, όπου οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν. Από τη μία πλευρά, πανηγυρίζουμε διαρκώς, διότι η υπερφορολόγηση απέφερε καρπούς με την αύξηση των εσόδων, και αγνοούμε ότι αυτοί οι φόροι στέγνωσαν ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά. Και αυτό, φαίνεται από το γεγονός ότι τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν σημαντική πτώση στην κατανάλωση προϊόντων, που αφορούν σε ανελαστικές δαπάνες, όπως το γάλα και το ψωμί. Τη στιγμή, που η αγορά είναι στα όριά της, το Δημόσιο εξακολουθεί να είναι ασυνεπές, καθυστερώντας επιστροφές φόρων και την αποπληρωμή άλλων υποχρεώσεών του, δε νοείται καμία συζήτηση για περιοριστικά μέτρα, ειδικά στο κομμάτι των φόρων και των συντάξεων.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι μονόδρομος για την αύξηση των επενδύσεων. Ωστόσο ανάλογο εγχείρημα στο πρόσφατο παρελθόν έδειξε πως ούτε εκτίναξη των επενδύσεων είχαμε, ούτε μείωση της φοροδιαφυγής, ενώ και γειτονικές χώρες με πολύ χαμηλούς συντελεστές δεν είναι το Ελ Ντοράντο των επενδυτών. Τελικά ποιά είναι η συνταγή;
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων είναι απολύτως απαραίτητη και αποτελεί μία από τις βασικές κινήσεις, που πρέπει να γίνουν για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Δεν αρκεί, όμως, από μόνη της. Απαιτείται η ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών, ώστε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον στη φορολογία, στο χωροταξικό, στις διαδικασίες αδειοδότησης, για όσους είτε ήδη επιχειρούν, είτε επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Έτσι, θα δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, με επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και, τελικά, ανάπτυξη.

Το 2017 φέρνει μεγάλες αλλαγές και επιβαρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων φοροτεχνικοί, λογιστές κ.λ.π. Ποιά είναι και ποιά θα πρέπει να είναι η δύναμη παρέμβασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου;
Δυστυχώς, ερχόμαστε να δικαιωθούμε πλήρως σε σχέση με αυτά που λέγαμε για το ασφαλιστικό σύστημα. Πρώτον και κυριότερον, φαίνεται και αποτυπώνεται κάθε μέρα, ότι 7 στα 10 ευρώ του ελεύθερου επαγγελματία θα πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο απόλυτος κεφαλικός φόρος. Και το τοπίο παραμένει θολό, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα επί ποιων εισοδημάτων θα υπολογίζονται οι εισφορές από 1ης Ιανουαρίου. Έχουν υπάρξει ουκ ολίγες δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015 (που θεωρούμε εξίσου άδικο), αλλά εγκυκλίους ακόμα δεν έχουμε δει και σε ένα μήνα τελειώνει η χρονιά. Να μη μιλήσω για την κοροϊδία των εκπτώσεων για τους νέους επιστήμονες, που τελικά η κυβέρνηση τις πήρε πίσω. Οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, τους επαγγελματίες στο κλείσιμο των βιβλίων τους. Τόσο απλά.
Εμείς εξαντλήσαμε ό,τι περιθώριο είχαμε για να αποτρέψουμε την ψήφιση του κεφαλικού αυτού φόρου και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποδείξουμε ότι είναι ανεφάρμοστος, δε θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και ότι θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ