Σταϊνμάγερ: Αδιαμφισβήτητη η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης - iefimerida.gr

Σταϊνμάγερ: Αδιαμφισβήτητη η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε ότι είναι αδιαμφισβήτητη η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης, απαντώντας στη ρητορική της Αγκυρας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Γερμανίας έρχεται στην Αθήνα σήμερα, για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Σταϊνμάγερ ρωτήθηκε για τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν πιστεύω ωστόσο ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέστησε δημοσίως σαφές ότι η τουρκιά αισθάνεται δεσμευμένη από τη Συνθήκη.

Σε ό,τι αφορά ποιο είναι το plan B σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας για το προσφυγικό, μετά από τις απειλές Ερντογάν ότι θα «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με πρόσφυγες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα την ανησυχία στην Ελλάδα για μία νέα έξαρση των μεταναστευτικών ροών

«Πιστεύω, όμως, πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι και αυτή έχει να αποκομίσει οφέλη από τη συμφωνία, όπως και εμείς στην ΕΕ. Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές την τηρούν», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η Γερμανία έχει αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπει στην τύχη της την Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως ότι είναι σημαντικό η Αθήνα να συνεχίσει την προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, καθώς και για βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων.

Στο «μέτωπο» της οικονομίας, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε ότι είναι σημαντικός εταίρος, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η τεχνογνωσία του είναι αδιαμφισβήτητη», συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, θα εγκαινιάσουν σήμερα το μεσημέρι την έκθεση «Διαιρεμένες μνήμες» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα στο μουσείο της Ακρόπολης στον κ. Σταϊνμάγερ, πριν αυτός γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στις 17:30. Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ'ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις τους.

Αύριο το πρωί ο κ. Σταϊνμάγερ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ