Alt Right, ένα κίνημα πίσω από τον Τραμπ: Ρατσισμός, ναζισμός, λευκή φυλή τα συνθήματά τους [εικόνες] - iefimerida.gr

Alt Right, ένα κίνημα πίσω από τον Τραμπ: Ρατσισμός, ναζισμός, λευκή φυλή τα συνθήματά τους [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηρθε στο φως με την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ: το alt-right είναι ένα κίνημα που ιδρύθηκε από ανθρώπους που πιστεύουν ότι η λευκή φυλή είναι ανώτερη από τη μαύρη.


Το alt-right είναι επίσης ένα κίνημα εκατομμυρίων τρολ στο ίντερνετ που «επαναστάτησαν» ενάντια στην πολυ-πολιτισμικότητα και στο γυναικείο κίνημα.
Εδώ και πολλούς μήνες, κάποιος Richard Spencer, ιδρυτής ενός ρατσιστικού think tank, δίνει συνεντεύξεις σε όλα τα αμερικανικά μίντια. Πριν από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπα, ο Spencer, 38 ετών, ήταν βυθισμένος στο πιο απόλυτο σκοτάδι: μόνος σε ένα χωριό της Μοντάνα, φώναζε για την ανωτερότητα της λευκής φυλής και έλεγε ότι οι Μαύροι είναι γενετικά κατώτεροι και πρέπει να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή πολιτεία στις ΗΠΑ γι'αυτούς. Κανείς δεν του έδινε τότε σημασία ούτε τον έπαιρνε στα σοβαρά.

Alt Right, ένα κίνημα πίσω από τον Τραμπ: Ρατσισμός, ναζισμός, λευκή φυλή τα συνθήματά τους [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Τώρα ο Spencer πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει την κυβέρνηση Τραμπ. Ξεκίνησε ήδη να ψάχνει κεφάλαια για να ανοίξει ένα γραφείο στην Ουάσινγκτον, στη συνοικία των λόμπι. Στις 19 Νοεμβρίου διοργάνωσε μια εκδήλωση στην αμερικανική πρωτεύουσα, με περίπου 250 συμμετέχοντες, στη διάρκεια της οποίας φώναζε συνθήματα των ναζί, έλεγε ότι η Αμερική ανήκει στους Λευκούς («Το να είσαι Λευκός σημαίνει ότι είσαι δημιουργός, εξερευνητής, κυρίαρχος»). Στην αίθουσα οι οπαδοί του εξέφραζαν τον ενθουσιασμό τους με ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα: «Heil Trump, Heil Victory».

Ο Spencer και οι όμοιοί του, ειδικά ο Jared Taylor που έχει το σάιτ «American Renaissance» («Αμερικανική Αναγέννηση») και ο Peter Brimelow με το σάιτ Vdare, θεωρούνται οι κυρίαρχες μορφές του κινήματος alt-right, δηλαδή της «εναλλακτικής Δεξιάς». Ο όρος λανσαρίστηκε από τον ίδιο τον Spencer, ο οποίος δημιούργησε το σάιτ Alternativeright.com το 2010. Εξυπνη λέξη, που έχει επιλεγεί για να δώσει σε ένα κίνημα προφανώς ρατσιστικό μια σεβάσμια ονομασία.

Alt Right, ένα κίνημα πίσω από τον Τραμπ: Ρατσισμός, ναζισμός, λευκή φυλή τα συνθήματά τους [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Το alt-right, όπως λέμε και alt-rock, δηλαδή το εναλλακτικό ροκ, είναι μια Δεξιά πιο underground, η οποία επαναστατεί εναντίον του «συστήματος». Η κριτική δεν λείπει: «Alt-right είναι ένα γλυκούλι όνομα για να κρύψουν την ανωτερότητα της Λευκής φυλής», έγραψε ο χιουμορίστας Robin Thede. Το πρακτορείο Associated Press ζήτησε από τους δημοσιογράφους του να αποφεύγουν, όσο μπορούν, να χρησιμοποιούν αυτό τον όρο γιατί αποτελεί «ένα εργαλείο δημοσίων σχέσεων».

Στην εφημερίδα The Nation, ο δημοσιογράφος Ian Allen περιγράφει την «συντηρητική επανάσταση» του Spencer σαν «ένα ρατσιστικό δόγμα κάτω από ένα νέο όνομα». Το αριστερό σάιτ ThinkProgress ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι δημοσιογράφοι του θα αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο alt-right: «Αποστολή ενός δημοσιογράφου είναι να περιγράφει τον κόσμο όπως αυτός είναι, με καθαρότητα και ακρίβεια. Το να χρησιμοποιεί κάποιος τον όρο "alt-right" είναι σαν να συγκαλύπτει έναν προφανή ρατσισμό και αυτό κάνει την αποστολή του δημοσιογράφου ακόμη πιο δύσκολη».

Alt Right, ένα κίνημα πίσω από τον Τραμπ: Ρατσισμός, ναζισμός, λευκή φυλή τα συνθήματά τους [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Στο Twitter, πολλοί σχολιαστές ζήτησαν να αντικατασταθεί ο όρος alt-right με τον όρο alt-Reich, παραπέμποντας στο Τρίτο Ράιχ ώστε να γίνονται σαφείς οι δεσμοί του κινήματος με τον νεο-ναζισμό.

Αντίθετα με τους skinheads ή τα μέλη της Ku Klux Klan, ο Spencer και οι οπαδοί του έχουν πτυχία από έγκριτα πανεπιστήμια, διαθέτουν καλή εμφάνιση και δεν ζητούν τη χρήση βίας. Και ακριβώς αυτό το βερνίκι σοβαρότητας είναι που ανησυχεί: στην εποχή Τραμπ, αυτοί οι ιδεολόγοι πιστεύουν ότι η σκέψη του μπορεί να επιβληθεί, ενώ ήταν εντελώς άγνωστοι πριν την προεκλογική εκστρατεία του νέου προέδρου. Πρόσφατα, το περιοδικό Mother Jones περιέγραφε τον Spencer, ο οποίος διαθέτει μάστερ από το University of Chicago, σαν έναν «κομψό Λευκό εθνικιστή», ενώ το Los Angeles Times δημοσίευσε μια γκλάμουρ φωτογραφία του, στην οποία φοράει γυαλιά Ray-Ban. Και τα δύο δημοσιεύματα επικρίθηκαν με σφοδρότητα.

Alt Right, ένα κίνημα πίσω από τον Τραμπ: Ρατσισμός, ναζισμός, λευκή φυλή τα συνθήματά τους [εικόνες] | iefimerida.gr 3



O Richard Spencer και ο Jared Taylor (ο οποίος έγραψε ότι οι Μαύροι όταν αφήνονται ελεύθεροι είναι βάρβαροι και εξαφανίζουν κάθε πολιτισμό) δεν είναι οι μόνοι. Εκατομμύρια είναι οι αναγνώστες του ακροδεξιού σάιτ Breitbart και του διαβόητου Stephen Bannon, που είναι σήμερα δεξί χέρι του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δεσμοί ανάμεσα στο Breibart, τον Τραμπ και τον Bannon και στους ιδρυτές του κινήματος για την ανωτερότητα της Λευκής φυλής, είναι πολυσύνθετοι. Το Breitbart δημοσιεύει ρατσιστικά άρθρα: από εκεί ξεκίνησαν τα άρθρα που έλεγαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στην Κένυα, ενώ το θέμα είχε φωτογραφία ενός γορίλα. Μετά την ρατσιστική επίθεση σε μια αφρο-αμερικανική εκκλησία στο Τσάρλεστον, το 2015, το σάιτ Breitbart ανέβασε ένα άρθρο με το οποίο ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να σηκώσουν «υπερήφανα» τη σημαία από την εποχή των σκλάβων.

Alt Right, ένα κίνημα πίσω από τον Τραμπ: Ρατσισμός, ναζισμός, λευκή φυλή τα συνθήματά τους [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Σύμφωνα με τους New York Times, ο Stephen Bannon είχε ήδη μιλήσει για την γενετική ανωτερότητα ορισμένων λαών. Είχε μάλιστα προσθέσει ότι θα ήταν θετικό να περιοριστεί το δικαίωμα ψήφου σε Αφροαμερικανούς. «Δεν θα ήταν μια κακή ιδέα», ήταν το σχόλιό του.
Το σάιτ Breibart και ο ίδιος ο Bannon εκπροσωπούν για τους οπαδούς της «alt-light», μια ξενέρωτη εκδοχή που δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Τα άρθρα δηλαδή και οι απόψεις τους δεν ζητούν καθαρά να ζουν ξεχωριστά οι Λευκοί και οι Μαύροι.
Η ιδεολογία που προωθούν ο Richard Spencer ή ο Jared Taylor, καθορίζει ξεκάθαρα την ανωτερότητα της Λευκής φυλής και τα συνθήματά της είναι ναζιστικά. Πρόκειται για ένα καθαρά ναζιστικό κίνημα υπέρ του Τραμπ, το οποίο εκπροσωπούν και το σάιτ Breitbart αλλά και τα χιλιάδες πληρωμένα τρολ του ίντερνετ που έγραφαν αφειδώς μηνύματα ρατσιστικά και αντι-φεμινιστικά, ενώ επιτίθενται σε δημοσιογράφους, εδώ και πολλούς μήνες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πάνε ανοιχτά να φωνάξουν «Heil Trump» σε ναζιστική εκδήλωση, αλλά ο λόγος τους είναι ρατσιστικός, βρίζουν τους Εβραίους και κάνουν σεξιστικά σχόλια στο ίντερνετ, με έναν τρόπο εξαιρετικά βίαιο. Δημοσιογράφοι όπως ο Milo Yannoupoulos ή ο Gavin McInnes, του Vice, αποτελούν μέρος του κινήματος alt-right. Πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουν μάχη για το μέλλον του Λευκού ανθρώπου και είναι οπαδοί του μη ορθού πολιτικά λόγου. Δεν θα πήγαιναν, ωστόσο, τόσο μακριά ώστε να διακηρύσσουν την ανισότητα της ράτσας μεταξύ Λευκών και Μαύρων.

Alt Right, ένα κίνημα πίσω από τον Τραμπ: Ρατσισμός, ναζισμός, λευκή φυλή τα συνθήματά τους [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Τον Αύγουστο του 2016, ο Stephen Bannon είχε περιγράψει το σάιτ Breitbart ως «την πλατφόρμα της alt-right», αλλά τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι «λευκός εθνικιστής», αλλά απλά ένας «οικονομικός εθνικιστής». Εδωσε μάλιστα τον ορισμό του κινήματος alt-right μιλώντας στην Wall Street Journal: «Είναι οι νέοι που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση, είναι οι άνθρωποι που νιώθουν πολύ εθνικιστές, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται ριζικά απέναντι στο σύστημα».
Ο Τραμπ θεωρείται ο άνθρωπος κατεξοχήν του κινήματος alt-right. Eίναι ο πολιτικός που άνοιξε μέτωπο εναντίον των παράνομων μεταναστών και των μουσουλμάνων, ενώ πολλές φορές έκανε retweet πολλούς λογαριασμούς που μιλούσαν για ανωτερότητα της Λευκής φυλής. Ποτέ ο Τραμπ δεν καταδίκασε τους οπαδούς του που μιλούσαν ρατσιστικά ή κατά των Εβραίων, παρότι φρόντισε να νίψει τας χείρας του: «Δεν είναι μια ομάδα που θέλω να της δώσω δυναμική», δήλωσε.

Alt Right, ένα κίνημα πίσω από τον Τραμπ: Ρατσισμός, ναζισμός, λευκή φυλή τα συνθήματά τους [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Αυτό το ανοιχτά ρατσιστικό κίνημα που πιστεύει στην ανωτερότητα των Λευκών ήταν πάντα περιθωριακό στο εσωτερικό της αμερικανικής Δεξιάς. Αλλά από τη στιγμή που ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία ο Ντόναλντ Τραμπ, η alt-right βρέθηκε πολύ κοντά στις σφαίρες εξουσίας. Ο Thomas Main, ιστορικός στο City University de New York (CUNY), συνέκρινε την δημοτικότητα των συντηρητικών σάιτ, όπως το The National Review, δηλαδή της αξιοσέβαστης Δεξιάς, με την δημοφιλία του Breitbart.com. Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2016, το National Review είχε κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα, ενώ το Breitbart είχε 65 εκατομμύρια το μήνα.

Alt Right, ένα κίνημα πίσω από τον Τραμπ: Ρατσισμός, ναζισμός, λευκή φυλή τα συνθήματά τους [εικόνες] | iefimerida.gr 7


«Στις δεκαετίες 1960 και 1970 ήταν το αντίθετο. Τα κλασικά, συντηρητικά άρθρα είχαν πολύ περισσότερους αναγνώστες από τα μίντια της ακροδεξιάς», έγραψε ο Thomas Main.
«Οι ιδέες της alt-right έγιναν πολύ δημοφιλείς και κατόρθωσαν να αγγίξουν πολύ περισσότερο το συντηρητικό establishment απ'ό,τι τα παλιά κινήματα της άκρας δεξιάς», πρόσθεσε.
Και καταλήγει: Αλλοτε οι υπερσυντηρητικοί Αμερικανοί ήταν θρησκόληπτοι, αντικομμουνιστές και φιλελεύθεροι. Τώρα, το κοινό σημείο των alt-right είναι ο ρατσισμός, η ανωτερότητα των Λευκών και η περιφρόνηση της διαφορετικότητας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Alt Right κίνημα Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ