Απίστευτες ύβρεις στο προεδρικό ντιμπέιτ στην Αυστρία: «Ησουν κομμουνιστής κατάσκοπος, ήσουν ένα  τίποτα» [εικόνες] - iefimerida.gr

Απίστευτες ύβρεις στο προεδρικό ντιμπέιτ στην Αυστρία: «Ησουν κομμουνιστής κατάσκοπος, ήσουν ένα  τίποτα» [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ORF
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Κομμουνιστής κατάσκοπος», ο ένας -«εμπρηστής» ο άλλος: Oι προσβολές έδιναν κι έπαιρναν στην τελευταία τηλεμαχία των δύο προεδρικών υποψηφίων στην Αυστρία πριν την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής.

Ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ κι ο ανεξάρτητος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν μάλωναν σαν τα κοκόρια, κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον ότι ψεύδεται ανεβάζοντας κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο, ενώ η συντονίστρια μάταια προσπαθούσε να ηρεμίσει τα πνεύματα και να στρέψει τη συζήτηση σε θέματα περιεχομένου...

Απίστευτες ύβρεις στο προεδρικό ντιμπέιτ στην Αυστρία: «Ησουν κομμουνιστής κατάσκοπος, ήσουν ένα  τίποτα» [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

«Το καταλαβαίνω, ήσουν ένα τίποτα», είπε ο Χόφερ στον Μπέλεν, χλευάζοντάς τον επειδή ανήκε στους Πράσινους και κατηγορώντας τον πως ήταν κομμουνιστής.

«Ψεύδεσαι ξανά!», απάντησε ο Φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος προειδοποίησε τον αντίπαλό του ότι «παίζει με τη φωτιά», όταν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επιδιώξει έξοδο της Αυστρίας απ' την Ε.Ε.

Απίστευτες ύβρεις στο προεδρικό ντιμπέιτ στην Αυστρία: «Ησουν κομμουνιστής κατάσκοπος, ήσουν ένα  τίποτα» [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

«Τα έχεις βρει με την Μαρίν Λεπέν» είπε ο Μπέλεν στον Χόφερ κι εκείνος ανταπάντησε ότι ο αντίπαλός του ήταν «θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο».

Ο Χόφερ κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής των Πρασίνων ότι ήταν κατάσκοπος, κάτι στο οποίο ο Φαν ντερ Μπέλεν απάντησε «αυτό είναι γελοίο... είναι το πιο κακόβουλο πράγμα που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό».

Ο Χόφερ κατηγόρησε επίσης τον Μπέλεν πως λέει ψέματα όσον αφορά στη στάση του για τη στρατιωτική θητεία στη χώρα, τους νόμους περί επιστράτευσης και την ουδετερότητα της Αυστρίας.

Σημείο έντονης διαμάχης ήταν και το τι θα πρέπει να κάνουν οι αρχές με τους τζιχαντιστές που επιστρέφουν στην Αυστρία απ' τα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας. «Αν ενταχθεί κανείς στη Λεγεώνα των Ξένων χάνει την αυστριακή υπηκοότητα. Όχι όμως αν πάει στο ''Ισλαμικό Κράτος''», είπε ο Χόφερ.
«Ούτε οι φονιάδες χάνουν την υπηκοότητά τους», απάντησε ο 72χρονος Μπέλεν.

Απίστευτες ύβρεις στο προεδρικό ντιμπέιτ στην Αυστρία: «Ησουν κομμουνιστής κατάσκοπος, ήσουν ένα  τίποτα» [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Η συντονίστρια της τηλεμαχίας στο κρατικό δίκτυο ÖRF, Ίνγκριντ Τούρνχερ, προσπάθησε επίμονα να στρέψει τη συζήτηση στις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων, αλλά οι δύο υποψήφιοι επέμειναν να διαβάζουν ο ένας προκλητικές δηλώσεις του άλλου και αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σε πολύ επιθετικό ύφος.

Αναφερόμενος στη δήλωση στελέχους του ακροδεξιού FPÖ πως ο πατέρας τού Μπέλεν μπορεί να ήταν οπαδός των Ναζί, ο ανεξάρτητος υποψήφιος απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό κι έδειξε στην κάμερα μια φωτογραφία του πατέρα του, που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια.

Ο Χόφερ περιέγραψε την κίνησή του αυτή με τον όρο «φάουλ» και κάλεσε τον αντίπαλό του να πάψει να προσπαθεί να «προκαλέσει οίκτο» και να εμφανιστεί ως θύμα, υποστηρίζοντας πως υποστηρικτές του Μπέλεν επίσης έχουν αποκαλέσει τον υποψήφιο του FPÖ και τον πατέρα του Ναζί.

Απίστευτες ύβρεις στο προεδρικό ντιμπέιτ στην Αυστρία: «Ησουν κομμουνιστής κατάσκοπος, ήσουν ένα  τίποτα» [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Ήταν μια σύγκρουση που ταίριαζε στην πόλωση που έχει φέρει η κάλπη στην Αυστρία κι ενώ οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν στήθος με στήθος τους δύο μονομάχους.

Αν επικρατήσει ο Χόφερ τότε θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός επικεφαλής κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ανεξάρτητος αντίπαλός του και πρώην επικεφαλής των Οικολόγων, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν είχε επικρατήσει οριακά με ποσοστό 50,3% έναντι 49,7% του Χόφερ στην αναμέτρηση το Μάιο, αλλά ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αποδέχθηκε προσφυγή που είχε κάνει το Κόμμα των Ελευθέρων του Χόφερ καταγγέλλοντας παρατυπίες στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες.

ΠΗΓΗ: ORF, KRONE ZEITUNG, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ