ΜΝΙ: H ΕΕ θα μπορούσε να δεχθεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018

Ασαφές παραμένει ακόμη για την ΕΕ το αν το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στο πεδίο του 2% του ΑΕΠ, μετά το 2018 θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Βρυξέλλες καθώς η συγκεκριμένη χρονιά είναι προεκλογική, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο MNI επικαλούμενο κορυφαία κοινοτική πηγή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα για την Ευρωζώνη δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη. Το MNI επικαλείται διαβαθμισμένα έγγραφα του Ταμείου που περιλαμβάνουν τετραετή ή διετή βοήθεια στην Ελλάδα.

«Μια ομάδα μέσα στο ΔΝΤ θέλει έξοδο από το πρόγραμμα ή αυστηρά μέτρα για την Ελλάδα• Αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα η Eυρωζώνη θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» τονίζει το πρακτορείο.

«Τα θέματα των εργασιακών δεν θα κλείσουν σε τεχνικό επίπεδο, άλλα σε πολιτικό» αναφέρει στο μεταξύ από τις Βρυξέλλες κοινοτικός άλλος αξιωματούχος καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έχει προγραμματίσει δεύτερο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο, πρόσθεσε ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να γίνει με όλα τα μέρη συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμα ένας αριθμός θεμάτων που μένει να συμφωνηθούν. Πάντως, άλλη κοινοτική πηγή δεν αποκλείει δεύτερο Eurogroup.

Όπως διευκρίνισε δε ο αξιωματούχος, στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα παραστεί η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει στο τέλος, και αφού έχει προηγηθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αξιωματούχο, έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, καθώς ένας μικρός αριθμός θεμάτων παραμένει προς διευθέτηση. Επίσης, ανέφερε ότι ο ESM θα παρουσιάσει στο Eurogroup το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος έως το 2018. Ο ίδιος εξήγησε ότι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν νωρίτερα, πχ. στις αρχές του 2017, και άλλα αργότερα και αυτό θα είναι, επίσης, ένα θέμα που θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν τώρα, αφού αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Eurogroup

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ