Ο Ντόναλντ Τραμπ μεσολαβεί και σώζει 1.000 θέσεις εργασίας στην Ιντιανάπολις - iefimerida.gr

Ο Ντόναλντ Τραμπ μεσολαβεί και σώζει 1.000 θέσεις εργασίας στην Ιντιανάπολις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενώ πολλοί αμφιβάλλουν για την ικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να κρατήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σημειώνει μια μικρή νίκη.


Παρενέβη προσωπικά στην βιομηχανία Carrier η οποία σκόπευε να απολύσει 2.000 άτομα στο εργοστάστιο της Ιντιανάπολις και κατόρθωσε να σώσει τουλάχιστον τα μισά, στην πρωτεύουσα της Ιντιάνα των ΗΠΑ.
Με αφορμή μια εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη, παρόντος του Τραμπ και του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς, ο βιομήχανος που κατασκευάζει air condition θα ανακοινώσει επισήμως τις νέες του προθέσεις.
«Θα πάω στην Ιντιάνα την Πέμπτη για να κάνω μια τρομερή ανακοίνωση σχετικά με τη βιομηχανία Carrier που θα παραμείνει στην Ιντιανάπολις», έγραψε στο twitter ο ενθουσιώδης Τραμπ.
Εδώ και μήνες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κάνει ό,τι μπορεί για να γοητεύσει τους ψηφοφόρους των μεσοπολιτειών της Αμερικής. Στόχος του είναι, όπως λέει, να αναγκάσει τις βιομηχανίες και επιχειρήσεις που προτιμούν να επενδύσουν στο Μεξικό ή στην Κίνα για να κατασκευάσουν τα προϊόντα τους, να μείνουν στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ αναφέρθηκε πολλές φορές στη βιομηχανία Carrier, θυγατρική της United Technologies, ως το αντι-παράδειγμα μια αμερικανικής εταιρείας η οποία περιφρονεί το πατριωτικό καθήκον να παράγει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η αρνητική διαφήμιση μόνο καλό δεν έκανε στην τοπική αγορά για την Carrier.
Εκτός από τις αρνητικές συνέπειες για τις πωλήσεις της, η Carrier αναγκάστηκε να υποκύψει στις πιέσεις του Μάικ Πενς, κυβερνήτη της Ιντιάνα, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου σε έναν μήνα. Εξάλλου, η United Technologies είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ειδικά με τις θυγατρικές της Pratt & Whitney, για τις μηχανές των αεροπλάνων, όσο και με την UTC Aerospace στην αεροναυπηγοεπισκευαστική. Προφανώς, η United Technologies δεν θέλησε να γίνει το μαύρο πρόβατο στα μάτια του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου.
Τον Φεβρουάριο του 2016 η Carrier AC ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιο με τα air condition της Ιντιανάπολις και θα απολύσει 1.400 άτομα. Επίσης, 700 άτομα θα απολυθούν από το άλλο εργοστάσιο που διαθέτει στην Huntington, στα βορειο-ανατολικά της Ιντιάνα. Η Carrier σκόπευε από το 2017 να αντικαταστήσει αυτή την παραγωγή με μια επιπλέον επένδυση στο εργοστάσιό της στο Monterrey του Μεξικό.
Η είδηση έκανε τον λαϊκιστή πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναπηδήσει. Στην προεκλογική του εκστρατεία χρησιμοποίησε αυτό το παράδειγμα για να δείξει τις αρνητικές συνέπειες των ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η Carrier δέχτηκε διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να φοροδιαφεύγει στην Ιντιάνα, ώστε να δεχτεί να κρατήσει τις θέσεις εργασίας. Τα πρώτα σημάδια, πάντως, αλλαγής στη στάση της πολυεθνικής ήρθαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε ότι ξεκινάει διαπραγματεύσεις με την ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ.
Η υπόθεση Carrier μοιάζει με μικρή αλλά πραγματική νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ. Αντίθετα, αυτό που είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι «κράτησε το εργοστάσιο της Ford στο Κεντάκι» δεν είναι εντελώς αληθινή: ο κατασκευαστής θα μετακομίσει τελικά την μονάδα παραγωγής για τα μοντέλα C-Max και Focus σε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό. Οι τοπικές θέσεις εργασίας στο Κεντάκι θα διατηρηθούν, αλλά αυτό είχε προβλεφθεί εξαρχής, αφού εκεί οι εργαζόμενοι της Ford θα κατασκευάζουν το μοντέλο SUV Bronco.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τραμπ θέσεις εργασίας σώζει Ιντιάνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ