Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs o νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ; - iefimerida.gr

Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs o νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Carolyn Kaster
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον νέο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ανακοινώσει-ακόμη και εντός της ημέρας- ο Ντόναλντ Τραμπ με αμερικανικά ΜΜΕ να προβάλουν ως φαβορί ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs.


O Στηβ Μνιάτσιν, επικεφαλής των οικονομικών της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, δεν έχει κυβερνητική εμπειρία. Συγκέντρωσε μια ολόκληρη περιουσία στα 17 χρόνια που εργάστηκε στο επενδυτικό σκέλος της Goldman Sachs, προτού ιδρύσει μια άκρως επιτυχημένη εταιρεία παραγωγής ταινιών, όπως το X-Men.
Mένει να δούμε κατά πόσον οι οπαδοί του Τραμπ, οι οποίοι δήλωναν ενθουσιασμένοι με την προεκλογική υπόσχεσή του ότι θα «αποστραγγίξει το βάλτο» των ειδικών συμφερόντων, θα επικροτήσουν τώρα την απόφασή του να επιλέξει για υπουργό Οικονομικών έναν άνθρωπο της Γουώλ Στρητ...

Ενδιαφέρον θα έχει και το ποιον θα επιλέξει ο Τραμπ για νέο υπουργό Εμπορίου. Πιο έντονα ακούγεται το όνομα του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουίλμπουρ Ρος, γνωστού και ως «βασιλιά της χρεοκοπίας» επειδή αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση χρεοκοπημένων εταιρειών.
Μιτ Ρόμνι; Ρούντι Τζουλιάνι; Ή ποιος άλλος ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας;
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε ότι ως άνθρωπος «εκτός του συστήματος» θα καθαρίσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά οι μέχρι τώρα επιλογές του για κρίσιμα κυβερνητικά πόστα δίνουν την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να συνεργαστεί με τις δυνάμεις του κατεστημένου για να προωθήσει μια παραδοσιακή συντηρητική ατζέντα.
Σαφέστερο συμπέρασμα, ωστόσο, θα μπορέσει κανείς να συνάξει απ' το ποιον θα επιλέξει ο Τραμπ ως νέο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs o νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ;  | iefimerida.gr 0

Αν αυτός είναι ο Μιτ Ρόμνι, τότε θα έχουν επικρατήσει οι δυνάμεις του κατεστημένου. Nα είναι πάλι κάποιος αφοσιωμένος σ' αυτόν, όπως ο Ρούντι Τζουλιάνι; Τα στοιχήματα είναι ανοικτά...
Χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ συνάντησε για δεύτερη φορά μετεκλογικά τον Μιτ Ρόμνι, παρά την εκστρατεία που έκανε μια σύμβουλος του Τραμπ κατά του διορισμού του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης στο Στέητ Ντιπάρτμεντ.
Ο Τραμπ δείπνησε με τον Ρόμνι και τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, τον Ρινς Πρίμπους.
Η σύμβουλος του Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ τάχθηκε την περασμένη Κυριακή κατά της επιλογής του Ρόμνι, λέγοντας πώς οι οπαδοί του νέου προέδρου νιώθουν «προδομένοι», αφού ο Ρόμνι ήταν ένας απ' τους πιο σφοδρούς επικριτές του Τραμπ προεκλογικά.
Ο νέος «πλανητάρχης» θα συναντηθεί και με τον γερουσιαστή του Τενεσί, Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας – εκ των φαβορί και αυτός για τη θέση του νέου υπ Εξ των ΗΠΑ.
Προχθές ο Τραμπ συναντήθηκε και με τον απόστρατο στρατηγό Ντέηβιντ Πετρέους. Και σ' ένα tweet του μετά τη συνάντησή τους δήλωσε «πολύ εντυπωσιασμένος» με τον πρώην διευθυντή της CIA.


Τζον Μπρέναν: καταστροφική ενδεχόμενη ακύρωση της συμφωνίας με την Τεχεράνη
Την ίδια ώρα ο διεθυντής της CIA χαρακτηρίζει «μέγιστη τρέλα» μια ενδεχόμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Μιλώντας στο BBC o Tζον Μπρέναν είπε ότι αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει πράξη την προεκλογική απειλή του ενδέχεται να ενισχυθούν οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράν, να ξεκινήσει εκ νέου το πυρηνικό πρόγραμμά της η Τεχεράνη και να ακολουθήσουν το παράδειγμά της κι άλλες χώρες.
Ο απερχόμενος τον Ιανουάριο διευθυντής της CIA προειδοποίησε ακόμη τη νέα αμερικανική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να κινηθεί με «φρόνηση και αυτοπειθαρχία» στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ