Ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου: Η Εμμα Μοράνο έκλεισε τα 117 -Το μυστικό μακροζωίας της [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου: Η Εμμα Μοράνο έκλεισε τα 117 -Το μυστικό μακροζωίας της [εικόνες]

Φωτογραφία: AP Photo/Antonio Calanni
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλοί έχουν γενέθλια στις 29 Νοεμβρίου, αλλά μία γυναίκα είναι λίγο πιο ξεχωριστή από τους άλλους.

Η Εμμα Μοράνο είναι το τελευταίο γνωστό πρόσωπο εν ζωή που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα και γιορτάζει σήμερα τα 117 της χρόνια.

Γεννημένη στις 29 Νοεμβρίου του 1899, η Ιταλίδα Εμμα έχει ζήσει τα πάντα. Πέρασε μέσα από τρεις αιώνες, έχει μνήμες από τους Παγκόσμιους Πολέμους και έχει αλλάξει 90 ιταλικές κυβερνήσεις.

Τα κεράκια τα έσβησε στο διαμέρισμά της σε μία πολυθρόνα, μαζί με τις δύο ηλικιωμένες ανιψιές της, δύο ανθρώπους που την προσέχουν και τον γιατρό της. Ο πρόεδρος της Ιταλίας της έστειλε επιστολή, ευχόμενος της «ηρεμία και καλή υγεία», ενώ δεν ήταν λίγα και τα δώρα που δέχθηκε, συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων της μπισκότων. Το απόγευμα των γενεθλίων της είναι προγραμματισμένο να την επισκεφτεί ο δήμαρχος της πόλης.

Ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου: Η Εμμα Μοράνο έκλεισε τα 117 -Το μυστικό μακροζωίας της [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Αυτό που θέλουν να μάθουν όλοι από την 117χρονη Εμμα είναι φυσικά το μυστικό της μακροζωίας με την ίδια να αποκαλύπτει:

«Τρώω δύο αυγά την ημέρα και αυτό είναι όλο. Και μπισκότα. Αλλά δεν τρώω πολύ γιατί δεν έχω δόντια», είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα.

Η Εμμα, που είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, είπε στο Reuters πως η ζωή της δεν ήταν «και τόσο ωραία». «Εργαζόμουν σε εργοστάσιο μέχρι τα 65 μου και αυτό ήταν», πρόσθεσε.

Πριν από πέντε χρόνια, μιλώντας στην εφημερίδα La Stampa, δήλωσε πως ο αρραβωνιαστικός της σκοτώθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και πως αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν άντρα που δεν αγαπούσε.

«Είτε συμφωνείς να με παντρευτείς ή θα σε σκοτώσω», είπε η Εμμα πως ήταν η πρόταση γάμου του άντρας της. «Ημουν 26, παντρευτήκαμε», συμπλήρωσε.

Μετά τον θάνατο του μοναχογιού της, το 1938, εγκατέλειψε τον βίαιο σύζυγό της και ζούσε μόνη τους, δουλεύοντας στο εργοστάσιο.

Εδώ και 20 χρόνια μένει σε διαμέρισμα της πόλης Βερμπάνια στην βόρεια Ιταλία. Αν και είναι κουφή, μιλάει με δυσκολία και δεν βλέπει καλά για να δει τηλεόραση, περνάει τον χρόνο απολαμβάνοντας ύπνο και σνακς.

Ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου: Η Εμμα Μοράνο έκλεισε τα 117 -Το μυστικό μακροζωίας της [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Φωτογραφίες: AP Photo/Antonio Calanni

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ