Στο τραπέζι οι άνθρωποι προτιμούν τις κόκκινες τροφές - iefimerida.gr

Στο τραπέζι οι άνθρωποι προτιμούν τις κόκκινες τροφές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για να υπολογίσει ποιά τροφή θα φάει κατά προτίμηση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος βασίζεται κυρίως στα χρώματα.


Αυτό επισημαίνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific reports η οποία εξηγεί ότι τα χρώματα είναι αυτά που καθορίζουν την διατροφική μας συμπεριφορά.
Οι ερευνητές εργάζονται στην Διεθνή Ανώτατη Σχολή Επιστημών του Τριέστε της Ιταλίας και αποδεικνύουν πως ο άνθρωπος επιλέγει χρωματικά τα τρόφιμα: όταν βλέπει κόκκινο το τρώει, όταν βλέπει πράσινο το αφήνει. Και αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο, διότι τα τρόφιμα με κόκκινα χρώματα έχουν συνήθως περισσότερες θερμίδες και είναι πιο πλούσια σε πρωτείνες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Για παράδειγμα, ένα βραστό κολοκύθι (19 θερμίδες στα 100 γραμμάρια) δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί σε θερμίδες ένα φιλέτο (149 θερμίδες στα 100 γραμμάρια).

Στο τραπέζι οι άνθρωποι προτιμούν τις κόκκινες τροφές  | iefimerida.gr 0


Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ανθρώπινο μάτι έχει τη δυνατότητα να βλέπει το μπλε, το πράσινο και το κόκκινο, άλλα πιο κοντά άλλα πιο μακριά. Το σύνολο των δυνατοτήτων του ματιού μας επιτρέπει να βλέπουμε πολλά χρώματα ταυτόχρονα, πολύ περισσότερα π.χ από τους σκύλους. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στον άνθρωπο να διακρίνει με μια ματιά αν ένα φρούτο είναι ώριμο, ενώ ένας σκύλος θα ήταν υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει την όσφρησή του.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 68 εθελοντές, σε καλή υγεία, οι οποίοι είχαν καλή όραση. Τους παρουσίασαν 779 φωτογραφίες με φυσικά τρόφιμα (ντομάτα, κρέας, σπαγγέτι), καθώς και εργαλεία (σφυρί, μπουκάλι) ή φυσικά αντικείμενα μη βρώσιμα (λουλούδια, φυτά, ζώα). Οι εθελοντές θα έπρεπε να δηλώσουν τον αριθμό των θερμίδων που οι εικόνες τους υποδείκνυαν ή τα συναισθήματα που ένιωθαν από τα μη βρώσιμα αντικείμενα.
Οι περισσότεροι επέλεξαν τα κόκκινα τρόφιμα και σημείωσαν ότι ένιωθαν λιγότερα συναισθήματα για τα πράσινα τρόφιμα ή αντικείμενα. Φυσικά οι δυσκολίες αυξάνονται στα τροποποιημένα τρόφιμα, αφού ένα πιάτο μπορεί να κρύβει ζάχαρη, λίπη κλπ και όλα να κρύβονται κάτω από ένα χρωματικό στοιχείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα τρόφιμα κόκκινα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ