Στους Δ.Τάρλοου, Α.Ευστρατιάδου και Β.Παπαβασιλείου τα Βραβεία Κουν [οι νικητές] - iefimerida.gr

Στους Δ.Τάρλοου, Α.Ευστρατιάδου και Β.Παπαβασιλείου τα Βραβεία Κουν [οι νικητές]

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Δημήτρης Τάρλοου, Ανθή Ευστρατιάδου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Σπύρος Ευαγγελάτος, αλλά και Μιχαήλ Μαραμαρινός ήταν ανάμεσα στους βραβευμένους των Βραβείων Κάρολος Κουν και Βραβείων Θεάτρου & Μουσικής.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή αποφάσισε την απονομή του Βραβείου σκηνοθεσίας Καρόλου Κουν στον Δημήτρη Τάρλοου για την εξαιρετικής μυθοπλαστικής πυκνότητας και παραστατικότητας, αισθαντική και ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του διασκευασμένου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση «Η μεγάλη χίμαιρα».

Το Βραβείο ερμηνείας κέρδισε η Ανθή Ευστρατιάδου, που στο έργο «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη, διέπρεψε στο ρόλο της συζύγου και της επαναστάτριας, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο δυναμισμό και παρασύροντας το κοινό με την αστείρευτη ενέργειά της.

Στους Δ.Τάρλοου, Α.Ευστρατιάδου και Β.Παπαβασιλείου τα Βραβεία Κουν [οι νικητές] | iefimerida.gr 0

Το βραβείο δραματουργίας Νεοελληνικού Έργου, δόθηκε στον Βασίλη Παπαβασιλείου για τον συνταρακτικό μονόλογό του «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι!», έναν ιδιοφυή, θεματολογικά και μυθοπλαστικά, κλαυσίγελω για τη σημερινή εθνική μας κακοδαιμονία, σε μοναδικά συναρπαστική ερμηνεία του ίδιου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ
Ομοφώνως στον Γιώργο Δεπάστα για τις σπουδαίες -πιστές στο γράμμα και στο πνεύμα - μεταφράσεις των έργων «Η όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ και «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε αναγνώριση και της μακρόχρονης, πολύτιμης μεταφραστικής δημιουργίας του με έργα ξένης, κυρίως γερμανόφωνης, δραματουργίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Στην Ελεάνα Γεωργούλη για τις ερμηνείες της, στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις και σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου, ως «Μαρία» στο έργο «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ και ως «Ι-330» στο έργο «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν, για τον μοναδικό και άμεσο τρόπο με τον οποίο μετέτρεπε ένα θέατρο βασικά σωματικό, σε δρώντα λόγο, χαρίζοντας υπόσταση υλική στις λέξεις, κάνοντας τις χειροπιαστές.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
Στον Μιχαήλ Μαρμαρινό για την σκηνοθεσία της παράστασης «Νέκυια», βασισμένη στη ραψωδία λ της «Οδύσσειας», που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015, όπου κατόρθωσε να συνδυάσει αρμονικά τη δική μας Ομηρική παράδοση με τον κώδικα του Ιαπωνικού θεάτρου "Νο", με τη συνδρομή και του Ιάπωνα Ροκούρο Γκένσο Ουμεουάκα στο
Ιαπωνικό κομμάτι, και να μας ταξιδέψει κάθετα στον πανανθρώπινο μύθο της "καθόδου στον Άδη", κοινό σε όλους τους πολιτισμούς, από τη Μεσόγειο έως την Άπω Ανατολή.

Στους Δ.Τάρλοου, Α.Ευστρατιάδου και Β.Παπαβασιλείου τα Βραβεία Κουν [οι νικητές] | iefimerida.gr 1


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2016
Κατα την τελετή δόθηκαν τα Βραβεία μουσικής των Ελλήνων Κριτικών.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή απεφάσισε ομοφώνως την απονομή του Βραβείου σε Μουσικολογικό Σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας στο σύγγραμμα «Παύλος Καρρέρ» της Αύρας Ξεπαπαδάκου για τον υψηλού επιπέδου εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας με μονογραφία για σημαντικό Έλληνα συνθέτη του 19ου αιώνα, προϊόν εξονυχιστικής έρευνας.

Βραβείο για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Λέσβου), για τη σοβαρότητα και τον όντως διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης σε ένα συμβολικό χώρο που αποτελεί γεωγραφική και πολιτισμική έπαλξη μιας ενωμένης Ευρώπης.

Η επιτροπή αποφάσισε ομοφώνως την απονομή του βραβείου 2016 σε δισκογραφική εργασία της τελευταίας πενταετίας ελληνικού ενδιαφέροντος, στον δίσκο Τα 6 κουαρτέτα εγχόρδων του Θεόδωρου Αντωνίου από το Κουαρτέτο εγχόρδων L’AΝΙΜΑ (L’Anima String Quartet), διπλό άλμπουμ, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Subways (2014), αντιπροσωπευτικό και ελπιδοφόρο δείγμα συστηματικής ενασχόλησης του Κουαρτέτου, και ιδιαιτέρως της κορυφαίας του Στέλλας Τσάνη, με την ελληνική μουσική δωματίου.

Έπαινος απονέμεται στον δίσκο «Lamento» του Συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra υπό τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, παραγωγή της εταιρείας συναυλιών Φόρμιγξ και έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Naïve (2014), για την ευφάνταστη ανάδειξη της ορχηστρικής γραφής σε μιαν επιλογή από σπάνιες καντάτες των Carissimi, Strozzi, Rossi & Provenzale, έξοχα ερμηνευμένες από τη μεσόφωνο Romina Basso.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ
Το Βραβείο δίοθηκε ομοφώνως στον σκηνοθέτη, ομότιμο καθηγητή, ακαδημαϊκό και ήδη, από τινος χρόνου, επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Σπύρο Ευαγγελάτο για την πρωτοπόρο μελέτη του «Γεώργιος Μόρμορης, Αμύντας του Τάσσου», έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2012, που μαζί με την πρώτη παρουσίαση του έργου, τού έτους 2016 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σκηνοθετημένη από τον ίδιο, συνέβαλε σημαντικά τόσο στη μελέτη του κοινωνικού βίου των Επτανήσων του 18ου αιώνα όσο και στην ανάδειξη ενός έργου σημαντικού για τη μελέτη της κρητοεπτανησιακής θεατρικής παράδοσης και της εν γένει εξέλιξης της νεοελληνικής δραματουργίας

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Στον Jonian Ηλίας KADESHA για το ρεσιτάλ βιολιού που έδωσε (8-3-2016), συνοδευόμενος από τον πιανίστα Nicholas Rimmer, στην «Αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με έργα Σκαλκώτα, Enescu & Ravel, ιδία δε για την επιλογή των έργων, καθώς και για τη δεξιοτεχνική και εκφραστική αρτιότητα των ερμηνειών.

Βραβείο απονέμεται επίσης στην Κατερίνα ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΡΟΥ, για 2 ρεσιτάλ πιάνου, στο θέατρο «Πόρτα» (5-1-2016), με έργα Copland, Liszt, Γ. Ιωαννίδη, Rachmaninov & Scelsi, και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (24-5-2016) στο πλαίσιο του κύκλου «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού» της Ωνασείου Στέγης, με έργα Γ. Ιωαννίδη, Απέργη, Cl. Vivier, M. Feldman, Ν. Ιωακείμ & Μιχ. Παρασκάκη, ιδία δε γιατί σε προγράμματα σύγχρονης μουσικής, Ελληνικής και ξένης, κατόρθωσε να αναδείξει την βαθύτερη ουσία έργων με διαφορετική αφετηρία και στοχασμό.

Έπαινος απονέμεται, τέλος, στη Santa Barbara Guitar Orchestra, για την εμφάνισή της στο «Φουαγέ Μουσών» («Αίθουσας Αλεξ. Τριάντη») του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (29-12-2015) στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεών του, υπό τη μουσική διεύθυνση του κιθαρίστα Αλέξανδρου Παπαρίζου, ιδία δε προς επιβράβευση της αξιέπαινης προσπάθειας για δημιουργία ορχηστρικών σχημάτων στο πλαίσιο δημοτικών ωδείων, υπόδειγμα κατεύθυνσης της νεολαίας σε εποχές κρίσης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΟΡΟΥ
Το Βραβείο δόθηκε στην χοροθεατρική Ομάδα «Ακροποδητί» για την αστραφτερή, χοροδραματική παράσταση «Medusa», σε πρωτότυπη χορογραφία-σκηνοθεσία Αγγελικής Σιγούρου, κείμενα Χαρίκλειας Τσοκανή και με ευφάνταστη μουσική σύνθεση Νίκου Κυπουργού, που ερμήνευσε η Ορχήστρα των Κυκλάδων, παράσταση η οποία εμπλούτισε δημιουργικά την πολιτιστική ζωή της Σύρου και ευρύτερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βραβεία Κουν βραβεία κριτικών
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ