Κρούσματα γρίπης των πτηνών στη Β. Ευρώπη -Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Κρούσματα γρίπης των πτηνών στη Β. Ευρώπη -Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο επιβεβαιώνονται συνεχώς κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Τα εν λόγω κρούσματα αφορούν στον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 τόσο σε εκτρεφόμενα πουλερικά (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία) όσο και σε άγρια πτηνά (Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία). Εντός του 2016 έχουν ακόμη βρεθεί υψηλής παθογονικότητας υπότυποι Η7Ν7 στην Ιταλία και Η5 στη Γαλλία.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε σχετική ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι καθώς η σύνθεση της ελληνικής ορνιθοπανίδας αποτελείται κατά κύριο λόγο από μεταναστευτικά είδη άγριων πτηνών και αυτή την περίοδο παρατηρούνται αυξημένες μετακινήσεις, οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών επιβάλλεται να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και παρακολούθησης των πτηνών.

Τονίζει επίσης ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος και μεταδίδεται σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα κράτος- μέλος στο άλλο ή σε Τρίτες χώρες μέσω του εμπορίου ζώντων πτηνών ή των προϊόντων τους και της μετανάστευσης των πτηνών. Η νόσος, στην υψηλής παθογονικότητας μορφή της, προκαλεί πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στα περισσότερα είδη πουλερικών, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας. Επίσης, όμως, υπάρχει κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μολονότι ο κίνδυνος είναι γενικά πολύ περιορισμένος.

Το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη ενημερώσει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εδρεύουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, ώστε σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών να ειδοποιούν άμεσα την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία και να παραδίδουν άμεσα τα δείγματα που έχουν λάβει στις κατά τόπο αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Κινητικότητα και για το θέμα της λύσσας

Στο μεταξύ η Περιφέρεια ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας για το φθινόπωρο, με ρίψεις από αέρος εμβολιακών δολωμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικά για το θέμα της λύσσας γνωστοποιεί ότι στη Βουλγαρία, όπου επίσης εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού, καταγράφηκε νέο κρούσμα λύσσας στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ το προηγούμενο είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2014. Στην Ελλάδα, το 48ο και τελευταίο κρούσμα λύσσας καταγράφηκε στις 9 Μαΐου του 2014.

Το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κεντρική Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί έλεγχος της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων, ο οποίος βασίζεται στη θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων. Η συλλογή των δειγμάτων-ζώων θα γίνεται από τα συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί στις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Τονίζεται ότι για να εξαλειφθεί η λύσσα από την Ελλάδα πρέπει να εμβολιάζονται από κτηνίατρο τα σκυλιά και οι γάτες, ώστε να προστατεύονται έναντι της λύσσας και να μην υπάρχει περίπτωση να μεταδώσουν τη νόσο σε άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γρίπη πτηνά υγειονομικές υπηρεσίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ