Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μπουρζουά, γιoς βαθύπλουτου γαιoκτήμονα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μπουρζουά, γιoς βαθύπλουτου γαιoκτήμονα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Fidel Alejandro Castro Ruz, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1926 στο Biran και ήταν νόθος γιoς ενός πλούσιου γαιoκτήμονα.

Μητέρα του ήταν μια υπηρέτρια στο κτήμα, η οποία είχε σχέση με τον πατέρα του Don Angel. Για να αποφύγει το σκάνδαλο, η οικογένεια έσπευσε να κρύψει το μπάσταρδο και το έστειλε στους ιησουίτες του νησιού.

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μπουρζουά, γιoς βαθύπλουτου γαιoκτήμονα [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μπουρζουά, γιoς βαθύπλουτου γαιoκτήμονα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένα παιδί «παράνομο» και αποδιωγμένο από την οικογένεια. Ιστορικοί εκτιμούν ότι ο μετέπειτα ηγέτης της Κούβας διατήρησε ένα βαθύ τραύμα σε όλη του τη ζωή και εξηγούν με αυτό τον τρόπο τη λυσσαλέα προσπάθειά του να φθάσει στα ψηλότερα σκαλιά της εξουσίας. Ο ιστορικός Serge Raffy το εξηγεί στο άρθρο του «Ο μύθος είναι γυμνός» στο περιοδικό Nouvel Observateur. Αυτή η πληγή, εκτιμά, βαθιά κρυμμένη στην παιδική ηλικία του πολιτικού ηγέτη, δεν μπόρεσε ποτέ να κλείσει.

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μπουρζουά, γιoς βαθύπλουτου γαιoκτήμονα [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Το 1942 ο Φιντέλ Κάστρο μπήκε στο λύκειο του Belén, στην Αβάνα, όπου διακρίνεται αμέσως για τις νοητικές και αθλητικές του δυνατότητες. Ο νεαρός Κάστρο αναζητά απελπισμένα τη διάκριση. Πήρε το bachielerato το 1945 και ξεκίνησε τη Νομική Σχολή στην Αβάνα.

Η οικογένειά του είχε επτά παιδιά και ο Φιντέλ είναι το τρίτο νόθο παιδί της παράνομης σχέσης του βαθύπλουτου γαιοκτήμονα Angel Castro και της υπηρέτριας Lina Ruz Gonzalés. Οταν ξεκίνησε η παράνομη σχέση, ο Don Angel ήταν ήδη παντρεμένος και είχε πέντε παιδιά. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Φιντέλ, ο αδελφός του, η αδελφή του και η μητέρα του εκδιώχθηκαν από το οικογενειακό σπίτι και δεν είχαν πια δικαίωμα να φέρουν το όνομα του αφεντικού.

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μπουρζουά, γιoς βαθύπλουτου γαιoκτήμονα [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Εξαιτίας του στίγματος στην κοινωνία, ο Φιντέλ πήρε το όνομα της μητέρας του, Ruz, και όχι του πατέρα του. Ηταν μπάσταρδος, στίγμα χειρότερο και από αυτό του χωρικού. Ο Φιντέλ μεγάλωσε κάνοντας παρέα με τους εργάτες στη φάρμα του πατέρα του, οικονομικούς μετανάστες από την Αϊτή, προερχόμενους από την Αφρική.
Αργότερα, ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο διηγήθηκε ότι αυτή η εμπειρία τον εμπόδισε «να απορροφήσει την μπουρζουάδικη κουλτούρα σε νεαρή ηλικία». Οταν εκδιώχθηκαν από τη φάρμα πήγαν οικογενειακώς στο Σαντιάγκο της Κούβας, έζησαν φτωχά. Ο Φιντέλ βαπτίστηκε με την επισήμανση «από άγνωστο πατέρα», τον Ιανουάριο του 1935. Ο πλούσιος πατέρας του τον αναγνώρισε και του έδωσε το όνομα Κάστρο οκτώ χρόνια αργότερα, το 1943.

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μπουρζουά, γιoς βαθύπλουτου γαιoκτήμονα [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Δύο χρόνια πριν πάρει το πτυχίο του της Νομικής, ο Φιντέλ Κάστρο παντρεύτηκε μια βαθύπλουτη Κουβανή, την Mirta-Diaz Balart, με την οποία απέκτησε τον μοναδικό νόμιμο γιο του, τον Fidelito.

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μπουρζουά, γιoς βαθύπλουτου γαιoκτήμονα [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Αδιαφορεί, ωστόσο, για την οικογενειακή ζωή και το ζευγάρι οδηγείται σε διαζύγιο. Η επιμέλεια του παιδιού πήγε στη μητέρα του, πράγμα που οδηγεί τον Φιντέλ Κάστρο να απαγάγει το παιδί. Η μητέρα διοργανώνει μια απαγωγή με τη σειρά της, το 1956.
Ο Κάστρο, αιώνια ερωτευμένος με τις γυναίκες, πέρασε τη ζωή του με κατακτήσεις, ερωμένες, νόθα παιδιά.

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μπουρζουά, γιoς βαθύπλουτου γαιoκτήμονα [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ