Επιλογή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την Ολομέλεια και όχι την κυβέρνηση θα ζητήσει η Ενωσή τους - iefimerida.gr

Επιλογή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την Ολομέλεια και όχι την κυβέρνηση θα ζητήσει η Ενωσή τους

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μικρή προσέλευση των εισαγγελέων, το θέμα της νέας δικαστικής Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων λειτουργών, αλλά και η παράταση της θητείας των εισαγγελικών και των δικαστικών λειτουργών μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους, «σημάδεψαν» την 32η γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Αν και το παρών έδωσαν όλοι όσοι κρατούν το τιμόνι των ανώτατων δικαστηρίων, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, εντούτοις η προσέλευση των εισαγγελέων από τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό κινήθηκε σε χαμηλό βαρομετρικό...

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Δημήτρης Ασπρογέρακας, επέμεινε στο θέμα της προσωπικής και της λειτουργικής ανεξαρτησίας των εισαγγελέων, σημειώνοντας ότι η ένωση θα ζητήσει προς τούτο- στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης- την επιλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την Ολομέλεια του δικαστηρίου και όχι από το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να μην υπάρχει καμία ανάμειξη της εκτελεστικής στην δικαστική εξουσία.

Οσο για την συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την νέα δικαστική ένωση, ο κ. Ασπρογέρακας «κατέβασε» τη δική του πρόταση για μία Ομοσπονδία Δικαστικών Ενώσεων όπου στο Δ.Σ θα εκπροσωπούνται όλες οι ενώσεις, ενώ τόνισε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να μετέχει σε όποια ένωση επιθυμεί.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε την χαρακτήρισε επιεικώς απερίγραπτη, όπως και την απονομή της.

«Στο Εφετείο Αθηνών το πινάκιο μπορεί να έχει ακόμα και 38 κακουργήματα. Η χρήση της αίθουσας του Κορυδαλλού που από εξαίρεση έγινε κανόνας πρέπει να σταματήσει», είπε στην ομιλία του, σημειώνοντας τις τραγικές ελλείψεις που επικρατούν στην Θέμιδα.

Την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μεταφέροντας χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στάθηκε στον αγώνα που δίνει- όπως είπε- η κυβέρνηση ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή, καλώντας τους εισαγγελικούς λειτουργούς να γίνουν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

«Αυτά τα πρόσωπα βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση πρόθυμων απέναντι της. Πρώτα ο πρωθυπουργός και κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν εκβιάζεται, δεν συναλλάσσεται, δεν τους φοβόμαστε. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν».

Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε άδικη την περικοπή των μισθών δικαστών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έβαλε τέλος «σε αυτόν τον κατήφορο», ενώ αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δικαστών για την σύσταση της νέας δικαστικής ένωσης, χαρακτήρισε εμπρηστικές τις ανακοινώσεις σε βάρος της, επιμένοντας στον θεσμικό ρόλο των δικαστών και στην περιφρούρηση του.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, επέμεινε στην παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστών μετά το 67ο έτος, υποστηρίζοντας ότι με πρόσφατα νομοθετήματα δόθηκε αυτή η δυνατότητα σε προέδρους των ανεξάρτητων αρχών, σε υπαλλήλους της βουλής και σε συμβολαιογράφους, με τους δικαστές να μένουν έξω από αυτή τη δυνατότητα. Υποστήριξε δε ότι το Σύνταγμα χρήζει ερμηνείας στην επίμαχη διάταξη.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν παρέλειψε να εκφράσει την δυσαρέσκεια της για τα όσα ακούστηκαν για τη συνάντηση που είχαν οι ανώτατοι δικαστές με τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ήταν μία εποικοδομητική συζήτηση που οδήγησε στην αύξηση κενών οργανικών θέσεων.

Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος όπως είπε μίλησε μέσα από την καρδιά του. Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, έθεσε το ερώτημα εάν οι δικαστές αντέχουν το βάρος της συνταγματικής τους αποστολής ενώ μιλώντας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών υποστήριξε ότι δέχθηκε ανοίκειες επιθέσεις, ρίχνοντας τα βέλη και στον Τύπο.

«Εδώ, είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρασάλευτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται. Δεν μας ενδιαφέρει εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι υπηρέτης κανενός. Ας κρατήσουν όλοι τις θέσεις τους για τα όρια έχουν εξαντληθεί».

Τέλος, από την πλευρά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης επέμεινε να χαρακτηρίζει διασπαστική την νέα δικαστική ένωση, χαρακτηρίζοντάς την «αντιένωση» και υποστηρίζοντας ότι έχει κοντά... ποδάρια: «Η νέα ένωση έχει σαφή προσωπικά χαρακτηριστικά και σύντομο χρόνο λήξης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ