Εμφύλιος στο δικαστικό σώμα -Αυτό είναι το καταστατικό της νέας ένωσης - iefimerida.gr

Εμφύλιος στο δικαστικό σώμα -Αυτό είναι το καταστατικό της νέας ένωσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με έμβλημα το σφυρί και το ζυγό, θα κάνει «πρεμιέρα» η νέα ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την έγκριση του καταστατικού της από το Ειρηνοδικείο της Αθήνας ( υπ' αριθμόν 450/2016 απόφαση).

Το καταστατικό της νέας δικαστικής ένωσης, την οποία η πλειοψηφία των μελών της ΕΔΕ (της ήδη υπάρχουσας μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης στον χώρο) χαρακτηρίζει διασπαστική αποτελείται από 24 άρθρα και προβλέπει ότι πάντοτε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι ο δικαστής του ανώτατου βαθμού, ο οποίος συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι μέλη της ένωσης μπορούν να γίνουν και δικαστές και εισαγγελείς του πρώτου βαθμού, δηλαδή όχι μόνο οι ανώτεροι και οι ανώτατοι, αλλά και οι συνταξιούχοι.
Αυτή η πρόβλεψη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον τίτλο της νέας ένωσης, γι'αυτό άλλωστε οι δικαστές που διαφωνούν με την νέα ένωση την χαρακτηρίζουν διχαστική. Παράλληλα, μπορεί να εγγραφούν ως επίτιμα μέλη συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς, αλλά και πρόσωπα «τα οποία αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργήματος».
Σύμφωνα με το καταστατικό της, τα μέλη του ΔΣ θα έχουν τριετή θητεία, θα αποτελείται από 11 μέλη, μεταξύ των οποίων και Ειρηνοδίκες, ενώ οι εκλογές θα διεξάγονται σε δύο συνεχόμενες Κυριακές του μήνα Μαρτίου.
Την πρώτη Κυριακή θα διεξάγονται οι αρχαιρεσίες στις έδρες των Εφετείων της χώρας που είναι εκτός της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ τη επόμενη Κυριακή θα διεξάγονται στην πρωτεύουσα και τον Πειραιά.
Στη σύνθεση του Δ.Σ θα συμμετέχουν «4 τουλάχιστον μέλη εκλέγονται υποχρεωτικά από τον ανώτατο βαθμό (μέλη του Αρείου Πάγου ή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, πρόεδροι Εφετών ή εισαγγελείς Εφετών) και τουλάχιστον 4 επίσης μέλη από τον ανώτερο βαθμό (Εφέτες ή εισαγγελείς Εφετών ή Ειρηνοδίκες Α΄ τάξης, που εξομοιώνονται μισθολογικά με τους Εφέτες)».
Τέλος, στο Δ.Σ δεν θα μπορούν να συμμετέχουν δικαστές που έχουν αποκλειστική απασχόληση στο εξωτερικό, αλλά και εκείνα που είναι αποσπασμένα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε κάποια θέση εξάρτησης με την εκτελεστική εξουσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εμφύλιος δικαστικό σώμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ