Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί σήμερα ο Εφραίμ - iefimerida.gr

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί σήμερα ο Εφραίμ

ένταλμα σύλληψης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κελί των φυλακών Κορυδαλλού θα οδηγηθεί σήμερα ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος διανυχτέρευσε χθες στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Στις φυλακές θα κρατηθεί σε πτέρυγα, στην οποία είναι κρατούμενοι κυρίως για οικονομικά εγκλήματα και θα μένει σε κελί μόνος του.

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί σήμερα ο Εφραίμ  | iefimerida.gr 0

Μετά από ένα θρίλερ διαπραγματεύσεων χθες το απόγευμα ο ηγούμενος Εφραίμ παρουσιάστηκε τελικά ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών, αφού ταξίδεψε οδικώς από το Άγιον Όρος στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ όταν η αυτοκινητοπομπή έφτασε μπροστά από το Εφετείο, συγκεντρωμένος κόσμος -πιστοί, μοναχοί, ιερείς- χειροκρότησε το μοναχό, ενώ με αναμμένα κεριά τον υποδέχθηκε με την προσφώνηση «άξιος».

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί σήμερα ο Εφραίμ  | iefimerida.gr 1

Ο κ. Εφραίμ αποφάσισε με τους συνηγόρους του να παρουσιαστεί στις δικαστικές αρχές, ενώ αρχικά είχε γίνει η σκέψη να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να εισαχθεί σε νοσοκομείο της πόλης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, σημείωσε με νόημα ότι το ποινικο - νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα, το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου και χαρακτήρισε «άστοχες» τις σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού.

«Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης δεν θα προβώ σε ουδέν σχόλιο, καθόσον τούτο αντίκειται τόσο στις αρχές μου, όσο και στη φύση μιας δικαστικής Ένωσης. Διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε χειραγώγηση της υπόθεσης εκ μέρους μου» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και αναφορικά με τις δηλώσεις και τοποθετήσεις κέντρων του εξωτερικού σχετικά με την υπόθεση, υπογράμμισε τα εξής: «Το δικαιικό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης. Συστατικά στοιχεία αυτών είναι: α) Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής ιδιότητας και β) η διάκριση των εξουσιών».

Γι' αυτό, συνέχισε «οι σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες και με την παρατήρηση ότι οι απόψεις τους αυτές έχουν υπόψη τους αλλά δικαιικά συστήματα, που δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας».

«Το ποινικονομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου» κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο καθένας όσο ψηλά και αν βρίσκεται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα τύχει της μεταχείρισης που προβλέπεται και συνεπώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδεμία διάκριση ήταν νοητή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση χθες ότι θεωρεί ατυχή την κριτική που ασκείται από φορείς ξένης χώρας, αλλά και από παράγοντες εντός Ελλάδας και συνέχισε, λέγοντας ότι «πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη», καθώς, συμπληρώνει, δεν έχουν γνώση της δικογραφίας.

Πάντως, κράτησε αποστάσεις από την απόφαση προφυλάκισης που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κράτηση πρέπει να διατάσσεται ως εξαιρετικό μέτρο με μεγάλη προσοχή και φειδώ.

Εν τω μεταξύ, την εκτέλεση της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου Εφραίμ στο κελί του στη Μονή Βατοπεδίου αντί των φυλακών, ζήτησε σήμερα ο διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ζητώντας να μάθει άν υπήρχε η δυνατότητα να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον ηγούμενο Εφραίμ στο κελί του στη Μονή Βατοπεδίου αντί για τις φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενημέρωσε τον διοικητή του Αγίου Όρους ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί και ότι το άρθρο 57 του εκκλησιαστικού κώδικα που προβλέπει οι ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς δεν υπάρχει τέτοιο ίδρυμα στην χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ