Διάβημα στην Άγκυρα για τις δηλώσεις Γιλμάζ παρά τις διαψεύσεις - iefimerida.gr

Διάβημα στην Άγκυρα για τις δηλώσεις Γιλμάζ παρά τις διαψεύσεις

αποζημιώσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε διάβημα προς την επιτετραμμένη τους τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα προέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να λάβει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ, που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, το ΥΠΕΞ, ζητά να λάβει εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις που αποδόθηκαν από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην πρωθυπουργό της γείτονος χώρας Μ. Γιλμάζ για εμπρηστική δράση Τούρκων πρακτόρων σε ελληνικά δάση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους από τον κ. Γιλμάζ, ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων αυτών και των αντίστοιχων αναφορών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, καθώς και σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για κάθε συναφές στοιχείο».

Παράλληλα τονίζεται ότι «ενόσω οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα».

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι δηλώσεις αυτές που προκάλεσαν σάλο, διαψεύστηκαν από τον Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος υποστήριξε πως όλα όσα είπε παρεξηγήθηκαν.

Αποζημιώσεις και παρέμβαση της ΕΕ ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία

Πέντε βουλευτές του ΠAΣΟΚ και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Κουσελάς, Χρήστος Πρωτόπαπας, Ανδρέας Μακρυπίδης, Παναγιώτης Ρήγας και Δημήτρης Καρύδης ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών κ.Δήμα να τους ενημερώσει σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να δοθούν άμεσα εξηγήσεις στη χώρα μας και να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα, τόσο κατά την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο κ. Μ. Γιλμάζ, όσο και μεταγενέστερα, όπως και αν προτίθεται η χώρα μας να προσφύγει στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και επιπλέον να θέσει θέμα αποζημιώσεων από την Τουρκία για τις καταστροφές εάν αποδειχθεί ότι αυτές συνδέονται με τις εν λόγω δολιοφθορές.

Στην σχετική τους ερώτηση οι βουλευτές τονίζουν «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για κινήσεις δολιοφθοράς από τουρκικά παρακρατικά κυκλώματα με στόχο τα ελληνικά δάση, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για ζωές, περιουσίες, υποδομές και για μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της χώρας, η αποκατάσταση των οποίων κόστισε και εξακολουθεί να κοστίζει σημαντικά στο Ελληνικό Δημόσιο».

Παράλληλα ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στις νεώτερες δηλώσεις του κ. Μεσούτ Γιλμάζ, τόνισε τα ακόλουθα:

«Η προσπάθεια του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ να ανασκευάσει τα όσα απεκάλυψε για την ανάμειξη των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στους εμπρησμούς Ελληνικών δασών είναι – το λιγότερο- αστεία. Γι αυτό και περισσότερο επιβεβαιώνει, παρά διαψεύδει, την αλήθεια των καταγγελιών που έκανε.

Το θέμα, που έχει προκύψει, είναι τεράστιο και είναι επιτακτικό καθήκον της κυβέρνησης Ερντογάν να αποδείξει ότι υπάρχει Κράτος Δικαίου στην Τουρκία, το οποίο είναι σε θέση να ερευνήσει τις αποκαλύψεις Γιλμάζ και να φέρει στο φώς όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν.

Εκτός από την πλήρη και σε βάθος ενημέρωση, η Τουρκική πλευρά οφείλει να αποκαταστήσει τη βαρύτατη ζημία, που προκλήθηκε σε βάρος της χώρας μας και να δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους "βρώμικες επιχειρήσεις" των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ, όμως, δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά πρέπει να απασχολήσουν και τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την οποία θέλει να βρεθεί εγγύτερα η σημερινή Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα δεν μπορεί να σταματήσει εδώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ