Νέα «κωλοτούμπα» του Τραμπ -Επιβεβαιώνει την «ισχυρή δέσμευση» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Νέα «κωλοτούμπα» του Τραμπ -Επιβεβαιώνει την «ισχυρή δέσμευση» των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Mark Lennihan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για την «ισχυρή δέσμευση» της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρά τα αρνητικά του σχόλια για το ΝΑΤΟ στη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής του καμπάνιας.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έλεγε στους οπαδούς του τους προηγούμενους μήνες ότι το ΝΑΤΟ είναι «απηρχαιωμένο», ότι δεν αντιπροσωπεύει κάτι απαραίτητο για τις ΗΠΑ κι ότι δεν θα ήταν κακό να διαλυθεί...
Κάνοντας, όμως, στροφή 180 μοιρών σ' άλλο ένα θέμα αφότου κατέκτησε το Λευκό Οίκο με τη λαϊκίστικη ρητορεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε πίσω όλους τους αρνητικούς του χαρακτηρισμούς για τη Συμμαχία.
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε προσωπικά με τον Τραμπ μετά τις εκλογές: «μου δήλωσε ξεκάθαρα, όπως και σε ευρωπαίους ηγέτες ότι ισχύει η δέσμευση του ίδιου και των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, όπως και οι διαβεβαιώσεις ασφάλειας προς την Ευρώπη».

Η κριτική του Τραμπ έναντι του ΝΑΤΟ εστιάζεται κυρίως σε δύο σημεία:

  • Πρώτον, ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν περισσότερο σε δυνάμεις αλλά και στη χρηματοδότηση της Συμμαχίας απ' ό,τι τα υπόλοιπα μέλη της χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα. Έχει πει μάλιστα ότι η χώρα του θα είναι μάλλον απρόθυμη να σπεύσει σε βοήθεια ενός κράτους που δεν ξοδεύει  το 2% του ΑΕΠ του σε αμυντικές δαπάνες -στόχο που πέραν των ΗΠΑ πιάνουν μόνον η Ελλάδα, η Πολωνία και η Εσθονία από τα μέλη του ΝΑΤΟ-.
  • Δεύτερον ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είναι απηρχαιωμένο, καθώς η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χώρες είναι η διεθνής τρομοκρατία.

Ως προς το δεύτερο σημείο ο Στόλτενμπεργκ επιμένει ότι το ΝΑΤΟ «διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας». «Η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που αναλάβαμε ποτέ, εκείνη στο Αφγανιστάν, ήλθε ως άμεση απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκαν οι ΗΠΑ» κατά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, είπε.
Όσο για το θέμα των συνεισφορών ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο ως προς ένα βαθμό. «Δεν είναι δίκαιο να παραμένει ανισόρροπος ως έχει ο επιμερισμός του φορτίου στο ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να δω κι άλλους συμμάχους να αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες», δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ