Αυστρία: Δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας απ' την ΕΕ μελετά ο ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος - iefimerida.gr

Αυστρία: Δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας απ' την ΕΕ μελετά ο ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Ronald Zak
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος της Αυστρίας, ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας απ' την Ε.Ε., αν η Ένωση γίνει πιο συγκεντρωτική μετά το Brexit.

Mιλώντας στο BBC o Χόφερ είπε ότι θέλει μια καλύτερη Ε.Ε., όσο σημαντική κι αν είναι αυτή για τη χώρα του.

Οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία διεξάγονται στις 4 Δεκεμβρίου κι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα.

Αν επικρατήσει ο Χόφερ τότε θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός επικεφαλής κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυστρία: Δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας απ' την ΕΕ μελετά ο ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος  | iefimerida.gr 0

Oι δύο προεδρικοί υποψήφιοι: Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και Νόρμπερτ Χόφερ

Ο ανεξάρτητος αντίπαλός του και πρώην επικεφαλής των Οικολόγων, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν είχε επικρατήσει οριακά με ποσοστό 50,3% έναντι 49,7% του Χόφερ στην αναμέτρηση το Μάιο, αλλά ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αποδέχθηκε προσφυγή που είχε κάνει το Κόμμα των Ελευθέρων του Χόφερ καταγγέλλοντας παρατυπίες στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες.

Μολονότι οι αρμοδιότητες του προέδρου στην Αυστρία είναι μάλλον περιορισμένες, ωστόσο μπορεί να διαλύσει τη βουλή και να προκηρύξει εκλογές.

Αυστρία: Δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας απ' την ΕΕ μελετά ο ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος  | iefimerida.gr 1


Ο Χόφερ επιμένει ότι ψήφος υπέρ του δεν σημαίνει ψήφος υπέρ της εξόδου της Αυστρίας από τους «28». Ωστόσο, δύο παράγοντες μπορεί να τον κάνουν να επιδιώξει το Oexit (από το Oesterrech και exit κατά το Brexit): Ο πρώτος είναι να λάβει η Ε.Ε. απόφαση να δεχθεί την Τουρκία ως μέλος της και ο δεύτερος, πώς θα αντιδράσει η Ε.Ε. στην αποχώρηση της Βρετανίας.
«Αν η απάντηση της ΕΕ στο Brexit είναι μια πιο συγκεντρωτική Ένωση, όπου τα εθνικά Κοινοβούλια δεν θα έχουν δύναμη και η ΕΕ θα κυβερνάται σαν ένα κράτος, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα, αφού αυτό οδηγεί σε συνταγματική αλλαγή», είπε στο BBC.
Ο Χόφερ διαμηνύει ότι κανείς δεν πρέπει να φοβάται το ενδεχόμενο να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας. Το ότι ζουν Μουσουλμάνοι στην Αυστρία είναι μια πραγματικότητα, αλλά «το Ισλάμ δεν ανήκει στο σύστημα αξιών μας», λέει.
Ο 45χρονος Χόφερ, που έχει σπουδάσει αεροναυπηγός και μηχανικός αεροσκαφών, λέει ότι δεν είναι οπαδός του Τραμπ. Ελπίζει ωστόσο ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία. Όσον αφορά στην απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες είπε: «θεωρώ ότι ήταν μεγάλο λάθος με τεράστιιο κόστος για ολόκληρη την Ε.Ε. , την Αυστρία και τους φορολογούμενους.»

ΠΗΓΗ: BBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ