Κρεμαστινός: Να συγκληθεί τώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Κρεμαστινός: Να συγκληθεί τώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ

Δημήτρης Κρεμαστινός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζητά ο Δημήτρης Κρεμαστινός, για να συζητήσει τις εξελίξεις και να έχει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις. Ο κ. Κρεμαστινός με άρθρο στην προσωπική ιστοσελίδα του, αφήνει αιχμές για την υποβάθμιση του ρόλου των βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα ο Δημήτρης Κρεμαστινός υποστηρίζει πως το Πολιτικό Συμβούλιο δεν αποτελεί θεσμικό όργανο που μπορεί να εκφράσει την κοινή γνώμη, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να το κάνει μόνον η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η οποία έχει εκλεγεί από τον ίδιο τον λαό.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι το μόνο όργανο που αδίκως σήμερα επικρίνεται. Άλλωστε είναι το μόνο όργανο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα της χώρας, εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στηρίζει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ακόμα και τον σημερινό με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.»

Η δήλωση του Δημήτρη Κρεμαστινού έχει ως εξής:

«Με τη σημερινή σύγκλειση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι χρήσιμο να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις:

Το Πολιτικό Συμβούλιο είναι ένα όργανο ολιγομελές, που εκλέγεται από το Εθνικό Συμβούλιο και που ο ρόλος του την τελευταία διετία εν πολλοίς είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό. Πολύ περισσότερο που η σημερινή σύγκλεισή του με παρουσία Υπουργών της κυβέρνησης συγκροτεί ένα όργανο, το οποίο δεν μπορεί κανείς, όσο καλή θέληση και να έχει, να το χαρακτηρίσει θεσμικό όργανο. Αντίθετα το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί κατευθείαν το 45% περίπου του Ελληνικού λαού, που εμπιστεύθηκε τις τελευταίες εκλογές το ΠΑΣΟΚ είναι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Δηλαδή οι 160 Βουλευτές που εξελέγησαν από τον Ελληνικό λαό.

Το όργανο αυτό στις λίγες φορές που χρειάστηκε να συζητήσει, εξέφρασε ανησυχίες που προερχόντουσαν κατευθείαν από την επαφή του με τον κόσμο για τον τρόπο δηλαδή που η χώρα εισήλθε στο Δ.Ν.Τ. και φυσικά για τους χειρισμούς για το μεσοπρόθεσμο. Ορισμένα μάλιστα μέλη του βρέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής ομάδας γιατί δεν στήριξαν την κυβέρνηση με την ψήφο τους στις μεγάλες αυτές αποφάσεις.

Άλλα όμως μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα έπρεπε μόνο του το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει αυτό το δύσκολο εγχείρημα, δηλαδή να ψηφίζει σειρά νόμων χωρίς τη στήριξη τουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ήταν το κυρίως υπεύθυνο κόμμα για την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας. Έτσι εδόθη η ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία να αναλάβει πρωτοβουλίες, αντιπολιτευόμενη το ΠΑΣΟΚ ακόμα και σε θέματα που όλα τα συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης την προέτρεπαν να στηρίξει σαν μονόδρομο.

Έτσι η απειλή εκλογών ή οι εκλογές ή η διενέργεια δημοψηφίσματος πριν από την είσοδο της χώρας στο Δ.Ν.Τ. θα ήταν μία καθαρή λύση, η οποία εάν είχε συμβεί, σήμερα η χώρα και το ΠΑΣΟΚ θα ήταν σε διαφορετική θέση.

Η αναγκαιότητα μίας πραγματικά οικουμενικής κυβέρνησης που σήμερα φαίνεται σαν η μόνη λύση με ή χωρίς εκλογές, είχε επισημανθεί από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Εάν η κυβέρνηση αυτή είχε γίνει τότε, σήμερα Πρωθυπουργός θα ήταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και το Κόμμα θα βρισκόταν σε καλύτερη πολιτικά θέση από αυτήν που βρίσκεται σήμερα.

Διερωτώμαι κατά συνέπεια ποια ήταν τα μέλη του Πολιτικού και του Υπουργικού Συμβουλίου τότε που εξέφρασαν τέτοιες ανησυχίες; Σίγουρα, αν υπήρξαν, ήταν μειοψηφικά μέλη.

Σήμερα το ζητούμενο είναι τα μέλη αυτά να αναγνωρίσουν το μεγάλο πολιτικό λάθος τους. Αυτοί που χειροκροτούσαν τον τρόπο που εισήλθε η χώρα στο Δ.Ν.Τ. και το μεσοπρόθεσμο σίγουρα δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι του Προέδρου για το πού θα πάει το ΠΑΣΟΚ αύριο. Εάν το Πολιτικό και το Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργούσαν όπως έπρεπε, ασφαλώς ο Πρόεδρος μόνος του δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.

Σήμερα δυστυχώς ακούγονται φωνές εναντίον του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ακόμα και από αυτούς που όρθιοι στο Υπουργικό Συμβούλιο τον χειροκροτούσαν αντί να τον προφυλάσσουν και να του υποδεικνύουν το σωστό, εάν πραγματικά το πίστευαν.

Γι' αυτό και υποστηρίζω ότι τον κύριο λόγο στις μέρες μας και υπό τις σημερινές συνθήκες πρέπει να έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι άνθρωποι δηλαδή που παρά τη θέλησή τους εψήφισαν νόμους για περικοπές μισθών και συντάξεων με το δίλημμα κάθε φορά της χρεωκοπίας ή της επιβίωσης της χώρας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι το μόνο όργανο που αδίκως σήμερα επικρίνεται. Άλλωστε είναι το μόνο όργανο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα της χώρας, εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στηρίζει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ακόμα και τον σημερινό με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Κατά τη γνώμη μου είναι το πλέον υπεύθυνο όργανο που θα πρέπει να ακουστεί σήμερα όσον αφορά τις εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε αυτό θα λογοδοτήσει άμεσα στον Ελληνικό λαό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ