Συνάντηση Παυλόπουλου με τη διευθύντρια της UNESCO

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχτηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, την γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Ντόκοβα.

Η κ. Ντόκοβα συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη και την πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Καλωσορίζοντας την κ. Μπόκοβα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της UNESCO στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, επισημαίνοντας ότι σήμερα κινδυνεύει πολλαπλώς, πρώτον, από κυβερνητικές ενέργειες που ερμηνεύουν την ιστορία κατά το δοκούν, δεύτερον από τους πολέμους και τις πολεμικές επιχειρήσεις και τρίτον από τη τζιχαντιστική τρομοκρατία.

Παράλληλα, τόνισε ότι η UNESCO θα πρέπει να προστατεύσει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά έναντι οιουδήποτε, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, διότι αυτός είναι ο ρόλος της.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κ. Μπόκοβα για τη συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σημειώνοντας τον σημαντικό ρόλο της κ. Βαρδινογιάννη και την ακτινοβολία αυτού του Ιδρύματος και προσθέτοντας ότι βοηθάει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την ίδια την UNESCO.

Από την πλευρά της, η κ. Μπόκοβα ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την τιμή που της έκανε και εξέφρασε τον σεβασμό, τον θαυμασμό και την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα, αλλά σίγουρα υπάρχουν και ευκαιρίες.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ UNESCO και Ελλάδας και συμμερίστηκε την άποψη του κ. Παυλόπουλου ότι σήμερα υπάρχουν ιδεολογίες που προσπαθούν να παραχαράξουν την Ιστορία.
Έκανε, δε, ειδική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα και τους πρόσφυγες.

Η κ. Μπόκοβα είπε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνας απέδειξαν σε όλον τον κόσμο τον ανθρωπισμό τους έναντι των προσφύγων, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και εξήρε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος της κ. Βαρδινογιοάννη.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απευθύνει χαιρετισμό στη «Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών» με θέμα «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη και προστατεύοντας τα δικαιώματα», η οποία διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με την UNESCO και τη Συμμαχία των Πόλεων κατά του Ρατσισμού.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ