Νέα ψηφιακή προβολή στο Πλανητάριο -Τη δημιούργησαν κορυφαίοι αστροφυσικοί [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Νέα ψηφιακή προβολή στο Πλανητάριο -Τη δημιούργησαν κορυφαίοι αστροφυσικοί [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά, τα δύο Πλανητάρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, παρουσιάζουν από κοινού μία ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση.

Τίτλος της «Ακτινογραφώντας το Σύμπαν», με πρεμιέρα τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου.

Μία εντυπωσιακή περιήγηση στο Σύμπαν, όπως αποκαλύπτεται από τις παρατηρήσεις των τροχιακών τηλεσκοπίων.

Την σκηνοθεσία της παράστασης έκανε ο Θεοφάνης Ματσόπουλος, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών θόλου, συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) και την αφήγηση στα Ελληνικά η Μαρία Ζερβού.

Το τρέιλερ του φιλμ:

Το σενάριο και την επιστημονική επιμέλεια της παράστασης ανέλαβαν κορυφαίοι Έλληνες και Ευρωπαίοι Αστροφυσικοί, με εξειδίκευση στην Αστροφυσική των Υψηλών Ενεργειών (Dr. Tracey L. Dickens, Marco Faccini, Dr. Ioannis Georgantopoulos, Nicolas Matsopoulos MSc, Dr.George Mountrichas, Dr. Lorenzo Natalucci, Prof. Paul O'Brien, Dr. Luigi Piro).

Την παραγωγή της παράστασης υπογράφει η Ελληνική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που συμμετέχει στο πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities in the High-Energy Astrophysics Domain), με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (HORIZON 2020: The EU Framework Program for Research and Innovation).

Η παράσταση, διάρκειας 30 λεπτών, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2016 και ήδη προβάλλεται σε πλανητάρια του εξωτερικού.

Μέχρι τώρα έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Ιαπωνικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Telugu) και διατίθεται στα πλανητάρια όλης της Γης δωρεάν από τις ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (http://www.eso.org/public/unitedkingdom/videos/ahead-xray/?lang) με τον Αγγλικό τίτλο «The Hot and Energetic Universe».

Νέα ψηφιακή προβολή στο Πλανητάριο -Τη δημιούργησαν κορυφαίοι αστροφυσικοί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Λίγα λόγια για την ταινία

Οι εικόνες που βλέπουμε με τα μάτια μας και τα οπτικά τηλεσκόπια, δεν αποδίδουν ολόκληρη την πραγματικότητα.

Το φως περιλαμβάνει αόρατες από εμάς ακτινοβολίες, οι οποίες παρατηρούνται με ειδικά επιστημονικά όργανα και τηλεσκόπια.

Νέα ψηφιακή προβολή στο Πλανητάριο -Τη δημιούργησαν κορυφαίοι αστροφυσικοί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Η παράσταση περιγράφει τις ακτινοβολίες αυτές και πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή περιήγηση στα βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος (άστρα νετρονίων, υπερκαινοφανείς αστέρες, μελανές οπές, ενεργοί γαλαξίες κ.λπ.), όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις παρατηρήσεις των τροχιακών τηλεσκοπίων, ειδικά σχεδιασμένων να καταγράφουν τις ακτινοβολίες Χ και γ που προέρχονται από τα διάφορα αστρονομικά αντικείμενα.

Νέα ψηφιακή προβολή στο Πλανητάριο -Τη δημιούργησαν κορυφαίοι αστροφυσικοί [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11)
Πλανητάριο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ 6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης - Θέρμης, Θέρμη 570 01

Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου σημειώνεται ότι είναι προσβάσιμο και φιλικό σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936177143, στο fax: 2109417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: public@eef.edu.gr. Οι σκύλοι, οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πλανητάριο ταινία θόλου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ