Εισαγγελέας ερευνά αν ο Ολάντ παραβίασε την εθνική ασφάλεια -Αφησε απόρρητα έγγραφα στο γραφείο του, τα είδαν ρεπόρτερ - iefimerida.gr

Εισαγγελέας ερευνά αν ο Ολάντ παραβίασε την εθνική ασφάλεια -Αφησε απόρρητα έγγραφα στο γραφείο του, τα είδαν ρεπόρτερ

Φωτογραφία: AP/ Minh Hoang
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα ακόμη πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στη λίστα εκείνων που προκαλούν πονοκέφαλο στον Φρανσουά Ολάντ.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα για το αν τα έγγραφα που είχαν αφεθεί στο γραφείο του Γάλλου προέδρου, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφων, αποτελούν παραβίαση της εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το Reuters.

Η έρευνα θα μπορούσε να φέρει σε αμηχανία τον Ολάντ, λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωσή του για το αν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του, στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Η υπόθεση έχει σχέση με ένα άρθρο του δημοσιεύθηκε στη Le Monde στις 24 Αυγούστου. Σε αυτό, δύο δημοσιογράφοι αναφέρονταν σε συνάντηση που είχαν με τον Ολάντ τρία χρόνια νωρίτερα, καθώς περίμενε να αποφασίσει ο Μπαράκ Ομπάμα αν θα ξεκινήσει αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.

Αργότερα, το άρθρο συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο που έγραψαν οι δύο ρεπόρτερ, για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2016, κατά την οποία συνάντησαν τον Ολάντ περίπου 60 φορές. Σε αυτό περιγράφουν ότι ήταν στο γραφείο του, ενώ φάκελοι και έγγραφα με την επισήμανση «απόρρητο», ήταν μπροστά στα μάτια τους.

«Ο Ολάντ συμβουλεύτηκε ένα έγγραφο συγκεκριμένα. Αποκτήσαμε ένα αντίγραφο. Γραμμένο την προηγούμενη ημέρα, στις 29 Αυγούστου, από τον επιτελάρχη του. Εχει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της γαλλικής επιδρομής. Είναι ο οδηγός αυτής της γαλλικής επέμβασης», γράφει το άρθρο, με τους δημοσιογράφους να μην αποκαλύπτουν πώς εξασφάλισαν το αντίγραφο. Ακόμη, ανέφεραν λεπτομέρειες του εγγράφου, για το πώς θα γινόταν η επιδρομή. Η επιχείρηση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο Ομπάμα αποφάσισε να μην ξεκινήσει τις επιθέσεις.

Αξιωματούχος του γραφείου του εισαγγελέα δήλωσε στο Reuters ότι ζητήθηκε από το υπουργείο Αμυνας να επιβεβαιώσει ότι τα έγγραφα ήταν απόρρητα και να ελέγξει τον βαθμό στον οποίο διακυβεύτηκε η εθνική ασφάλεια. Το γραφείο του Γάλλου προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters για το ζήτημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ