Ανοιχτά παρέμειναν τα ζητήματα για πτωχευτικό κώδικα και εξωδικαστικό συμβιβασμό - iefimerida.gr

Ανοιχτά παρέμειναν τα ζητήματα για πτωχευτικό κώδικα και εξωδικαστικό συμβιβασμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο ακόμα παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα για πτωχευτικό κώδικα και εξωδικαστικό.

Αυτό προέκυψε κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Οι κυβερνώντες και οι εκπρόσωποι των Θεσμών διέκοψαν γύρω στις 21:00 της Δευτέρας τις επαφές τους και αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα τελικό «μάζεμα» («wrap up») γύρω στις 23:00.

Το τελικό κείμενο καθαρογράφεται και όπως έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας παραμένουν ανοικτά 2-3 μείζονα θέματα και 5-6 μικρότερα. Εξέφραζε δε την ελπίδα μήπως κάποια από αυτά κλείσουν στην αποψινή συζήτηση ή μετατεθούν για το μέλλον. Αναμένεται να υπάρξει επίσης και τηλεδιάσκεψη μέσα στην εβδομάδα μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν την Τρίτη από την Αθήνα, λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις 24 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία-ορόσημο είναι της 5ης Δεκεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup. Ωστόσο, την β' αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει ουσιαστικά το EuroWorking Group, το οποίο συνέρχεται στις 29 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι 28-29/11 θα διεξαχθεί στην Αθήνα το συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου όπου εκτός από τους Μπενουά Κερέ και Πιέρ Μοσκοβισί έχουν κληθεί και είναι σημειωμένοι με αστερίσκο για το αν θα παραβρεθούν και οι Ντέλια Βελκουλέσκου και Ελβις Κοστέλο. Ενδέχεται εκεί να υπάρξουν κάποιες οριστικές αποφάσεις για την τύχη της β' αξιολόγησης.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη η ελληνική πλευρά ήρθε σε συμφωνία με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με 3 τεχνικά ζητήματα να απομένουν προς επίλυση:

  1. Ο τρόπος υπολογισμού επιτοκίων
  2. Το πώς προσαρμόζονται εγγυήσεις
  3. Οι φόροι που δεν θα «κουρεύονται»

Υποστήριξε ότι θα υπάρχει ίση μεταχείριση όλων σε όλα τα επίπεδα ενώ για τις απαιτήσεις εργαζομένων παρέπεμψε στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Πώς θα λειτουργεί

Η διαδικασία θα αφορά το κύριο μέρος αρχικών υποχρεώσεων με επιτόκιο προσαύξησης.

Θα υπάρχει ξεχωριστή αντιμετώπιση προστίμων-προσαυξήσεων. Εξήγησε δε ότι θα εξετάζεται αν αρκεί κούρεμα σε πρόστιμα-προσαυξήσεις ή χρειάζεται να επεκταθεί στο αρχικό κεφάλαιο.

Η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνεται από λίστα διαμεσολαβητών για μικρές επιχειρήσεις και από ελεγκτικές εταιρίες για μεγάλες επιχειρήσεις

Θα υπάρχει αυτοματοποιημένη η διαδικασία για μικρές επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτή η αίτηση από το 60% των πιστωτών. Θα αφορούν επίσης μόνο επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ. Θα εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα προβλέπει προστασία από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για 2 μήνες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπάρξει ένα νέο επικαιροποιημένο σχέδιο μνημονίου αργότερα σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ