Το Ιδρυμα Ωνάση «ανοίγει» τις πόρτες του: Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους - iefimerida.gr

Το Ιδρυμα Ωνάση «ανοίγει» τις πόρτες του: Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους

φωτογραφίες: onasis.org
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορντό βελούδα, πίνακες σπουδαίων ζωγράφων, 3.500 τόμοι βιβλίων, ένα τζάκι του Χαλεπά, πολυέλεοι και το πιάνο της Μαρίας Κάλλας.

Το Ίδρυμα Ωνάση ανοίγει το «σπίτι» του επί της Αμαλίας στον αριθμό 56 και καλεί παιδιά, ενήλικες και οικογένειες στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος για την περίοδο 2016-2017.

Αφορούν σε δράσεις στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, το αρχείο Καβάφη και την ειδική αγωγή με προγράμματα για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού ή με νοητική υστέρηση.

Προσβάσιμος πλούτος για όλους

Ένα κτήριο κόσμημα της αθηναϊκής αστικής αρχιτεκτονικής, στην αρχή του αρχαιολογικού περιπάτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, προσβάσιμο πλέον σε όλους τους πολίτες.

Οικοδόμημα των αρχών του 20ου αιώνα, δημιούργημα του Αναστάσιου Μεταξά, του ανθρώπου που υπογράφει το Καλλιμάρμαρο στάδιο.

Μαρμάρινες σκάλες, πολύτιμα χαλιά, βαριά επίπλωση, πίνακες των Κεσσανλή, Παρθένη και μέσα, προσβάσιμος πλέον για το κοινό ολόκληρος πολιτιστικός πλούτος.

Το Ιδρυμα Ωνάση «ανοίγει» τις πόρτες του: Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους  | iefimerida.gr 0


Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους

Παιδιά μαθαίνουν την ιστορία του βιβλίου μέσα από τις τέχνες της τυπογραφίας, της βιβλιοδεσίας και της χαρακτικής, ταξιδεύουν στην Ιθάκη του Οδυσσέα με «όχημα» τη ζωγραφική, αλλά και δημιουργούν τη δική τους ψηφιακή αφήγηση αξιοποιώντας την τεχνολογία.

Μαθητές εμπνέονται από τον Καβάφη και «παντρεύουν» την ποίηση με την ηλεκτρονική μουσική, ενώ φοιτητές συναντιούνται με καθηγητές Νεοελληνικών Σπουδών από αναγνωρισμένα διεθνώς πανεπιστήμια και μελετούν τον Αλεξανδρινό ποιητή.

Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση έρχονται σε επαφή με τη μουσική και τη ζωγραφική και βρίσκουν τρόπους να εκφράζονται μέσα από την τέχνη.
Αυτές και άλλες πολλές ξεχωριστές εμπειρίες υπόσχονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση, που παρουσιάστηκαν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

Το Ιδρυμα Ωνάση «ανοίγει» τις πόρτες του: Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους  | iefimerida.gr 1

Άλλωστε ο πολιτισμός και η παιδεία αποτελούν τους πυλώνες του Ιδρύματος, όπως τους υπέδειξε και ο ίδιος ο Ωνάσης με την διαθήκη του.

«Στόχος μας είναι να προβάλλουμε την Ελλάδα στα καλύτερά της» τόνισε κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η οποία και τόνισε πως στόχος του Ιδρύματος, είναι η απόδειξη πως υπάρχει απόλυτη συνάφεια του ελληνικού πολιτισμού με το σήμερα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, «η περιουσία του Ιδρύματος είναι περιουσία, όλων».

Μετατρέποντας το ζην σε ευ ζην

Βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και ενδιαφέρουσες θεματικές, που αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, ευρηματικές δράσεις και καινοτόμες προσεγγίσεις από το Αρχείο Καβάφη, αλλά και δυναμικά εργαστήρια στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, συνθέτουν το μωσαϊκό των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση για παιδιά, εφήβους, οικογένειες, φοιτητές, ενήλικες, αλλά και για άτομα με αναπηρία.

Το Ιδρυμα Ωνάση «ανοίγει» τις πόρτες του: Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους  | iefimerida.gr 2

Το Ίδρυμα στοχεύει σε μία διαφορετική καθημερινότητα των πολιτών, με ποιότητα ζωής και πρόσβαση στον πνευματικό πλούτο.

Ειδικότερα στο περιεχόμενο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης στάθηκε η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως τα βιβλία αυτά αποτελούν έργα λογίων και πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι πίστευαν στη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης μέσα από την Παιδεία.

«Έχει, μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι χάρη στην υποστήριξη εκείνων που έχουν αναγνωριστεί πλέον ως εθνικοί ευεργέτες υπήρξε έντονη εκδοτική δραστηριότητα τόσο το 18ο όσο και τον 19ο αιώνα.
Τα βιβλία αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν λόγο περί ελευθερίας, δείχνοντας ως μόνο δρόμο προς την απόκτηση της εθνικής ταυτότητας την ίδια την Παιδεία.

Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, όπου η έννοια της εθνικής συνείδησης αποτελεί συχνά αντικείμενο καπηλείας, αλλά και στοιχείο σύνδεσης με τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, αξίζει να τονίζουμε ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός δεν αποτελούν μόνο οχήματα εθνικής ταυτότητας, αλλά και κοινωνικής συνοχής. Και αυτή είναι μια από τις δικές μας σταθερές αρχές στο Ίδρυμα Ωνάση», κατέληξε η κ. Παναγιωτάκου.

Το Ιδρυμα Ωνάση «ανοίγει» τις πόρτες του: Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους  | iefimerida.gr 3


Τα προγράμματα παρουσίασαν μέσα στον υπέροχο χώρο της βιβλιοθήκης οι: Αφροδίτη Παναγιωτάκου-Διευθύντρια Επικοινωνίας Ιδρύματος Ωνάση, Βίκυ Γεροντοπούλου- Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης & Ψηφιακών προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση, Θοδωρής Χιώτης-Project Manager Αρχείου Καβάφη, Μαριάννα Χριστοφή-Assistant Project Manager Αρχείου Καβάφη, Χριστίνα Παναγιωτάκου-Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση, υπό τον συντονισμό του Αλέξανδρου Μωρέλλα Υπεύθυνου Τύπου του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Ιδρυμα Ωνάση «ανοίγει» τις πόρτες του: Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους  | iefimerida.gr 4

Θήκες για tablet με τη χάρτα του Ρήγα

Το χθες συναντά το αύριο με αποδέκτη τη νέα γενιά.
Προγράμματα ξεναγήσεων με αφετηρία την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, δημιουργικά σεμινάρια όπου για παράδειγμα τα παιδιά φτιάχνουν θήκη για tablet με τη «Χάρτα του Ρήγα».

Διαλέξεις, αλλά performance μέσα στην Βιβλιοθήκη για τον Καβάφη, αλλά και «βόλτα» του Καβάφη στα σχολεία, όπου μετατρέπεται σε κόμικ ή τραγούδι χιπ χοπ.

Επιπλέον, μετά από 5 δημιουργικά χρόνια συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», μία δράση που έχει ταξιδέψει σε 22 πόλεις, με στόχο την έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών, μέσα από τη μουσική και την ανάπτυξη

Το Ιδρυμα Ωνάση «ανοίγει» τις πόρτες του: Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους  | iefimerida.gr 5

Συνοπτικά το πρόγραμμα της περιόδου 2016-2017

Εκπαιδευτικά προγράμματα Ωνασείου Βιβλιοθήκης:
1. Εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες
2. Διαλέξεις για ενήλικες
3. Εκπαιδευτικές Ημερίδες
4. Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις

Εκπαιδευτικά προγράμματα Αρχείου Καβάφη:
1. Δράσεις εντός της Ωνασείου Βιβλιοθήκης
(διαλέξεις, performance lectures, ερευνητικά σεμινάρια)
2. Δράσεις εκτός Ωνασείου Βιβλιοθήκης – Ο Καβάφης πάει Σχολείο
3. International Cavafy Summer School

Εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής:
1. Πρόγραμμα «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό»
2. Πρόγραμμα «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική!»

Το Ιδρυμα Ωνάση «ανοίγει» τις πόρτες του: Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους  | iefimerida.gr 6

Μοναδική στιγμή της παρουσίασης των προγραμμάτων, οι απαγγελίες μέσα απο τα βιβλία του αρχείου, των βραβευμένων ηθοποιών, Αλεξάνδρας Αϊδίνη και Αργύρη Πανταζάρα.

Το πλήρες ημερολόγιο με τις περιγραφές των εκπαιδευτικών δράσεων 2016-17, του Ιδρύματος Ωνάση υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα www.onassis.org, ενώ προβλέπεται ενημέρωση του κοινού με newsletter, κατόπιν σχετικής εγγραφής.
Η είσοδος στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη (τηρείται σειρά προτεραιότητας).

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο education@onassis.org ή 210 3713000 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 9.00-17.00).

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Αμαλίας 56, Αθήνα)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ